Komentáře knihy O psaní: Memoáry o řemesle

Čand@
12.07.2026

Nechystám sa písať, ale keby som sa chystala, od koho sa učiť, ak nie od jedného z najúspešnejších autorov posledného polstoročia? Najzábavnejšia a najzaujímavejšia učebnica, čo som mala kedy v rukách.
Nahliadnite do Kingovej spisovateľskej dielne, kde dodnes prichádzajú na svet príbehy z jeho zrejme nevyčerpateľnej fantázie.

ondrejgaborcak
04.03.2026

Tak tohle byla pecka! Vůbec poprvé jsem se u čtení knihy cítil, jako bych si s autorem povídal někde v kavárně nad kávou a zákuskem.
V první části týkající se Kingova života jsem se dozvěděl mnoho věcí, která jsem ani netušil.
Ještě lepší byla ale druhá část o procesu psaní a tvůrčím psaní celkově. King zde uvádí mnohé své postřehy, které mě nikdy ani nenapadly a musím říct, že to pro mě jakožto začínajícího spisovatele byly velice přínosné.
Jsem přesvědčený, že pro lidi, kteří to myslí se psaním vážně, je toto povinná četba. Postřehy a rady pocházejí z několikaleté praxe a myslím, že můžeme být rádi, že je zde někdo jako Stephen, který nám ty nejdůležitější vloží do takové tenké knížky.
A to, že vám těchto 200 stran dá více než celá učebnice opravdu nejsou jen plané řeči.

terezacteknihy
26.02.2026

Jako většinu vášnivých čtenářů mě lákají příběhy z prostředí knižního průmyslu nebo z knihoven, příběhy o psaní, o spisovatelích i o čtenářích. Když jsem teda v edičním plánu Bety zahlédla nové vydání Kingovy knihy O psaní, bylo jasné, že ji potřebuji, i když Kinga nemám načteného (hups.) Protože, kdo jiný, by mohl psát o spisovatelském řemeslu než člověk, kterého znají (a četli ho) snad všichni. A pokud od něj nic nečetli, tak alespoň viděli filmovou adaptaci některé z jeho knih (a určitě patří mezi jejich top filmy).

Nové vydání O psaní je doplněno další předmluvou, třetí! A King je zábavný hned od první věty, od začátku jsem ho žrala. A s tím, jak jsem četla dál a dál, tak jsem si čím dál víc říkala, PROČ JÁ HO SAKRA NEČTU?

Možná si říkáte, proč číst návod pro začínající spisovatele, když nemáte spisovatelské ambice? Dozvíte se tu ale spoustu informací o Kingově dětství a dospívání, dost se zasmějete jeho vtipům, narážkám a (přátelskému) posmívání i střílení do vlastních řad. A v neposlední řadě ve vás vyvolá neuvěřitelnou touhu něco napsat! I když jste takové choutky nikdy neměli, v jeho podání to zní jako něco jednoduchého. Navíc, když sám King je takovou malou velkou roztleskávačkou píšící, že nám fandí, že to zvládneme!

Na druhou stranu kouknete na další odstavec a říkáte si, co proboha všechno musíte vědět a na co všechno si dát pozor, že vás to zase může odradit. Spoustu ambivalentních pocitů ale vynahradí finální povzbuzení hlásající, že "psaní je magie, stejně jako kterékoli jiné umění je to živá voda. A voda je zadarmo. Tak pijte!"

EdinaElwes
22.10.2025

Pěkné, poučné, a pro mě jediné, co si od Kinga přečtu.
Horory můj nervový systém nedává.

M.i.k.e
08.08.2025

Hezké čtení pro Kingovi fanoušky a to i ve chvíli kdy nemají - stejně jako já - ambice stát se spisovateli. Životopisná část je velmi čtivá, upřímná a King v ní dokáže bez zbytečné vaty vypíchnout ty nejzásadnější momenty svého života včetně problémů s alkoholem, drogami nebo zázračné přežití dopravní nehody (samozřejmě je třeba brát v potaz že od napsání uběhlo už čtvrt století a tak to není úplně aktuální) . Část s radami pro mě byla přeci jen o něco slabší vzhledem k tomu že jsem spisovatelem nikdy být nechtěl, ale i ta je psaná s nadhledem a vtipem a i nespisovatelé si z ní mohou odnést pár funkčních rad do běžného života. Ale samozřejmě také nemusí a můžou tuhle knihu brát jen jako zajímavé zpestření Kingovi spisovatelské kariéry...7/10

Mrtvolka
19.06.2025

Tenká kniha od Stephena Kinga o jeho životě a o jeho psaní a rady, jak psát. Určitě zajímavé pro fanoušky tohohle krále hororu a také pro ty, kteří chtějí být spisovateli.
Dozvěděla jsem se o jeho životě věci, které jsem určitě nevěděla a jsem za to ráda.

haniny.knihy
15.05.2025

V této knize dozvíte střípky ze života Stephena Kinga, ale také dostanete rady, jak správně napsat nejen knihu, ale také článek, fejeton, pojednání, recenzi, závěrečnou nebo jen slohovou práci. Řekla bych, že je na místě si od PANA spisovatele brát tyto rady k srdci, protože ví o čem mluví, jak víme. Kniha se čte lehce, je humorně psaná a zajímavá, mistr hororů nám odkrývá zážitky a vzpomínky, které jen tak někde nenajdete. Určitě doporučuji každému, kdo se pere s psaním jako takovým, nebo třeba jen tomu, kdo se chce u knížky zasmát.

Arkagas
04.04.2025

Kniha o psaní i pro Ty, co nikdy psát nechtěli a troufám si říct, že po jejím přečtení chtít budou. Není to životopis, je to vzpomínání na důležité události v životě, které Stephena jako spisovatele formovaly. Vzpomínky na svá stěžejní díla, na to jak vznikala a velmi milé vyprávění o manželce, díky které by jinak Stephen jako spisovatel nejspíš ani neexistoval. Děkujeme Tabitho!

Tuhle knihu by si měl přečíst každý milovník nejen Stephena, ale knih. Nové vydání je navíc doplněné o novou předmluvu a design knihy je vymazlený do detailu.

Jasně, spoustu z Vás se bude ohánět tím, že Stephena miluju a že žádnou jeho knihu nezhatím, ale tohle si opravdu prosím přečtěte :)

kramlinka88
30.03.2025

„Každá kniha, kterou vezmete do ruky, vás může něco naučit, a poměrně často vás špatné knihy naučí mnohem víc než ty dobré."

Tato kniha mě velmi mile překvapila. A předem upozorňuji, že dnes to bude krapet delší, jelikož těch citátů z knihy bude krapet víc, protože vybrat jen jeden, dva bylo zcela nemožné :-)

Jak již zmiňuje anotace, kniha je vyváženou kombinací Kingova životopisu, rad ohledně psaní a letmý vhled do jeho tvorby - cca do roku 1999. Nejvíc mě potěšila pasáž ohledně knihy Svědectví - jelikož ta je moje nejoblíbenější :-) Co jsem ovšem nevěděla bylo, že zrovna tato kniha mu dala velmi zabrat a chybělo málo a vůbec by nevyšla.

Shodou okolností chybělo také velmi málo a nenapsal by kvůli hloupé nehodě už vůbec nic :-( Já tedy doufám, že vedle svého psaní vynalezl také lék na nesmrtelnost anebo má doma alespoň bezedný šuplík plný rukopisů, protože si nechci vůbec představit co bude, až tohle jednou skončí :-(

„Symboliku máme, abychom s ní přizdobovali a obohacovali, ne abychom vytvářeli umělý dojem hlubokých myšlenek."

Nejvíc se mi líbila asi první část s životopisem, i když závěr byl také velmi čtivý. Přiznám se, že část přímo o psaní byla pro mě zajímavá tak napůl. Jelikož nemám a nikdy jsem neměla spisovatelské ambice, bylo pro mě tohle téma vcelku vzdálené, ale věřím, že začínajícím spisovatelům může právě tato část poskytnout spoustu cenných rad :-)

„Rozesílat dílo bez znalosti trhu je jako házet šipky ve tmě – možná se vám čas od času podaří trefit terč, ale nijak jste se o to nezasloužili."

Celou knihu ovšem hodnotím velmi pozitivně a bylo pro mě fascinující dozvědět se další střípky ze zákulisí Stephenova života. Jeho rituály, styl výstavby celého příběhu, jakým způsobem k němu postavy promlouvají a nakonec kolik on do nich vložil sám ze sebe. Nebylo to vždy asi úplně jednoduché do nich promítnout své démony, alkohol, drogy...anebo naopak nejspíš to zabralo jako terapie a to mu pomohlo se z toho vyhrabat :-)

Takže pokud máte autora a jeho tvorbu rádi, nebo máte spisovatelské ambice, věřím, že si z knihy vezmete to, co zrovna potřebujete, stejně jako já :-)

„Při psaní nejde o vydělávání peněz, o slávu, o randění, o sex ani o navazování přátelství. Nakonec jde vždycky o to, abyste obohatili život těch, kdo budou vaše dílo číst, a stejně tak i svůj vlastní."

MamaKnihomolka
20.03.2025

Tuto knihu jsem četla před čtyřmi lety. Ten rok, kdy jsem bojovala za vydání mé první knihy a pamatuji si, jak moc mě tato kniha motivovala a pomohla v dalším psaní. Proto jsem neváhala a její nové vydání se zcela novou předmluvou si přečetla znovu.
Tato na pohled tenká knížečka je doslova nabombená radami, inspirací a životem samotného Kinga. Je rozdělená do částí, kde první je právě o tom, jak se sám King ke psaní dostal, na co vzpomíná, co mu stálo v cestě nebo kolikrát ho nakladatelství odmítla. Pouští nás do svého dětství, rodiny i svých závislostí, během kterých napsal i svá vyhlášená díla.
Druhá už se zabývá gramatikou a jak ji lze chytře využít v textu. Pro mě nejpřínosnější byly příklady a polopatické vysvětlování.
Část o psaní není pro lidi, kteří si berou vše hrozně osobně. King je v této části hodně upřímný a píše opravdu vše tak, jak to je. Já s tímto rozhodně problém nemám, konkrétně v této branži to vítám.
Poslední část je o nehodě, která se samotnému autorovi stala během psaní této knihy a změnila mu život.
Ať už začínající nebo znalí spisovatelé rozhodně uvítají příklady na textech, ukázky jak s texty King pracuje a jak dají se kompletně přetvořit, aby byly zajímavější a poutavější pro čtenáře.

MamaKnihomolka
17.03.2025

mapet85
14.03.2025

Máte spisovateľské ambície? Piate, rozšírené vydanie kultovej knihy od Stephena Kinga vám v tom môže pomôcť.

Kniha je rozdelená na viacero častí. V prvej autor predstavuje svoj životopis a spomína na dôležité okamihy, ktoré ho formovali. Rozpráva o detstve s matkou a bratom, o školských rokoch, prvých zamestnaniach aj čitateľských začiatkoch, neskôr manželke a deťoch.

V druhej časti sa King venuje samotnému písaniu. Dáva praktické rady o tom, ako si vytvoriť správne prostredie, udržať disciplínu a čomu sa pri písaní vyhnúť. Svoje tvrdenia podkladá konkrétnymi príkladmi a odkazmi na iných spisovateľov. Jeho štýl je prirodzený, nenútený a skutočne motivujúci.

„Psaní je osamělá práce. Když u sebe máte někoho, kdo ve vás věří, může to znamenat opravdu hodně. A nemusí vás kdovíjak opěvovat. Obyčejně stačí, když prostě věří.“

King dokáže podať aj vážne alebo nepríjemné životné situácie s iróniou, trpkosťou, nadhľadom a humorom. Niektoré jeho zážitky ma rozosmiali, hoci jemu samotnému v daných chvíľach určite nebolo všetko jedno. Je rodený rozprávač a majster slova, pričom otvorene a úprimne opisuje, ako mu písanie pomohlo prekonať ťažké obdobia. Počas čítania máte chuť smiať sa a plakať zároveň.

Som rád, že som mohol takouto formou nahliadnuť do života jedného z mojich obľúbených autorov a spoznať ho o čosi osobnejšie. Nejde len o „suchú“ učebnicu o písaní. Vďaka autorovej úprimnosti a schopnosti podať aj tie najťažšie chvíle s nadhľadom robia z tejto knihy nielen príručku pre potenciálnych spisovateľov, ale aj pútavý autobiografický príbeh, kde sa autor otvorene delí o svoje skúsenosti. Knihu odporúčam nielen fanúšikom Stephena Kinga, ktorí sa chcú o ňom dozvedieť viac, ale aj tým, ktorí sa zaujímajú o písanie. Možno sa po jej prečítaní na knihy začnete pozerať inými očami a všímať si detaily, na ktoré autor upozorňuje.

Ak už máte niečo od Kinga načítané, najmä staršie tituly pred pôvodným vydaním tejto knihy, či už Carrie, Žiarenie (Osvícení), Misery, či Odpor (Svědectví), knihu si vychutnáte o to viac, keďže sú v nej spomenuté tieto diela a autor čo-to z nich prezrádza.

Po tejto knihe som si Kinga obľúbil ešte viac. Ukázal mi, že písanie robí s láskou, nie pre peniaze, a že jeho rodina preňho znamená všetko. Možno vás táto kniha inšpiruje k vlastnému písaniu, veď ani jeho začiatky neboli najľahšie.

Za knihu ďakujem: Beta Dobrovský.

„Jakmile píšete ... pokaždé sa najde někdo, kdo vám bude chtít pokazit dobrý pocit, který z toho máte.“

„Nejvíc se naučíte tím, že budete hodně číst a hodně psát, a nejcennější lekce pro vás vždycky budou ty, které získáte sami od sebe.“

mapet85
14.03.2025

Ak máte spisovateľské ambície, piate, rozšírené vydanie tejto kultovej knihy vám môže pomôcť. Kniha je rozdelená na dve časti. V prvej nám autor odkrýva svoj život od detstva po dospelosť cez rôzne prekážky. V druhej sa venuje samotnému písaniu a cez konkrétne príklady a odkazy na iných spisovateľov ponúka praktické rady, ako si vytvoriť správne prostredie a čomu sa pri písaní vyhnúť.

Vďaka autorovej úprimnosti a schopnosti podať aj tie najťažšie chvíle s nadhľadom robia z tejto knihy nielen príručku pre potenciálnych spisovateľov. Je to pútavý autobiografický príbeh, v ktorom sa autor otvorene delí o svoje skúsenosti. Knihu odporúčam nielen fanúšikom Stephena Kinga, ktorí sa chcú o ňom dozvedieť viac, ale aj tým, ktorí sa zaujímajú o písanie. Možno sa po jej prečítaní na knihy začnete pozerať inými očami a všímať si detaily, na ktoré autor upozorňuje. A ak máte od autora niečo načítané, o to lepšie. V knihe totiž spomína niektoré zo svojich starších diel. Ja som si po prečítaní tejto knihy autora obľúbil ešte viac.

Za knihu ďakujem:

Viac v recenzii.

lucie.svobodova
13.03.2025

O psaní: Memoáry o řemesle
Stephen King

„Amatéři sedí a čekají na inspiraci. My ostatní prostě vstaneme a jdeme do práce.“ – Stephen King

Stephena Kinga buď milujete nebo jste mu nepřišli na chuť, většinou nic mezi tím.
Ať už si o jeho knížkách myslíte cokoliv, jedno se mu upřít prostě nedá - psaní ovládá bravurně. V jeho obsáhlé bibliografii nalezneme i tuto knihu - O psaní - napůl autobiografii a napůl “příručku pro začínající pisálky.
A i na ní dokazuje svůj um, protože ani chvíli nebudete mít dojem, že čtete částečně naučnou literaturu a částečně biografii.

Knížka je rozdělená na dvě části - ta první je vzpomínáním na dětství, dospívání i spisovatelské začátky. Popisuje své první pokusy o psaní, své úspěchy i neúspěchy. Kolikrát myslíte, že byl v nakladatelství odmítnut?

Nevyhýbá se ani těm nejosobnějším tématům, pustil nás do svého života naplno. Vypráví o své rodině, o své manželce i o dětech. A přiznává i jeho temnější kapitolu života, kdy se potýkal se závislostí na alkoholu a drogách. Až s takovou závislostí, že jsou díla, která si ani pořádně nepamatuje, že psal.

Druhá část je věnovaná především těm, kteří se zajímají o psaní samotné. Moc se mi líbí výstižné přirovnání k bedničce s nářadím - jen ji správně naplnit.
Kolik práce stojí napsat opravdu dobrou knihu?
Jak se vyvarovat nejčastějším chybám?
A čím naplnit ty šuplíčky v pomyslné bedničce s nářadím?

Na to nám King dává odpověď s nadhledem, upřímností i humorem.

Píše o tom s takovým nadšením, že vás to chytne i přes to, že třeba nemáte spisovatelské ambice.
Nesnaží se nikoho přesvědčit, že psaní je lehké - ono totiž opravdu není. Neřekneš si: “Tak, teď napíšu knihu. …

Není určena pouze pro ty, kteří chtějí něco napsat. Osloví i ty, kteří chtějí nahlédnout pod pokličku spisovatelského řemesla. Zároveň se nám King opravdu otevřel a nechal nás nahlédnout do svého života, který vždy nebyl jen růžový.

Já po knížce sáhla především kvůli tomu, že Kinga mám ráda jako autora. Miluji jeho styl, jeho popisy, prostě pan vypravěč.
Myslela jsem si, že to nebude obyčejná příručka “jak na to a přesně to jsem dostala. Místo nudných “pravidel dostáváme jeho pohled na psaní obohacený jeho zkušenostmi, a že jich není málo.

ctupredspanim
12.03.2025

Vztah mezi mnou a panem Kingem byl nijaký. Jediné, co jsem o něm před přečtením této knihy věděla je, že je mistr v oboru, který napsal spoustu hororů, a že je schopný celou jednu stranu knihy zabrat popisem poloprázdné sklenice s vodou (a možná proto jsem se do ničeho od něj ještě nepustila).

I přesto jsem ale měla - jako pravděpodobně každý pisálek - tuhle knihu dlouho v hledáčku. I kdyby tam totiž měla být jen jedna informace, která zlepší mé psaní anebo mi změní pohled na celý proces, potřebovala jsem ji znát. Protože ať už King čtenářům sedí nebo ne, je to očividně špičkový spisovatel. A ejhle, těch věcí je v knize několik

Překvapivě se mi úvodní část o autorově životě moc líbila. Smála jsem se, dojímala se, dokonce jsem uronila slzu (stále jsem překvapená). Pan King vám dovolí nahlédnout do své hlavy, poví vám o událostech, které formovaly nejen jeho, ale i jeho psaní. Počtete si o jeho začátcích a upřímně, hned se budete cítit lépe, když si uvědomíte, že i on si na svůj správný čas musel počkat.

Dostala jsem dojemný příběh s několika velmi užitečnými tipy, které rozhodně ve své tvorbě sama využiju. Pan King ví o čem mluví a u každého doporučení a rady vám vysvětlí, proč si myslí, že byste to měli dělat přesně takhle. Budu někdy tak úspěšná jako Stephen King? Jsem si na 99 % jistá, že ne, ale tahle kniha mi nejen pomůže být přece jen o trochu lepší a co je víc - připomněla mi, proč tohle všechno vlastně dělám.

Kizuizi
10.03.2025

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Beta

Každý začínající autor by jistě chtěl radu, jak se stát úspěšným. Stephen King rozhodně úspěšným autorem je a neváhal pár rad předat dál. A co víc, spojil to dokonce s představením sebe sama...

Naučnou literaturu či autobiografie zrovna nevyhledávám. A i když nemám ambice k tomu, že bych napsala knihu, tahle útlá knížečka mě prostě lákala. To jsem ještě netušila, co vše mě vlastně čeká.

O psaní: Memoáry o řemesle pro mne byla knihou celkem šokující. S. King je nesporně jeden z nejznámějších (a nejproduktivnějších) autorů. Ne každému jeho styl sedne, ale jistě je na světě velmi málo lidí, kteří by o něm nikdy neslyšeli. Já už od něj „pár“ knih četla, takže jsem nečekala, že by tato byla v „holých bodech“, ale ani jsem nečekala až tak „intimní“ přiznání. A sama jsem zjistila, jaký jsem barbar, co se týká znalosti autorova života.

Životopisy bývají celkem „nudné“, max. oživené nějakou tou humornou příhodou. Životopis S. Kinga je ale „kingovský“. Je to vlastně další jeho příběh, jen není vymyšlený.
Moc se mi líbilo jak se nebojí popsat rodinné vztahy, nadchl mě okamžik, kdy potkal svou budoucí ženu, jak má rád své děti. Že měl „nějaké“ problémy jsem věděla, ale celkem mě šokovala informace, že si třeba vůbec nepamatuje, jak některá jeho kniha vznikla. I z toho jeho popisu je jasné, že tahle cesta není dobrá a že on sám měl velké štěstí, že ho jeho rodina podpořila se z toho všeho dostat.

A pak se samozřejmě dostáváme k tomu hlavnímu, tedy radám, jak psát. Jak jsem zmínila, knihu psát nechci, ale musím přiznat, že po dočtení jsem měla chvilku chuť to zkusit. Je zajímavé, jak pár stran dokáže na člověka zapůsobit a nasadit toho „červíčka“. I jsem pochopila, proč mi autorovy knihy sedí – v mnoha „bodech“ s ním prostě zcela souhlasím.

Kniha mě nadchla mnohem víc, než jsem čekala. Několikrát jsem se zasmála, když jsem hltala to jeho „cívíčko“ (ach ta škumpa), pak se cítila jako šílenec, co chce najednou napsat knihu (ještě že mě to přešlo). Mistr King prostě UMÍ a pokud si od něj necháte poradit, máte dost šancí „umět“ taky.

Ctenar1202
08.03.2025

O psaní je kniha, kdy Stephen vzpomíná na své dětství, mládí a spisovatelské začátky. Vypráví jak se ke psaní dostal, kolik utržil za první knihu a jak moc těžké bylo stát se spisovatelem. Tak skvělým jako je právě on. Líbilo se mi, jak v knize psal o manželce, která to s ním rozhodně neměla jednoduché. Vzpomíná na svá významná díla, např. Carrie a Misery. A celkově nás docela dost pustí do svého soukromí. Do svých veselých i smutných let a vášni pro psaní.

Druhá polovina knihy se věnuje hlavně spisovatelskému umění. Stephen ukazuje na jedné z povídek, jak moc ji musel přepracovat než byla dokonalá. Kolik práce to dalo, čeho by se měl spisovatel vyvarovat a co by měl upřednostnit. Je to spousty zajímavých informací, které jsou pro každého začínajícího autora určitě velice přínosné.

mkkoudy
28.02.2025

Ať už jste Kingovi pravidelní čtenáři, kterým neujde žádný román či povídka, nebo jeho dílo, jako já, teprve načítáte, anebo se zkrátka chcete dozvědět jen něco zajímavého o spisovatelském řemesle, neměla by tato kniha chybět ve vaší knihovně. Já jsem byl z O psaní: Memoáry o řemeslu velice nadšený. Dozvěděl jsem se nejenom mnoho zajímavých informací z autorova života, ale také jsem dostal poctivou rad a tipů, jak psaní posunout o o kousek dál. I proto vím, že se ke knize budu pravidelně vracet, neboť jde o velice inspirativní záležitost.

IvanaPaukert
26.02.2025

Skvělá kniha, nejen tím, jak je napsaná, ale i svými praktickými návody. Obdivuju i autorův nadhled a humor, se kterým popisuje svůj život.

A překladatel dostává 7 hvězdiček za větu: "To kafe je dnes nějak hořké", řekl Vávra otráveně.

Jo a mám starší vázané vydání, které se rozpadá. Takže nakladateli Beta - Dobrovský mínus dvě hvězdy, protože dneska je už čtení technicky velmi náročné.

Leusee
17.02.2025

Skvělá a inspirativní kniha, která se vám jistě bude líbit, pokud taky píšete a nebo i jen pokud jste fanoušek jeho knih. Jeho život, smysl pro humor a láska k manželce a rodině jsou tak inspirativní!

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi