Nenápadný půvab Slezska

Nenápadný půvab Slezska https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52932/nenapadny-puvab-slez-52932.jpg 3 10 2

Kniha zachycuje na malém prostoru vývoj části Slezska od devonu do září 2009. Prostředkem k zachycení dějin jsou fiktivní texty, úryvky z kroniky malé slezské obce a ilustrační fotografie, vytvářející pestré leporelo.

Přidat komentář

zanzara
20.05.2019 3 z 5

Dobře, že někdo píše pro Hlučinsko. Ale mám pocit, že takovou kompilací mohl by napsat každý - pro kámoše a sousedy - o libovolné vesnicí. Možná by měl? Zajímavé osudy jednotlivých lidí - dovolí se trochu vcítit v osudy celého obce. Pozoruhodné úvahy, jak se mění naše okolí v povídce "Vyhlídkový let". Jinak - jen pro fanoušky. Ze čtení objeví se možná trochu překvapující úsudek: Hlučínské obce možná nejdéle vzdorovaly komančům, tehdy "silám pokroku a ziskům socialismu". Že by se vesničan obtížněji dávalo zkurvit, než vzdělaných obyvatel velkých měst?

RADOST
07.12.2013 4 z 5

Slezsko - milované a týrané. Houževnatí a pracovití Slezané spjatí s půdou. Jenže ta půda stále mění majitele. Lidé jsou nuceni v každém století i několikrát měnit státní příslušnost, jazyk i náboženství. Znovu budovat svá hospodářství, zničená mocenskými boji, vydrancovaná válkami. Jsou vyháněni i nuceni k osídlení. Ano, Slezsko i Slezané mají svůj nenápadný půvab. Kdo je pozná, nezapomene.
Historie Slezska slovy autorky (citace ze strany 31): Slezsko vždycky bylo zemí nikoho a každého. Záleželo jen na těch, kteří se tady snažili žít.