O globalizaci

O globalizaci https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62701/o-globalizaci-62701.jpg 4 12 3

Soubor esejů. Egon Bondy využívá důkladnou znalost geopolitické historie při analýzách nejaktuálnějších témat spojených s takzvanou ekonomickou a politickou globalizací. Kromě filosoficko-politických analýz se Bondy vydává i na spekulativní výlety do různých alternativ společenských proměn.

Přidat komentář

PeterRainhard
29.08.2023 4 z 5

Dnes pravděpodobně vůbec nejaktuálnější z knih Egona Bondyho. Méně teoretická a filosofická, než "Příběh o příběhu", méně literární než "Cybercomics", leč po bezmála dvaceti letech stále palčivě aktuální.
Byť s globalizací je zdánlivě ámen, řada tezí vyvozených v knize jsou plně vývojem potvrzené. Včetně (de facto genocidních, jak Bondy správně upozorňuje) úvah o nutnosti "redukce" světové populace, které v kontextu recentního vývoje nabývají zcela reálných obrysů.

Nicméně, je třeba upozornit, že se jedná se skutečně o text relativně hodně stručný, zlomkovitý a vysloveně esejistický - a tedy bez poznámkového aparátu, který (alespoň mě) hodně schází. To je ovšem starý Bondyho zlozvyk - leccos cituje po paměti a mlhavě, leckdy čtenář jen může uhadovat, z čeho vůbec při svých tvrzeních vycházel. A chybí tu také jakákoli ekonomická analýza, podložená tvrdými statistickými daty. Nu, standardům klasických marxistů by takový text tedy nevyhověl.
Pokud například Bondy pracuje se zásadním tvrzením o vládnoucí (finanční) superelitě o několika tisíci členech, o neexistenci vládnoucí třídy (ta je tak nepočetná, že přestala mít charakter třídy a je to jen nepatrná skupina), pak by dle mého mínění bývalo dobré opírat se konkrétní prameny - nebo je minimálně ukázat.

Nicméně, mým cílem není být přehnaně kritický.

Knížečka "O globalizaci" neměla ambice být skutečně hlubokou analýzou - je to spíše podnět pro vlastní uvažování. A v tomto ohledu funguje perfektně.

ozzak
09.04.2021 5 z 5

skvěla kniha o kritice současného kapitalismu od legendy Egona Bondyho


Ivinho
19.12.2015 4 z 5

Myslím, že až si za 20 let tuto knihu někdo přečte, tak bude koukat, co všechno Bondy předpověděl.

Autorovy další knížky

Egon Bondy (p)
česká, 1930 - 2007
2007  82%Bratři Ramazovi
1991  81%Invalidní sourozenci
1997  83%Cybercomics
2006  84%Šaman
2006  84%Buddha

Kniha O globalizaci je v

Přečtených21x
Doporučených2x
Knihotéce21x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x