Nejdelší cesta domů

Nejdelší cesta domů https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400888/bmid_nejdelsi-cesta-domu-oY7-400888.png 4 81 38

S dvacetiletou Jindřiškou se život nemazlil. Narodila se jako nechtěné dítě do manželství dvou právníků, kterým zkřížila kariérní plány a později ji vinili ze smrti milovaného mladšího syna, kterého jako dvanáctiletá nedokázala ohlídat před utonutím. Kromě nenávisti svých rodičů tak od té doby trpěla i fobií z vody a jediným blízkým člověkem jí byla teta Zlatka, která žila nedaleko na svém koňském statku. Když náhle zemře i teta, Jindřiška nemá, co by ji doma drželo, a vydává se na cestu za vzpomínkami na tetu. Obejde pěšky velkou část naší republiky, přičemž na cestách zažívá nejen příjemná setkání s lidmi, ale i nástrahy, které otřesou jejím světem a odvahou pokračovat. Najde v sobě sílu se nevzdat? Dokáže vytrvat na své cestě, dál hledat to své doma a vytouženou náruč, do které bude moci patřit?... celý text

Přidat komentář

Maky1505
01.04.2024 5 z 5

Dokonalý výběr.
Autorka Sabina Zelená patří mezi mé top české autorky.
Knížka ve vás zanechá tolik pocitů.

Jindřiška to v životě neměla vůbec jednoduché, strašně jsem jí fandila jak je statečná, odvážná, jak se nebojí své cesty v životě.
Splní se jí sen a najde místo, kde jí bude mít někdo rád?
Doporučuji přečíst
Knížka kterou vytáhnu po letech a ráda zase přečtu.

Dragonmiska
24.03.2024 5 z 5

Pro mě to byla krásná knížka, od které jsem se nemohla odtrhnout.


Lenča75
13.09.2022 1 z 5

Ne vždy se vyplatí vsadit na recenze...Tahle kniha mi přišla úplně naivní,nic mi nedala a ani nebavila,ale jsem zvyklá knihy dočíst.

*-*Kleny*-*
18.11.2021 5 z 5

Konečně nějaká kniha, které mohu s klidem v srdci dát 5 hvězd. Sešlo se zde totiž jen samé dobré. Silný, smutný příběh, který ale netraumatizoval, ale dodával i naději, krásný styl psaní, dobře napsané postavy, které jednaly úměrně svému věku. A celkově mi kniha nějak sedla do nálady a rozpoložení a ukázala mi, že jsou na tom lidé i hůř a když se nevzdají, najdou své místo v životě.
Snad jediná výtka, děj se točil pouze v okruhu hlavních postav či jejich příbuzných a kamarádů, ale nebyly tam třeba reakce i vzdálenějšího okolí, třeba jak reagovali sousedé ve vsi, když mladá dívka začala bydlet u starce (určitě to nezůstalo bez odezvy) a tak. Na druhou stranu asi chápu, že se do těchto končin nechtěla autorka pouštět, drby málokdy přinesou něco hezkého.
Těším se, až si udělám čas i na další autorčiny knihy:)

Danafantom
09.11.2021

Knížku nehodnotím, protože jsem jí nedočetla. Je to ale dáno spíše tím, že nebudu cílovou skupinou. Připadala mi strašně naivně psaná.

poppy2
21.06.2021 5 z 5

Kniha plná emocí. Doporučuji.

tittanie
09.06.2021

Docela příjemná kniha na dovolenou, ale asi jsem čekala víc. Ale kniha se četla dobře.

tatafa
12.09.2020 5 z 5

Romantický a lehce psychologický román o naději a hledání nového domova se velice příjemně čte. Při jeho čtení můžete nalézt nejen odpočinek, ale také mnoho podnětných témat k zamyšlení (nejen) nad svým životem.
Vřele doporučuji k přečtení :)

ivca6341
05.09.2020 5 z 5

Jako u předchozích knih Sabiny Zelené, i u této knihy nezůstaly oči suché, ale i přes to byl příběh poutavý.
Zkrátka tato spisovatelka se už jako spisovatelka narodila. Těším se na další její knihy.
Jen tak dál, Sabino. Vaše knihy jsou nádherné.

Ajinka79
20.07.2020 4 z 5

Kniha mimo můj obvyklý žánr. Ale musím říct, že se mi občas zaleskly oči..Sundavám jednu hvězdu za konec, který mi pokazil celkový dojem. I když chápu, že ostatním se bude líbit ;-)

martinaandulka
11.07.2020 5 z 5

Od paní spisovatelky jsem četla 1 knihu a za mě napsala nádherný román kde na začátku hlavní hrdince chyběla láska od rodičů,úmrtí milované tety a rozhodnutí odejít a najít domov.... .Chvílemi jsem i plakala a silně prožívala s Jindřiškou,jak někteří rodiče mohou být lhostejný a nemít rád svoje dítě to prostě nechápu!

LéňaM
08.06.2020 4 z 5

Pěkné, čtivé, oddechove.
Jindřišce jsem velice fandila.
Tolik špatného dostala a stále milá.
Jeji sobečtí rodiče mě pěkně štvaly.

oblakaknih
07.01.2020 4 z 5

Tato knížka se ke mně dostala úplně náhodou, teď z toho mám fakt radost.
Velmi mile mě překvapila a moc mě bavila.
Díky ní jsem si totiž uvědomila, že toho, co mám bych si měla nesmírně vážit.
Také jsem objevila, že cestování mě v knihách neuvěřitelně baví. Tímto je kniha dost originální, protože popisuje cestu. Ale nejen tu po republice, ale taky jakousi duševní. Toto je opravdu nádherně zpracováno.
Oblíbila jsem si hlavní postavu, která se všemu postavila čelem, i Hanuše, který se v příběhu objevuje později.
Kniha se četla skvěle a rychle. Moc mi vyhovoval autorčin styl psaní.
Děj byl sice trošku předvídatelný, ale občas mě dokázal pořádně překvapit!
Jen romantika byla trochu klišé, takže bylo jasné, jak to skončí.
Moc se mi líbí i obálka, je originální a zajímavá.
Doporučuji!

SKlein
28.11.2019 5 z 5

Kniha má pomalejší rozjezd, ovšem ne nijak závratně. Stránky ubíhaly samy. Děj byl napínavý a velice smutný, což mi ovšem nevadilo. Autorčina prvotina byla rovněž skvělá, ale Nejdelší cesta domů se mi přeci jen o malinko lépe četla - asi je to podzimní náladou :). Velice se mi líbil vztah mezi Hanušem a Jindrou/Zlatkou. Moc se těším na další autorčiny knihy. Velmi pěkně se čtou a mají hloubku.

blanka5960
09.09.2019 5 z 5

Kniha je velice čtivě napsaná, děj rychle ubíhá a vyvolává v nás plno různorodých emocí. Hlavní hrdinka dvacetiletá Jindřiška to v životě něměla vůbec lehké, nechtěná a nemilovaná svými rodiči,kteří jí dávají za vinu smrt svého bratra, se jednoho dne po smrti jediné milované osoby vydává na cestu po České republice. Na své cestě za štěstím se setká s dobrem i zlem, moc si přejete, aby vše zvládla a konečně nalezla to své štěstí, které si zaslouží. V reálném životě by to asi nebylo tak jako v knize, ale kdoví... Kniha se mně moc líbila, všem doporučuji.

JančaP.
03.09.2019 4 z 5

Kniha nás vede po ČR s Jindřiškou a dozvídáme se její minulost a jak to vše bylo. Začátek knihy je spíše pomalejší, ale mě osobně to nevadilo, spíše naopak. Díky tomu jsem se dozvěděla a dostala lépe do aktuální situace hlavní hrdinky. Lépe jsem poznala její rodiče a jejich chování. Tetu Zlatku jsem si okamžitě oblíbila a klidně by mohlo být o pár stránek víc. Jindřišku jsem v jejím postoji chápala a velmi obdivovala za její odvahu. Hlavně jsem ocenila, že to nebyla žádná fiflena, ale obyčejná holka z vesnice, když to tak řeknu. O takových hrdinkách moc knih neznám. Nejvíce mě na knize asi bavilo bylo, když hlavní hrdinka cestovala a u toho vzpomínala na věci z minulosti. Jediné, co mě v knize zaskočilo bylo, že většinou lidé, které na svojí cestě potkala, byly hodní a milí. Trochu mě to až zaráželo, protože bych víc čekala, že to bude jinak, když to občas vidím v reálném životě. Ale v knize se mi to líbilo. Nad hodně situacemi jsem se musela pousmívat. Hlavně ke konci knihy, ale nechci to moc rozvádět, abych něco neprozradila.
Za mě je to dobře napsaná kniha a každý by si ji měl přečíst.
Knize dávám 4*/5*.

labakan455
28.08.2019 5 z 5

Knížka mě velice mile překvapila. Velice silný a dobře vystavěný příběh. Hlavní postava Jindřiška to nemá v životě lehké. Po smrti malého brášky a posléze i milované tety jí na světě nezůstal nikdo blízký. Tedy až na rodiče, kteří jí nenávidí a dávají Jindřišce za vinu smrt bratra. V knížce jsou velice dobře popsané pocity mladé dívky, chvílemi z toho až mrazí.

Čtu hodně a některé příběhy se dost často opakují. To ale není tento případ. Při čtení mi bylo chvílemi smutno a nutno dodat, že snad není kniha částečně autobiografická. Doporučuji čtenářům, kteří mají rádi české autory a také těm, jenž se nevyžívají v zamilovaných románech s nereálným příběhem.

Spisovatelce Sabině Zelené děkuji za krásný jazyk bez pravopisných chyb. Což není bohužel v dnešní době pravidlem.

Knižní střípky
25.08.2019 3 z 5

Hlavní hrdinka Jindřiška je nechtěným dítětem úspěšných rodičů. Rodiče ji celé dětství odmítali. Hlavně její matka, která ji nesmyslně vinila z toho, že po jejím narození musela na čas odložit svou slibně rozjetou právnickou kariéru. Když bylo Jindřišce 8 let, narodil se její bratr Adam. Ten již byl chtěný, od malička milovaný všemi, i samotnou Jindřiškou. Ta, i když sama lásku od rodičů nikdy nepoznala a jejím jediným blízkým člověkem jí byla její teta Zlatka, svého malého bratříčka rovněž milovala. Když byly Adamovi 4 roky nešťastnou náhodou zahynul. A rodiče z jeho smrti vinili Jindru. Jejich vztah se již nikdy nespravil. Další rána osudu čeká na Jindřišku v jejích dvaceti letech, kdy náhle zemře její teta Zlatka, jediný světlý bod v jejím temném životě. A tak se zlomená vydává pěšky jen s krosnou na zádech po vlastech českých i moravských. Na své pouti se setkává s mnoha dobrými lidmi, bohužel i s těmi druhými. Najde Jindřiška své místo na slunci? Najde svou cestu domů?
Autorce se opět povedl napsat příběh, který Vás chytne za srdce. Nad Jindřiškou se mi srdce svíralo, její rodiče bych nejraději nakopala do zadku. Jindřiščino putování mnohdy zavítalo do míst, které důvěrně znám, o to více jsem si čtení užila.

Martina023
20.07.2019 2 z 5

Knihu jsem přečetla docela rychle, ale přiznám se, že jsem se do ní nemohla začíst. Příběh mi přišel velmi smutný a hlavní hrdinka to neměla vůbec jednoduché...

Márinka
03.07.2019 5 z 5

Je docela možné, že čtenář/čtenářka žijící v harmonické rodině bude mít problém vcítit se do hlavní hrdinky. Ve všech sférách života totiž platí: „Kdo nezažije, neuvěří.“ Často velmi těžko definujeme své vlastní pocity, natož abychom je dali na papír tak, aby oslovily jiné. Sabině Zelené se to povedlo.

Štítky knihy

rodinné vztahy vina noční můry

Autorovy další knížky

Sabina Zelená
česká, 1988
2017  82%Tisíc východů slunce
2020  87%Dívka s labutí
2019  89%Nejdelší cesta domů
2019  81%Stmívá se dřív
2022  88%Dám ti noční nebe

Kniha Nejdelší cesta domů je v

Přečtených86x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených8x
Knihotéce76x
Chystám se číst87x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x