Nová nůše pohádek dětem pro radost a velkým k zamyšlení

Nová nůše pohádek dětem pro radost a velkým k zamyšlení https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76893/nova-nuse-pohadek-de-76893.jpg 5 13 1

Soubor méně známých pohádek uspořádala Helena Šmahelová. Výbor čítá pohádky sedmnácti autorů, např. J. Wolkera, K. Čapka, V. Říhy, J. Čapka, V. Dyka, J. Glazarové, V. Neffa, J. Johna, V. Vančury a dalších. Soubor připravila Jindřiška Smetanová, která v té době nemohla publikovat, a tak kniha vyšla pod jménem Heleny Šmahelové.... celý text

Přidat komentář

alef
07.04.2015 5 z 5

Před časem jsem ji znovuobjevila v knihovně, ... jedna z knížek mého dětství. Už jako malá jsem hodně četla a kromě mých oblíbených pohádek od Němcové, to byla i tahle knížka, kterou jsem měla ráda. Hodně napoví už jen sám obsah téhle knížky, namátkově: Helena Malířová - Paleček hrdina, Karel Čapek - Velká kočičí pohádka, Václav Říha - Ach, Josef Čapek - Můj tlustý pradědeček a loupežníci, Vojtěch Martínek - Pták Žal, Vladimír Neff - Pohádka se špatným koncem, ... a další krásné pohádky, mj. krásně ilustrované.

Tak například pohádka od Josefa Čapka - Můj tlustý pradědeček a loupežníci, je původní, později byla upravena a přejmenována na První loupežnickou pohádku – O tlustém pradědečkovi a loupežnících - tak ji můžete znát z Devatera pohádek (výběr 2. od Karla Čapka).

Jen pro zajímavost: myšlenka zasadit pohádky na určité místo se zrodila v hlavě Josefa Čapka. Zařadil je prostě tam, kde mu je vyprávěli, kde si všechny ty víly, hejkaly i loupežníky jako kluk představoval. ... „Na počátku byla jeho pohádka o tlustém pradědečkovi, kde tuto možnost jen naznačil. Jeho bratr Karel rychle pochopil, jak geniální nápad to je, rozvedl jej nejprve ve své Pohádce psí a k dokonalosti dotáhl v ostatních, hlavně ve Velké doktorské pohádce. Od něj to pak převzali i jiní tvůrci tohoto žánru - Jan Drda, Josef Lada a Václav Čtvrtek,“ upozorňuje Aleš Fetters, autor malebného místopisu pohádek bratří Čapků.

Někdy se zajeďte podívat do severovýchodních Čech, kde se jejich kouzelné příběhy odehrávají ... třeba se tam potkáme :-).

Autorovy další knížky

Helena Šmahelová
česká, 1910 - 1997
1959  86%Velké trápení
1984  90%Stíny mých otců
1979  91%Žena roku 1900
1964  81%Dobrá mysl
1985  92%Stopy mých otců

Kniha Nová nůše pohádek dětem pro radost a velkým k zamyšlení je v

Přečtených22x
Doporučených3x
Knihotéce25x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x