Neznámý vesmír v 10 kapitolách

Neznámý vesmír v 10 kapitolách https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331377/mid_neznamy-vesmir-v-10-kapitolach-Qoo-331377.jpg 4 15 4

Aktuální příručka o vesmíru a o tom, jak nás naše poslední objevy o hlubokém kosmu nutí přehodnocovat, co o něm vlastně víme a co ne. Dne 21. března 2013 zveřejnila Evropská kosmická agentura mapu zbytkového záření po velkém třesku. Snímek hledí do hlubin vzdálených v prostoru 440 triliard kilometrů a v čase 13,8 miliard let, a prakticky nelze pořídit lepší. Vesmír nikdy nespatříme do větších podrobností. Jde o skvělý výsledek moderní kosmologie, avšak hrozí, že otřese téměř vším, co jsme si mysleli, že o vesmíru víme. Kniha Neznámý vesmír se zabývá otázkami, jež musíme zodpovědět, pokud chceme skutečně porozumět světu, v němž žijeme. Bude zapotřebí opravit slavné Newtonovy zákony přitažlivosti? Jsou temná hmota a temná energie pouze našim zdáním? Můžeme se někdy dozvědět, co se dělo před velkým třeskem? Co se nachází na dně černé díry? Existují kromě našeho vesmíru ještě i vesmíry jiné? Existuje čas? A nemění se nám kdysi stálé fyzikální zákony před očima?... celý text

Literatura naučná Věda Vesmír
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

The Unknown Universe in 10 Chapters


více info...

Přidat komentář

Topgear_Mike
30.12.2023 3 z 5

Asi by bylo hloupé stěžovat si na to, že jsem se nedozvěděl tolik nových informací, jako jsem doufal, proto to dělat nebudu, ale jen upozorním na to, že kniha je opravdu brána velmi ze široka a do jisté míry jenom povrchně. I když byl výběr témat (kapitol) dobrý, tak největším problémem pro mne byla poněkud malá poutavost knížky. Která spolu s faktem, že kniha nejde příliš do hloubky způsobila, že jsem se do čtení poměrně nutil (a ve finále knihu četl dohromady snad dva roky). Jako nepříliš záživný úvod do astronomie nicméně asi doporučit mohu.

V této tematické kategorii bych rozhodně vyzdvihl spíše například knihy prof. Kulhánka, který podobná témata podává mnohem zábavnějším způsobem a protkává je i vlastními historkami, které udrží pozornost i běžného čtenáře.

los
06.02.2019 5 z 5

velmi čtivě a srozumitelně napsaný výklad


opic 12
03.02.2018 4 z 5

Co je čas ???
Kde se vzal ???
Jak je možné,že něco takového existuje ???
Bod před kterým nebylo včera,jenom potom,nebo je pouze nekonečně stále pořád? Jaká je povaha reality,prostoru,nebo času? Budou mé hodinky odměřovat čas stejně i v jiné části vesmíru? Bude plynout jako v naší části galaxie? Rozložení temné hmoty,existuje vůbec,co nám uniká,je vše úplně jinak?
Pokud vám podobné i jiné otázky nedají spát,tato knížka vás dozajista vesmírně uspokojí.Pro čtenářstvo již naočkovanné kosmologií,relativitou i jiných rozměrů tu zase není tolik nového,takže kapánek titul klame stránkama.Pro ty zasvěcenější snad přijde vhod jako doplněk informací rozsšiřujícím obzory a takové opáčko,které může přijít někdy příjemně vhod.
Těžko se něco,co se týče Kosmosu,vysvětluje jednou větou,jsou nutné příběhy plné souvislostí a právě tímto autor značně umně získává body navíc.Je to opravdu čtivé,skoro až dobrodružná cesta za poznáním.
Na začátku se setkáváme se slavnými astronomy své doby,chápáním sluneční soustavy,přes život hvězd ke hvězdným ostrovům,konče až fylozofickým nadhledem v samotném závěru.
Nechte se nést na vlnách gravitačních vln,prostoru a času,na otázkách,které fascinovali člověka od začátku v okamžiku údivu pod noční klenbou,co by tomu asi řekli,kolik poznání jsme dosud odhalily a co nás ještě nového čeká,možná...možná zůstane naší mysli zahaleno navždy.Vesmír klame a zatím mu to jde opravdu dobře,ale o tom to celé všechno je nemyslíte?
Na jednu stránku je dobře,že je právě takový jaký je,dost pravděpodobně,jsme se tu i díky tomu octli na břehu oceánu v němém úžasu pohledu na měsíc i my samotní.

TheRaven
05.07.2017 4 z 5

Sturat Clarke u nás zatím není známý jako mnozí jeho kolegové věnující se popularizaci astronomie a astrofyziky, ale Neznámý vesmír v 10 kapitolách mu jistě pár nových příznivců získá. Kniha láká na nejnovější vesmírné výzkumy, leč nutno dodat, že těm se věnuje vždy jen pár stran na konci každé kapitoly, jinak jde spíše o exkurzy do historie bádání, což je nicméně pro pochopení otázek, jež si v současnosti klademe, rovněž důležité. Neznámý vesmír je sepsán neuvěřitelně čtivě a srozumitelně a nejspíš s ním nebudou mít problém ani naprostí laici. Každopádně jen tak dál a doufám, že se u nás Clarke chytí (na kontě už má přes 20 knih, u nás dosud vyšly všehovšudy 3).