Nemezis

Nemezis https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115917/bmid_nemezis-wN4-115917.jpg 4 75 15

Bucky Cantor, dvadsaťtriročný židovský chlapec z Newarku, vyštudoval univerzitu a stal sa učiteľom telocviku. Píše sa rok 1944, Buckyho nevzali do armády, lebo je silne krátkozraký, a tak si cez prázdniny privyrába ako vedúci a športový organizátor detského ihriska. Pokojnú atmosféru dní naruší ochorenie jedného z detí a čoskoro sa ukáže, že mesto je postihnuté epidémiou detskej obrny, pomerne často so smrteľnými dôsledkami. Bucky situáciu ťažko znáša, lebo sa s deťmi medzičasom zžil, a okrem toho mnohé z nich pozná zo svojho jednoročného pôsobenia na škole. Nevie pochopiť ľudskú bezmocnosť zoči-voči zákernej chorobe, a búri sa aj proti Bohu, ktorý čosi podobné dopúšťa.... celý text

Literatura světová Romány Záhady
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Nemesis , 2010


více info...

Přidat komentář

Josh
12.02.2022 4 z 5

Kniha vybrána kvůli ceně Fr.Kafky, i když s ohledem na pandemii obrny, kterou popisuje se mi do ní moc nechtělo. Stála za překonání se. Pohled hlavní postavy Buckyho na vinu byl hodně zajímavý sám o sobě, o to více v kontextu s už 2 roky trvající pandemií kovidu. Nejde o to řešit očkování, spíše jde o možnost zda a jak lze danou nemoc léčit, a především o osobní postoje lidí. Buckyho názory jdou do hloubky, a to má hodnotu! Tohle byla první, ne poslední kniha od tohoto autora.

vendy246
08.01.2021 4 z 5

Oproti Lidské skvrně je četba Nemesis brnkačka, ačkoli téma je závažné. Číst si o epidemii obrny v době epidemie Covidu člověku úplně nepřidá, ale těch paralel! Na jednu stranu se máme ještě zlatě, ovšem nikdy nemůžeme vědět, co nás ještě čeká... S Bucky Cantorem, s tím správným chlapíkem téměř ještě klukem, si osud pohrál pořádně.


esma
13.07.2020 4 z 5

O Philipovi Rothovi jsem četla několik článků a rozhovorů, ale teprve teď jsem přečetla první dvě jeho knihy. Nemesis patří k těm smutnějším. Epidemie dětské obrny neměla dopad jenom na děti (a pro některé to byla konečná), ale i pro ostatní, kteří byli v centru dění. Příběh je časově umístěn do doby, kdy ještě nezačalo plošné očkování (vakcínu Jonas Salk vyvinul 12 let poté). Autor nadnesl problém viny/neviny, odpovědnosti a sebe-ochrany jednotlivce.
Každý z nás se může ocitnout v nesprávném čase na nesprávném místě a máme-li štěstí, nevyprovokujeme bohyni Nemesis k odplatě.

Crimble
20.03.2020 5 z 5

Takový obyčejný smutný příběh o marném boji s těžkou chorobou. Bez velkolepých zvratů, přesto poutavé a čtivé. Poslední Roth, bohužel.

bruntal
25.03.2019 4 z 5

Uff. Nenápadná kniha, kterou však nejspíš dlouho nevyženu z hlavy. Zaslouží si hlavní hrdina obdiv nebo pohrdání? Má pravdu, když viní Boha? A přísluší vůbec někomu takový osud soudit? Mimochodem, tuto knihu by si měli přečíst všichni odpůrci očkování.

K.a.a
29.01.2019 4 z 5

Knížka byla velice čtivá a poučná. Vede čtenáře (k již zapomenutým hodnotám) k odhodlání, obětování a kázni. Název knihy vypovídá o ledasčem...

freejazz
27.09.2018 3 z 5

tak toto nebol Philip Roth, na ktorého som zvyknutý. a dosť som sa pri tejto prvoplánovej jednoduchej knihe nudil. akoby to bola povinná jazda, chýbalo mi v nej napätie, kontrasty, menej priehľadná a vypočítateľná zápletka... všetko to bolo akési nemastné - neslané.
keby som si to nedal do výzvy 2018, ani knihu nedočítam.

Richard Hrob
09.03.2018 5 z 5

Přečetno, za jednu směnu v kotelně. Čtivá a rozhodně inspirativní kniha se zajímavým příběhem.

Christo
19.10.2017 4 z 5

Jedna z lepších Rothovek...v tomto případě je to milé zamyšlení s dějem a logickou strukturou, což mi u některých jeho románů (ranější tvorby) chybí...milé překvapení, ale na skovosty Lidské skvrny, Americké idyly nebo Spiknutí protii Americe to nedosahuje...

Bloody Mary
11.02.2016 5 z 5

Moc hezké čtení. Zajímavé sledovat, jak hlavní hrdina bojuje sám se sebou, dokud ho okolnosti úplně nezlomí.

Veveruška1992
05.07.2014 5 z 5

Moje první seznámení s tvorbou Philipa Rotha, a ačkoliv bylo velice smutné, rozhodně nebylo poslední. Líbil se mi přímočarý a pečlivě popisný styl vyprávění, který neodváděl pozornost od silného příběhu, to, jak tu na malém prostoru dokázal autor ukázat celou škálu emocí, kterou vzbuzuje v člověku boj proti něčemu, na co očividně nestačí, proti okolnostem, tváří v tvář jimž se ocitá bezmocný (v tomto případě je to epidemie dětské obrny). Své místo tu má i problematika teodiceje- Jak to může všemohoucí Bůh všechno dopustit?? (tuto otázku si zřejmě pokládali v tu dobu války věřící po celém světě, není divu, že její tíha dolehla i na Buckyho uprostřed jeho osobního boje...). Rozhodně kniha, na kterou jen tak nezapomenu, natolik mě příběh Buckyho Cantora, jehož hranice vlastní odpovědnosti byly z jeho pohledu všeobjímající a tlak domnělé viny neobyčejně drtivý, zasáhl.

Skjaninka
10.11.2013 4 z 5

Moje prvé zoznámenie sa, s Philipom Rothom. A bolo to smutné zoznámenie. Síce bravúrne podané, ale smutné. Buckyho osud je v mojej mysli natrvalo, a ja vďaka tejto knihe viem, že na Rothove knihy, si v blízkej budúcnosti určite posvietim. 4/5

pietroaretino
14.10.2013 5 z 5

" Není na světě nikoho, jehož by bylo obtížnější zachránit, než zdrceného charakterního muže. "

zuzulique
07.05.2013 4 z 5

Spisovateľ s veľkým "S," ktorému prajem Nobelovu cenu za literatúru. Autor, ktorý má stále čím prekvapovať, tak o ňom hovoria, keďže vydal už viac ako 20 románov. Ja som čítala zatiaľ od neho iba zo dve tenučké knižočky v SJ, ktoré ma až tak nenadchli pokiaľ ide o obsah, ale autorov štýl je nepochybne skvelý. Pokiaľ ide o Nemesis, tá stúpla v mojich očiach o priečku vyššie, naozaj výborná kniha. Je tak neskutočne smutná, no čítala som ju s pôžitkom, kto prečíta, ten určite pochopí :-) Príbeh jednoduchý, priamy, plný obáv rozorvaného jedinca v bezútešnej situácii...Ešte som nečítala jeho majstrovské diela Lidská skvrna, Americká idyla a iné, no chystám sa a teším sa :-)

Boboking
02.05.2013 4 z 5

Zajímavá moralizující kniha. Zatímco svět se vraždil v druhé světové válce, v letních měsících v Americe umírali desítky dětí an dětskou obrnu. Je to příběh mladého židovského učitele, který řeší morální dilema, jak se zachovat. K tomu samozřejmě i otázka vztahu k Bohu, který něco takového dovolí.