Nezlom císařů meč

Nezlom císařů meč https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159725/bmid_nezlom-cisaru-mec-159725.jpg 4 17 4

Císařský Řím vede v Asii válku proti Parthům a současně jeho severní hranici na Dunaji začínají napadat Germáni. Parthové jsou poraženi, ale římské legie, vracející se do Evropy posílit obranu impéria, jsou prořídlé morem. A když na pohraniční posádkové město Karnuntum dolehne plnou silou hrůza morové smrti, obrovská přesila spojených germánských kmenů překročí Dunaj a řítí se Horní Panonií k jihu. Je to jeden z prvních úderů, pod nimiž se později římská říše rozpadla. Zatím však ještě bojuje, ještě odráží "barbary", kteří posléze na jejích troskách vybudují středověký svět. Román rozvíjí osudy mnoha mocných i prostých lidí, prožívajících vzrušenou dobu 2. století n. l. v panonském Karnuntu. Dějiny jim zde připravily pohnutý úděl. Milují a nenávidí, věří a pochybují, radují se ze života a děsí smrti, někteří oddaně slouží císařům, jež pokládají za vznešené, jiní jen hromadí majetek - a všichni se najednou ocitají v závratném víru událostí, které rozmetají jejich dosavadní život. Z této kruté zkoušky vycházejí vítězně jen nezničitelné lidské hodnoty, jež v románu představuje láska setníka Lucia k čisté a statečné Etuvii, nebo neokázalé hrdinství řeckých lékařů Euthema a Eukrata, bojujících s morem.... celý text

Přidat komentář

Hall3006
28.03.2021 4 z 5

Historická freska začátku konce Říše Římské. Žádné těžké čtení; naopak plynulý děj a srozumitelný slov bez nepřirozených dialogů které v jiných knihách najdeme dost aby přiblížili dobovou mluví pro nás už téměř nesrozumitelnou. Autor si dal práci, aby děj nebyl nudný sled událostí z dějepisu. Krásné 4/5 hvězd.

Anjin
29.10.2019 4 z 5

Není to žádný rozmáchlý děj ani komplexní vyprávění. Celá kniha v podstatě stojí na charakterem, které sice nejsou nijak zvlášť oblíbené, ale čtenář se s nimi může jakž takž identifikovat a projít s nimi onou pohnutou dobou. Což, myslím, na knihu takovéhle délky je dobrý výkon.


davidurban1973
07.02.2018 4 z 5

Dobre napsána a ctiva kniha, která vychází z dostupných informaci o historických událostech.

lenkaknel
05.11.2013 5 z 5

Moje úplně první knížka o antickém Římu, odstartovala můj velký zájem o starověk.