Neobyčejný benediktin: (Advent bratra Cadfaela)

Neobyčejný benediktin: (Advent bratra Cadfaela) https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520171/bmid_neobycejny-benediktin-advent-bratra-lho-520171.jpg 4 76 17

KDYŽ LIDSKÁ AROGANCE PLODÍ NEŠTĚSTÍ Píše se rok 1120 a rytíř Roger Manduit je na cestě k soudu o pozemky, které jeho otec údajně odkázal shrewsburskému klášteru. Roger o ně ale rozhodně nehodlá přijít – i kdyby měl líčení vyhrát lstí. Když je v noci po příjezdu do opatství přepaden, vlastně mu to hraje do karet. Mezi jeho odplatou a bezbrannými mnichy stojí jediný muž: Rogerův vazal Cadfael. O patnáct let později žije Cadfael mezi benediktiny jako klášterní bylinkář. Klid ve Shrewsbury však naruší příjezd jiného šlechtice, lorda FitzHamona, který se ke konci života rozhodl pojistit si místo v nebi tím, že věnuje církvi okázalý dar. Jenže pár vzácných stříbrných svícnů je následujícího rána pryč a FitzHamon běsní. Dokáže Cadfael přijít na to, kdo je vzal, dřív, než dojde ke krveprolití? Jako by se na klášter lepilo málo smůly, jeho výběrčí William Rede se téměř utopí v řece poté, co ho někdo přepadne a okrade. Nikdo nic neviděl a zdá se, že zločin zůstane nepotrestán. Bratr Cadfael však má jedno eso v rukávu ____ Tři krátké detektivní příběhy se slovutným bratrem Cadfaelem, doplněné zasvěceným doslovem renomované historičky Františky Vrbenské.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

A Rare Benedictine: The Advent of Brother Cadfael , 1988


více info...

Přidat komentář

Ulala
17.02.2024 4 z 5

Tři krátké povídky, ve kterých se autorka vrací zpět v životě bratra Cadfaela. Popisuje jak se vlastně dostal do kláštera benediktinů a také dva případy z dřívějších let, k rozluštění kterých bratr Catfael významně přispěl. Styl autorky mně vždy na prvních stránkách dostane ( i tentokrát). Je tak strašně popisný a vždy mám dojem, že se čtením seknu. Ale další stránky to spraví a uznávám, že ta "popisnost" má něco do sebe. Tuto sérií jsem si oblíbila a doufám, že se mi podaří dočíst ještě těch zbývajících 10 prvních dílů.

stanislava9718
18.05.2023 3 z 5

Závěrečná kniha s příběhy o bratru Cadfaelovi, taková třešnička na dortu od autorky Ellis Petersové. Ke knihám se určitě vrátím.


kolacky
24.03.2023 5 z 5

Jak by řekli Cimrmani, je to taková hezká tečka za tím naším případem. Je, a moc moc povedená!

Vojslava
05.06.2022 5 z 5

Drobná knížka, na níž je vidět, s jakou chutí ji autorka psala, aby uspokojila zvědavost nás, Cadfaelových fandů. Zlom v jeho životě jsem si právě tak nějak představovala (i když bez detektivní zápletky), Cena světla mi jako příběh připadala nejdojemnější. A třetí vybroušená minidetektivka ... taky pěkná drobnost. Zkrátka a dobře jsem spokojena a teď už jen dočíst chybějící díly řady.

PREBURDA
08.11.2021 5 z 5

Bonus v podobě této útlé knihy, k sérií Případy bratra Cadfaela, nabízí čtenářům tři povídky s detektivní zápletkou a úvodní slovo autorky, jak vlastně bratr Cadfael vznikl a dostal se do podvědomí čtenářů, v úžasné dvacetidílné sérií knih. Patří i k mým klenotům knihovny.

jfialova
23.04.2021 4 z 5

Knihu jsem našla náhodou v domácí knihovně a jelikož mám radši silnější svazky, mnoho let unikala mojí pozornosti. Po přečtení úvodu jsem pochopila, že je součástí série (a jak to tak bývá, začala jsem od úplného konce). Nicméně to vůbec nevadilo, protože autorka do třech povídek, které tuto knížečku tvoří, dokázala vložit vše potřebné, aby i začátečník pochopil vše podstatné. Moc obdivuji, jak lze na 30 stranách vytvořit čtivý, napínavý, historicky poučný, zajímavý a hezky napsaný příběh. Určitě přečtu i další příběhy bratra Cadfaela.

špulo
16.06.2019 4 z 5

3 poviedky určené najmä fanúšikom série. Pre mňa prvé knižné stretnutie s Cadfaelom, práve mám rozpozeraný TV seriál. Prvá poviedka má trochu ťažkopádny úvod, ale potom sa dej príjemne rozbehne. Vo výsledku ide o také milé oddychové čítanie zo stredoveku. Nečakajte akciu, krv, vraždy vo veľkom. Ani sa nebudete otriasať smiechom či hlboko zamýšľať nad životom. Je to ako keby ste sa prešli po nejakom starom mestečku a niekto z domácich vám popritom porozprával pár historiek z jeho minulosti...

Eicherik
03.02.2019 4 z 5

Takový nultý díl této série. Nějaký čas jsem zvažoval jeho koupi, ale nakonec zvítězila motivace vlastnit kompletní sérii. Mimo jiné se v jedné ze tří povídek dovíme, jak se Cadfael stal mnichem.

alekis
02.02.2019 5 z 5

Přečteno s nesmírným potěšením!

konicekbily
15.11.2017 5 z 5

Můj oblíbený mnich - bratr z kláštera mně přinesl hodně příjemných chvil z krátkých detektivních příběhů a z britské historie. Moc se mi to líbilo.

Selinute
25.11.2016 5 z 5

Mám ráda historické detektivky a jako oddechovka to bylo příjemné počtení.

SBH
24.06.2016 3 z 5

Tři kratičké povídky jsem absolvovala jako povinnost, neboť jsem se zbláznila do Cadfaela a čtu jeho příběhy pořád dokolečka. V tomto případě mě ale dostala vrozená nechuť vůči povídkám. Na velmi omezeném prostoru se podle mého sympatický hrdina nedokázal projevit v plné šíři, v první povídce jsem ho prakticky nepoznávala. Rozhodnutí stát se mnichem mi přišlo povrchně zdůvodněné, jako kdyby si C. léčil syndrom vyhoření, a kdyby dostal možnost stát se finančním analytikem, udělal by to. Detektivní zápletka byla pouze naznačená, nikoli vyřešená, padouchové nepotrestáni. V Ceně světla už autorka drží své oblíbené schéma, v třetí povídce dojde i na vtipnou zápletku a Cadfaelovu zemitou moudrost. Jen bych zkrátka uvítala obě témata zpracovaná šířeji a hlouběji.

kika 13
29.10.2015 5 z 5

Opravdu milé počtení.V každém příběhu překvapivý konec.

cukrovka
30.05.2015 4 z 5

Příjemné čtení.

Tiama
13.10.2013 5 z 5

Takové příjemné čtení to bylo...

tenax
15.08.2013 5 z 5

Krátké povídky mimo románovou sérii, které se dají přečíst na jeden zátah. Udržují si standard románů, takže pohodové čtení. Navíc v úvodu z roku 1988 (kdy zřejmě povídky vyšly souborně) autorka popisuje, jak došla ke svému hrdinovi a z čeho vycházela při jeho vytváření.

RonnieElaine
08.09.2012 5 z 5

Doplňková knížka, která je stejně jako ostatní velmi pěkně a poutavě napsaná.