Největší tajemství templářů

Největší tajemství templářů https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267402/bmid_nejvetsi-tajemstvi-templaru-267402.jpg 4 29 8

Templářský řád představuje jednu z nejtajemnějších společností lidských dějin. Jeho velmistři a přední rytíři ovládali utajované nauky Západu i Východu, byli obeznámeni s poznatky starověkých mudrců i technickými dovednostmi, které notně předběhly svou dobu. Ačkoli se sami snažili odhalovat zapovězená tajemství, když se jim to povedlo, okamžitě je zabalili do neprůhledné roušky. Libovali si v kryptogramech, šifrách a přísně tajných úkrytech. A nesporně se zabývali i černou magií. Uctívali Bafometa, pravděpodobně nejzáhadnější okultní předmět všech dob. I když se jednotlivé popisy různí, zřejmě šlo o děsivě vyhlížející hlavu, které byla připisována ohromná magická moc. Svému majiteli zajišťovala bohatství i ochranu. Její oči prý dokázaly zabíjet, popřípadě zničit celé město. Existenci tohoto tajemného idolu templářských rytířů potvrdily desítky očitých svědků, ale doposud se ho nepodařilo objevit. Leží ukryty ve sklepení některého z templářských hradů? Je součástí ztraceného pokladu řádu? Nebo byl z Francie odvezen do nenápadného kouta Evropy, který nikdy nebyl příliš nakloněn k papežským pořádkům a kde templáře nikdo nepronásledoval? Arnošt Vašíček se vydal po stopách největších templářských záhad, vypátral nové důkazy a indicie a přináší překvapující odhalení.... celý text

Přidat komentář

jprst
17.12.2023 4 z 5

Čtivost tomu nelze upřít, je však složité odlišit spekulace a fakta. Z podstatné části jde spíše o autorovy konspirační teorie, které se snaží podepřít argumenty z různých, mnohdy méně důvěryhodných zdrojů a dokonce mu ani není cizí použít některé argumenty jediným způsobem tak, aby vyhovoval jeho teorii.

Ajrad1981
31.08.2023 2 z 5

Uznávám, že templáři byli zajímavá grupa, a protože o nich vím pramálo, navíc jsem na ně letmo narazila v jiné knize, tak jsem se chtěla dozvědět víc. Ovšem na to jsem si vybrala prašpatnou knihu. Ne, nezapomněla jsem, kdo je Arnošt Vašíček, jen jsem doufala, že ty spekulace budou postaveny na nějakém reálném základu. Bohužel. Jediná fakta byla o založení řádu a o jeho konci, všechno ostatní jsou domněnky postavené na domněnkách a některé opravdu těžko uvěřitelné. Pominu-li technické vynálezy (kam se hrabe Jules Verne!), tak mám opravdu věřit tomu, že templáři objevili Ameriku víc jak 200 let před Kryštofem a nikdo se to nedozvěděl? To byli tak zdatní námořníci, že tam dopluli sami? Nebo posádku prachsprostě povraždili, aby držela jazyk za zuby?
Jedna hvězdička za těch pár fakt, druhá za Bafometa. Dosud jsem nevěděla, co to je, znala jsem to slovo jen z jedné písničky. (Teď to teda taky sice nevím, ale aspoň nějaká představa...)


Honziin
05.05.2019 2 z 5

Místy to opravdu zajímavé bylo, jsou to ale ovšem pouze nepodložené spekulace. Jinak mne kniha nijak neoslovila, a místy spíš nudila.

medvedice
26.08.2018 5 z 5

Opět jsem se dozvěděla něco nového a budu čekat na další novou knihu od pana Vašíčka. Mám všechny.

Alex71
27.04.2018

Co to je za žvásty? Templáři dle historických záznamů uctívali Pannu Marii, někteří historikové se přiklání i k možnosti Máří Magdalény. Ovšem z uctívání Bafometa byli obžalováni, aby mohli být potrestáni a zrušeni jako řád.

Kexina
13.01.2017 3 z 5

Nic naplat, Däniken z Vašíčka holt nikdy nebude. Kniha se dá přečíst, nemám ani důvod litovat, že jsem ji četla, ale to je tak všechno. Bohužel na rozdíl od výše zmiňovaného mistra tajemna neumí Vašíček čtenáře nadchnout a přesvědčit, že to, co píše, by mohla být pravda a ne jen snůška konspiračních teorií. Navíc v některých pasážích je zřetelně znát, jak se autor vehementně snažil najít pro svá, již předem sepsaná, tvrzení nějakou (jakoukoli) berličku, která by mohla sloužit jako argument. A tak ke kýženému cíli poslouží legendy, křesťanská mytologie, nebo třeba židovská mytologie stejně dobře jako práce jiných podobných "hledačů pravd" a další více či méně důvěryhodné zdroje.

Nibiru
18.10.2016 5 z 5

Výborná a napínavá knížka.
Ačkoliv Vašíček ve svých knihách většinou jenom opisuje z ostatních pramenů a svůj názor málokdy sdělí, tentokrát je to výjimka a proto i knihu kladně hodnotím.
A navíc se tam čtenář dočte, že i na našem území templáři působili a nechali zde své stopy, konkrétně na hradě Veveří..... dobrý tip na výlet, koho tato problematika zajímá.

Dandulka
07.03.2016 5 z 5

Velmi zajímavé a čtivé. Zhltla jsem ji za jeden večer. Opravdu doporučuji.