Kotvy na nebesích přehled

Kotvy na nebesích https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423285/kotvy-na-nebesich-VS6-423285.jpg 4 8 8

Rémi Brague nás přivádí k odmítnutí představy, podle níž moderní člověk žijící v „post-metafyzické“ době, která je kulturním dědictvím osvícenství, metafyziku nepotřebuje. Snaží se ukázat, že metafyzika není vágní „nadstavbou“ spočívající na jediném skutečném základu, dostupném ve formě vědami poznávané reality, nýbrž je nezbytná pro to, aby člověk pokládal život za dobro a chtěl ho nejen žít, ale také předávat dál. Současnému lidstvu, které může sebe sama snadno jako živočišný druh zcela vyhladit, může podle Bragua jedině vědomí silné metafyzické dimenze lidského života zajistit, že se před ním bude otevírat nějaká budoucnost.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Karolinum
Originální název:

Les Ancres dans le Ciel , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kotvy na nebesích. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

dav110
03.03.2023

"Milujte se a množte se!"

Útlá knížečka (cca devadesát stránek), která si však svého čtenáře - převážně mezi nadšenci do křesťanské filosofie, potažmo moudrosti - najde. Brague v ní diagnostikuje problém tak typický pro moderní dobu (ztráta metafyzického, jedním z jejich příznaků je ruptura v scholastické představě par excellence - konvertibilitě transcendentálií... tedy jsoucí už není automaticky pojímáno jako zároveň jedno, pravdivé, dobré a krásné), který hrozí vyústit v zánik lidstva (protože, kdo by chtěl/cítil jako závazek rodit děti do světa, kde se nehledí na bytí jako na něco dobrého samo o sobě, nýbrž to jako na holou existenci, jejíž hodnotu zakládá samotný subjekt? - bráno do důsledku, v takovém případě by byl zrod dítěte nejhrubším násilím právě na tomto dítěti, je-li nejvyšší hodnotou per se autonomie, tak nový život si nemůže vybrat, chce-li být zrozen).

Těm, kterým Bragueův alarmismus přijde poněkud přehnaný (přiznávám, že patřím mezi ně), kniha nabízí zestručněné dějiny metafyziky, tedy nikdo nakonec neodejde neobohacen.

stanislav4145
20.03.2020 3 z 5

Zajímavá knížka z hlediska dějin filosofie a myšlení, ale přijde mi, že autor v ní moc neprezentuje řešení problému, na který v knize poukazuje. Pouze tento problém konstatuje (problém lásky k životu).


Misericordia
02.01.2020 4 z 5

Vo svojich poučených a podnetných, hoci trochu nesystematických, úvahách, Rémi Brague pokladá za problém súčasného človeka to, že už odmieta stotožňovať ľudské bytie s dobrom, akoby zabudol, že je tvorom "metafyzickým".

Kladiem si otázku či táto tendencia nie je typická pre moderného človeka jednoducho kvôli tomu, že sa preň stal život niečím samozrejmým a zahltený všemožnými impulzami už sám neverí v dobro, ktoré by mohlo presahovať jeho vlastné konečné bytie s jeho možnosťami a hranicami. Môže to byť jeden z dôvodov prečo sa dnes mnohí z mladej generácie boja dospieť a byť plodnými? (Otázku, ktorú si kladie aj Brague). Hoci nie každý musí chcieť splodiť deti, je zrejmé, že bez rodičov by tu nikto z nás nebol a bez detí nemá spoločnosť budúcnosť a nepodmienený dôvod sa o planétu lepšie starať. Veď to, že dnes život závisí od našej slobody a moci viac ako kedykoľvek predtým neznamená, že som si ho dal sám, alebo si ho môžem vrátiť, keď si ho vezmem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kotvy na nebesích v seznamech

v Přečtených9x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit1x