Cybercomics

Cybercomics https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14179/cybercomics-14179.jpg 4 71 11

Co odhalila Vera - počítačová mistryně - v supertajné zprávě? Kde bude stát lidstvo 21. století? Povznesla jej virtuální realita, věda, ekonomický systém? Dá se cestou tao? Či je definitivně v ...? To jsou otázky sci-fi románu proslulého to filosofa. Krásná počítačová hackerka je vyzvána, aby v cyberprostoru zachytila supertajnou poradu vládců, dekódovala její obsah a ten předala druhé straně. O tajné jednání má zájem i Mafie, která hackerku přinutí ke spolupráci. Odhalení závěrů porady vede k zničení jedné z mocností, nicméně průběh událostí vede hackerku k angažování se ve prospěch dobré věci, které ji stojí život. Svůj osud přijímá odevzdaně, protože se seznámí se zen-buddhismem.... celý text

Přidat komentář

BloodyMass
22.03.2024 5 z 5

podzemí jak má být.. :).. vše, co se stane, stává se... bohužel.. a bohudík za to dílo

666Jitka
12.07.2021 5 z 5

Doporučuji poslech na radiu VLTAVA nyní.

Tak tohle bylo fakt hustý - ještě teď mám husinu !!! Mám pocit, že už tato doba nastala a my jsme její bezvýznamnou součástí na cestě k totální destrukci lidstva a celé planety. Raději moc nepřemýšlet, čeho se ještě dočkáme, už teď jsme pod kontrolou - ani si leckdo neuvědomuje, jak moc. V pasážích, kde Bondy rozebírá sledování, nátlak a udavačství, jsem se nemohla ubránit pocitu, jakoby to psal částečně sám o sobě - možná jako malé vysvětlení toho, co sám napáchal...


ozzak
09.04.2021 5 z 5

geniální kyberpunkové dílo od legendy Egona Bodnyho ze kterého občas mrazí co předpověděl a ono to bohužel se uskutečňuje

Peleus
03.07.2019 3 z 5

Zas jednou jsem šel do něčeho, co mi není vlastní!

Na druhou stranu potřebuji mít podněty z různých žánrů a jejich zástupců, přinejmenším kvůli srovnávání a lepšímu přehledu o scéně. Považuji za podivíny ty čtenáře, jež se upnou pouze na období středověku, jenom na druhou světovou válku, výhradně na knihy o kutilství či snad jedině světovou klasickou literaturu (ať už se pod tímto pojmem představuje cokoli). Ku vlastní škodě se připravují o množství dalších zajímavých myšlenek a informací ze světa psaného slova!

U kyberpunku nesouhlasím s jeho defétismem. Hlavní hrdina je mnohdy smýkán společenskou nespravedlností řízenou vyšší silou v podobě nepřemožitelné globalizace v čele s mocnými korporáty. Následně se onen pocit vlastní frustrace z uvědomění si osobní bezvýznamnosti změní (častokrát pouhým řízením osudu) v jakýsi partyzánský odpor Davida proti Goliáši. Detaily se liší, avšak dané schéma vcelku úspěšně funguje již nějaké to desetiletí.

Co k tomu říct? Je to prostě kyberpunk. Málokdy se řeší příčiny, zabývá se pouze následky. Stejně tak Egon Bondy představuje již fungující svět rozparcelovaný mezi velké a malé hráče. Zbytek tvoří bezprávná, všemi utlačovaná, většina, která se pokouší žít jednoduché životy a doufat, že nedojde k žádnému většímu průšvihu. Děj bere počátek v matičce Praze, následně s hlavní hrdinkou navštívíme několik exotických, i méně, koutů naší planety, abychom zjistili, jak jsou ty globální firmy ošklivé, jak drze oklešťují svobodu a práva jednotlivce, i celých společností.

Pokud vás podobné příběhy umí zabavit, prosím. Já si od žánru dám opět na chvíli oraz.

ber-tram
12.05.2017 3 z 5

Starej pardál Bondy to natřel leckterejm cyberpunkovejm snaživcům z generace husákovejch dětí! Jeho stanovisko k údělu civilizace se dá číst jako série filozofickejch kázání (srozumitelnejch hloubavejm intošům) nebo thriller o hackerským slídění (srozumitelnej ajťáckejm brejlovcům) anebo světoběžněj cestopis-chorobopis (srozumitelnej každýmu, kdo nedřepí doma na zadku s klapkama na očích). Mně se fest zkorigoval zkreslenej pohled na Bondyho (= filozofa + básníka). Ne že by teda stvořil kdovíjakej světadiv písemnictví, ale že byl obstojnej romanopisec sci-fi, to zase jo! 23/17

Longin
29.01.2016 4 z 5

Naprosto nechápu jak tenhle stbáckej dědula mohl napsat v 90 letech tak nadčasové kyberpunkové dílo. Z některých analogií jde mráz po zádech.

JanTůma
06.01.2016 5 z 5

Nevěřil jsem tomu...a přesto..geniální dílo ještě geniálnějšího spisovatele, básníka, filosofa.. Bondyho sci-fi próza patří k těm nejlepším, co kdo kdy napsal.

Ivinho
19.12.2015 4 z 5

Vítejte na Zemi v roce 2046. Všechno co tu uvidíte je strašně děsivé. Ale nejvíc děsivé je, že autor tohle dílo napsal v roce 97.

Bude zajímavé sledovat, co z Cybercomicsu se splní nejdříve. Zde jsou možnosti:
- Obrovská přelidněnost planety
- Vysátí zdrojů celé planety
- Hladomor a války po celém světě
- Celý výrobní proces v rukou jedné firmy
- Pod vlivem technologií naprostá ztráta lidskosti
- Paříž je hlavní arabské město - tohle je můj osobní favorit

Kapis
26.10.2015 5 z 5

Pozapomenutý, pro někoho možná zcela neznámý klenot mezi českým sci-fi. Geniální sociálně kritický cyberpunk. Je až s podivem, jak ho mohl napsat takový dědek, jenž býval především filozofem. Myslím, že takový nekritický proamerický aktivista jako třeba Neff by se měl něco přiučit od Mistra péra.

Na knize lze vidět Bondyho zhnusení tím, co se tu dělo po roce 89 a co sám v ději Cybercomicsu už v roce 95, kdy ho napsal, nazval hospodářskou katastrofou. Ono těch, co kritizovali socialismus v jeho trvání a po té tzv. revoluci prozřeli, a i nadále kritizovali poměry, nebylo mnoho. A hlavně byli pak v té svobodě spíš umlčováni, třeba jako Kryl.

Kniha je silnou kritikou, toho co se tu divoce rozjelo s tou svobodou, bezhlavého neoliberalismu a rozkrádání, společnosti postavené pouze na zisku, kdy jsou těm nahoře ti dole ne volní, ale dokonce na obtíž, kdy se dovážejí levné chemické potraviny z Asie, ale pole za humny leží ladem a ještě s dotacemi za neosetí. Kdy tato pole mají skoupeny velké světové korporace a nedovolí na nich lidem ani pracovat, aby snad neměli co jíst.

Bondy nebo Fišer, jak chcete, sice není dokonalým vizionářem – v polovině 21. století lidé používají stále video, diskety apod., ale jinak je jeho předpověď mrazivě trefná v určitých detailech. Svět ovládají dvě velké korporace a mafie, která si žije klidně v Praze a udržuje si tam pořádek a hýčká turistický ruch. Národní vlády jsou minulostí a velká trojka si je vydržuje, aby lidé měli pocit, že mohou ve volbách něco změnit. Na vládnutí ale už nemají nejmenší vliv, nad osudem světa vládnou nadnárodní struktury, dokonalá fúze zločinu a globální ekonomiky. V odpadu končí miliony tun zboží, které ztratilo na ceně, a nebyl by z něj zisk. Zdravotnictví, školství a ostatní veřejné služby jsou dávno zprivatizovány a zpoplatněny, pro udržení pořádku nechávají vládci starost nad tímto neziskovým sektorem vládám, většina populace Země se ale k těmto službám však nemá šanci dostat. Jak děsivé analogie ze současnosti roku 2015, kdy nás ještě zdaleka není deset miliard.

New York City se už potápí v moři, vznikají nové betonové platformy v úrovni desátého patra, toto už rozvinul J.A.Zajdel ve svém Profesoru van Troffovi, ale Bondy to rozvíjí svým stylem. A v tomto prostředí zběsilého informačního věku, který oproti očekávání nepřinesl lidem svobodu ani štěstí, plného hackerů, se rozvíjí příběh největší konspirace proti lidstvu. Nakonec dostává svůj prostor i Šamanismus, jako nejvyšší duchovní stupeň. Stejně jako v novele Šaman, Bondy dává vyplout na povrch asi své úporné vnitřní pnutí, jak by bylo jednoduché se zbavit všech svých povinností a životní zodpovědnosti a prostě umřít, vykašlat se na všechno, dostat raka a zmizet ze světa. A jak je třeba se této odevzdanosti bránit.

Kniha je znepokojivá, člověk vidí, že se nacházíme ve stejném procesu, jako lidstvo v této knize. Postupuje to sice pomalu a nenápadně, ale pozornému pozorovateli světového dění to nemůže uniknout. Přečetl jsem to už podruhé a podruhé musím před památkou Zdeňka Fišera smeknout. A pak že kouření neškodí zdraví!

Dokonalý zážitek, skvělý cyberpunk s děsivou předpovědi naší budoucnosti. 100%.

Ronin Roujin
30.06.2013 5 z 5

Ukázka toho, že dobrý cyberpunk nemusí psát jen mladí geeci ale bravurně jen zvládne i filosof "nad hrobem".

gottkarl
30.11.-0001 5 z 5

Jedna z mála knížek, co jsem četl třikrát, co k tomu, dodat. Cyberpunková parodie s "futuramovskou" hloubkou (i zde se objevuje kanální NY - tzn. Old New York, jen čtyři roky před Groeningem)

Štítky knihy

kyberpunk hackeři kyberprostor rozhlasové zpracování

Autorovy další knížky

Egon Bondy (p)
česká, 1930 - 2007
2007  82%Bratři Ramazovi
1991  81%Invalidní sourozenci
1997  83%Cybercomics
2006  84%Šaman
2006  84%Buddha

Kniha Cybercomics je v

Právě čtených1x
Přečtených94x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených6x
Knihotéce34x
Chystám se číst54x
Chci si koupit27x
dalších seznamech1x