O Bohu u křesťanů a o jednom nebo dvou dalších

O Bohu u křesťanů a o jednom nebo dvou dalších https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143500/o-bohu-u-krestanu-a-o-jednom-nebo-dvou-dalsich-143500.jpg 5 5 2

V předmluvě ke své knize O Bohu u křesťanů a o jednom nebo dvou dalších Rémi Brague říká, že nepojednává „o křesťanském Bohu", protože vychází z předpokladu, že Bůh je předmětem náboženství, ne jedním z jeho vyznavačů. Bůh sám o sobě je jeden a stejný. Různá náboženství si však o něm dělají různé obrazy a tato kniha se snaží ukázat, jaký obraz si o něm vytvářejí křesťané. V určitých aspektech Rémi Brague nabízí také srovnání křesťanského pojetí s židovským a muslimským. Autor nechce příliš teoretizovat – naopak věcným, srozumitelným a odlehčeným jazykem uvádí na pravou míru zažité omyly a nově popisuje staré věci: například že Bůh je jeden, ale ne tím nejjednodušším způsobem, že je otec, ale není mužského rodu. Je to teologicky objevná kniha – ne však o Bohu samém, ale o tom, jak jej vidí křesťané.... celý text

Náboženství Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK)
Originální název:

Du Dieu des chrétiens et d’un ou deux autres , 2008


více info...

Přidat komentář

mahdal
18.11.2022 5 z 5

O této knize jsem se doslech v jedné přednášce (tuším od T. Halíka), hned mě zaujala. Kniha je velmi erudovaným dílem, člověk musí být při čtení naladěn na filosoficko-teologické rozpravy a mít mysl otevřenou abstraktním pojmům.
Při čtení této publikace jsem musel myslet na všechny náboženské fanatiky a na slepě věřící lidi - vážně rozumí tomu, čemu věří? Není podmínkou nejprve porozumět a pak vyznávat? Zamysleli se tito lidé nad tím, že víra není jen vyprávění plné alegorií, přirovnání, metafor, ale že je to také velmi složitá věda?
Po přečetní této knihy se mi dostalo spíše otázek než odpovědí.

Doporučuji všem "věřícím" (a nejen jim!). Není vše tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát...

Jellini
17.04.2021 5 z 5

Kniha je pokusem znovu definovat některé ze základních pojmů, které už používáme jaksi ze zvyku: Svatá Trojice, Bůh, náboženství knihy aj. A to zároveň spolu s připomenutím a objasněním vzájemných či rozdílných postojů k těmto termínům z pohledu křesťanského, židovského a islámského. Zajímavé doplnění k četbě např. Gabriela Marcela (Přítomnost a nesmrtelnost) nebo Hanse Urs von Balthasara (Cesty k ujasnění).