Třešňovou alejí

Třešňovou alejí https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121333/bmid_tresnovou-aleji-LO6-121333.png 4 108 19

Slezská trilogie série

< 2. díl >

Příběh začíná návratem Edeltraud do rodné Třebomi, malé obce ve Slezsku. Tam ožívají více než půlstoletí staré vzpomínky, kdy jako dívka zaznamenává vpád 2. sv. války do života rodiny a následný nucený odsun. Uprázdněný dům zabydlí rodina volyňských Čechů, která v sobě nese otřesné vzpomínky na sovětský systém, německou okupaci i na osvobozování původní vlasti. Očima dívky Ludmily sledujeme snahu splynout se staronovou vlastí. Dvě ženy, dvě rodiny, jeden dům. Proč Edeltraud o domov přišla a proč Ludmila domov nenašla? V čem je smysl života ženy? Třešňovou alejí docházejí postavy ke zpochybnění jistot, jakými bývaly národ, vlast, domov, ale i vlastní vzpomínky. Zůstávají jen lidé, jejich vztahy a jejich činy.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Repronis
více info...

Přidat komentář

lalela
21.02.2024 5 z 5

Sice krátké čtení, o to hezčí knížka. Knížka, o které musíte přemýšlet ještě po té, co si ji přečtete.

skalek
29.12.2023 5 z 5

Moc hezké, ale hodně krátké čtení....
Děkuji p.Tvrdá


Katka2382
17.01.2023 5 z 5

Opět krásné čtení.
Teď se jdu pustit do knihy Okna do pokoje.

ještěrka38
07.08.2022 3 z 5

Když jsem četla knihu Dědictví, úplně mě nadchl ten příběh. Tady cítím zklamání.. Nějak mi vadila forma, kterou je kniha napsaná a přišlo mi, že autorka nevěděla, jak víc příběh rozvinout, tak už ho ke konci jen kouskovala.

hanzmb
17.03.2022 4 z 5

Ani po přečtení 2.dílu nechápu, proč autorka nazývá tyto sbírky povídek trilogií. Ta má přece určité, zde nenaplněné vazby. V tomto díle je alespoň provázanost statkem. Zajímavá je i část o imigrantech z Volyně. O nich jsem v souvislosti s Prajzskou nikdy nic nečetl. Bohužel se děj vrátil zpět do období války a ani časová návaznost tudíž neexistuje. Možná to je dané tím, že autorka pochází z Opavy. To je úplně jiný svět než Prajzská. Vím to dobře, s jednou Opavankou už žiju pomalu 50 let :-). Navíc chodila v Hlučíně na gympl.

zdenaR
12.05.2021 4 z 5

Sice čtu jednotlivé díly trilogie opačným směrem, ale myslím, že to vůbec nevadí.
Tato kniha nehodnotí a neříká, co je správné a kde je zlo, popisuje poměrně věcně a bez příkras osudy jednotlivých postav a nechává na čtenáři, aby si sám udělal závěr.
Z mého pohledu by kniha snesla větší rozpracovanost a detailnější vylíčení jednotlivých příběhů. Prostě, na mě je příliš krátká.

Josh
13.03.2021 4 z 5

2.kniha trilogie. Na téma odsunu u nás to není první kniha (např. Vyhnání GS od K.Tučkové), ale v tomto případě se vzhledem k lokalitě - Slezsko - prolnuly příběhy Němců s Volyňskými Čechy. U Volyně to moje premiéra byla a autorka ve mně opravdu probudila zájem o tuto část naší historie, jež se mi nezdála tak důležitá, ale je a hodně!!

Styl knihy - zvláštní vidění situací, záměna hrdinů skoro po odstavci, osobitost a výrazovost zážitků / pocitů - to vše je jistým způsobem vyzývavé. V nejlepším slova smyslu - zamyslet se nad zájmy jednotlivců vůči moci-chtivým, nad osobním životem vůči zmanipulovatelnému davu, nad neviditelností tichého člověka vůči hlasitému řvaní politiků.

1alena1
29.01.2021 5 z 5

Kniha mě vyloženě nadchla. Krásně popsaný úsek života jedné malé slezské vesnice - během 2.světové války a obrovské změny ve vsi po válce. Nikdy jsem neměla ráda ve škole dějepis, ale úplně miluji historické události 20.století popsané takto úžasnou formou - pomocí příběhu několika rodin. Takto nám autorka tu dobu přiblížila jako žádná učebnice. Velmi mi vyhovoval jazyk a styl psaní - krátké, výstižné věty. Žádné moralizování, žádné hodnocení, jen popsaný ŽIVOT....Ke knížce jsem se dostala náhodou a jsem zato velmi ráda.

Arev122
06.06.2020 4 z 5

Citlivě napsaný fiktivní příběh očima obyvatelů jednoho statku, ze které nejprve byli vysidleni majitelé německé narodnosti, pak byli do domu nastěhováni Volynsti Češi a nakonec byl statek rozboren. Zůstává jen značka na schodu a třešnova alej do další vesnice. A smutek nad vším...

Evina.Cetba
06.03.2020 5 z 5

Děj se odehrává na Slezsku, ve vesnici poblíž Opavy. Starší dáma vzpomíná na své dětství a mládí a posléze odsun z rodného statku. Mluví zde o celé své německy mluvící rodině.
Je zde prostor i pro volyňskou rodinu, která se do opuštěného statku odstěhovala z Ruska, rovněž vystěhována z rodného domu a kraje. V Rusku mluvili česky a byli rovněž nežádoucí jako kdysi Němci u nás.
Čte se to dobře, kniha je tenká a přitom popisuje z jiného úhlu pohledu historii 20.století.

Lucissia
27.11.2019 5 z 5

Kniha ve mě zanechala hluboký dojem, který byl umocněný ještě tím, že jsem si Třebom prošla alespoň virtuálně. Všem, kdo knihu čtou, doporučuji. Z celé vesnice mě přímo mrazí a když dorazíte alejí do Sudic, je to jako jiný svět...

Petruš999
18.08.2019 5 z 5

Moje třetí kniha této autorky, opět skvělá.

Aimee1
26.01.2019 5 z 5

Na Evě Tvrdé a jejích textech se mi líbí, že nehodnotí. Popisuje, syrově, věcně a nechává čtenáře, aby si sám zhodnotil, na kterou stranu se přikloní. Nevnucuje nikomu, co je správné a co ne. Je správné, že proběhl odsun Němců, kteří byli kořeny srostlí s touto zemí a žili a hospodařili tu tolik století předtím? Je správné, že Volyňští Češi se vrátili zpět do vlasti, která se k nim stavěla dost macešsky? Sama mám rodinu v Sudetech a ačkoliv nemáme německé předky, patřím mezi potomky těch, kteří osiřelé pohraničí osidlovali a pokaždé si při návštěvě říkám: Bylo to tak správně? Měli jsme na to právo? Nebo to byla jen tvrdá pomsta? A co by nám na to řekla ta opuštěná chátrající stavení, kterých je po pohraničí stovky?

evickakyticka
09.07.2018 4 z 5

Zajímavý pohled do pohraniční v době po druhé světové válce. Sice krátké, ale výstižné. Nikdo to neměl lehké, vztahy mezi lidmi ve vesnici i v rodině se nedaly předpokládat. Kdo přežil, nezapomene.

Miruš
26.04.2017 5 z 5

Jo joo, byl to těžký život...ale vlastně stále je...

denjis2957
09.03.2015 5 z 5

Kniha je báječná, prostředí Hlučínska je kouzelné, zvláště, pokud je vám toto prostředí dobře známo (pro mě, která bydlí v knize taktéž zmíněném městě Opava, zároveň srdcová záležitost). Perfektně vyjádřený popis krajiny (můžu potvrdit, že se zakládá na skutečnosti) a také lidí. Teď už alespoň chápu chování místních, tzv. Prajzáků, kterým život nikdy nedal nic zadarmo a kteří za ta léta ani pořádně neví, za jakou národnost se mají považovat.

RADOST
04.12.2013 5 z 5

Hlučínsko válečné i poválečné očima dvou dívek. Kolik mocenských změn a životních zvratů prožili obyvatelé toho hraničního kousku naší země! Krásně napsaná kniha, úsporná rozsahem, bohatá obsahem - stejně jako oblast, o které se píše. Autorce děkuji i za poslední část knihy Ztracená paměť, která obohatila mé historické znalosti.

poetree
03.04.2013 5 z 5

kniha se mi moooc líbila a atmosféra těch let a zapadlého kraje pohltila a zanechala stopu i vzpomínku...

hanoule
08.01.2013 4 z 5

Úžasná kniha, přečetla jsem ji jedním dechem.