Nechtěj nic vědět

Nechtěj nic vědět https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195106/nechtej-nic-vedet-195106.jpg 4 303 83

Přišla matka zmizelého dítěte o rozum, anebo jí opravdu všichni lžou? Život Avy Garrisonové skončil toho dne, kdy se ztratil její syn Noah. Jsou to už dva roky a Avinu mysl stále halí mlha žalu, kterou se marně snažil rozehnat ošetřující personál psychiatrické léčebny. Noahovo tělo nebylo nikdy nalezeno a všichni se domnívají, že utonul po pádu z mola. Vlastně si to donedávna myslela i Ava... Po návratu domů začnou Avu trýznit znepokojivé vjemy: slyší křik z Noahova pokoje, pak ho zase zahlédne, jak bloumá na břehu jezera... Rodina, psycholožka i manžel se začnou obávat, jestli nadobro nepřišla o rozum. Anebo se bojí spíše toho, co by Ava mohla zjistit? Ava už sama netuší, co je vlastně pravda. A čím hlouběji se do svých vzpomínek noří, tím mrazivější strach ji svírá. Teď už ví, že synovo zmizení nebyla nejhorší událost jejího života. Tahle noční můra skončí až tehdy, kdy Ava pozná celou děsivou pravdu...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Domino
Originální název:

You Don't Want To Know , 2012


více info...

Přidat komentář

micha-ella
25.09.2023

Přiznávám, že jsem to v polovině vzdala. Připadalo mi to jako nekonečná americká telenovela, dál už jsem radši nechtěla nic vědět.

m2056
07.09.2023 5 z 5

Čte se dobře trochu více kombinace autorka přidala ale není to přehnané.


izka
08.09.2022 3 z 5

Začátek dobrý, dobře vykreslená atmosféra tajuplného domu na ostrově. Ale pak to začalo být překombinované a ten konec mě dost zklamal.

denib
15.04.2022 2 z 5

Už jsem od autorky četla dvě jiné knihy, které se mi líbily. O to větší zklamání je pro mne tato kniha. Nemůžu si pomoct, ale celé mi to připadá jako zdlouhavá, silně nepravděpodobná, neuvěřitelná a překombinovaná blbina. Vždycky když hlavní hrdinka odhalila nějaký střípek "pravdy", ukázalo se, že jde o další lež. To bylo nesmírně únavné. A upřímně řečeno mi po rozuzlení ani není jasný motiv všech zainteresovaných, leda by byl opravdu dost slabý. Nebudu nad autorkou lámat hůl, ale budu doufat v lepší díla.

kristie
13.10.2021 3 z 5

Z této knihy mám po dočtení rozporuplné pocity. Na jednu stranu mě to vážně bavilo a atmosféra je vážně hutná až mystická. Velký, pomalu chátrající dům na malém ostrově. Zdrcená matka, která se snaží přijít na to, co se stalo jejímu synovi. K tomu lidé, kteří žijí v domě s Avou jsou jeden větší magor než druhý. To vše dohromady způsobí, že tak první 2 třetiny plynou a vy čtete a čtete a doufáte a dedukujete, sem tam vás zamrazí. Místy mě trošku rušila po 10. opakovaná fakta (ne, čtenář nemá paměť zlaté rybičky a není potřeba mu všechna fakta po pár stranách opakovat- jako třeba to, že ač se Ava 2 roky utápí v depresi a prakticky jen leží nebo bloumá domem, má fakt "úžasný zadeček"). Nicméně to vše bych přešla a zapomněla, protože až do cca 400. strany jsem byla napnutá jak kšandy a knihu pouštěla z ruky jen na nejnutnější dobu.

Pak přišlo postupné zjišťování pravdy a najednou se na sebe kupilo jedno odhalení, které záhy vyvrátilo odhalení jiné a tak to pokračovalo dalších sto stran. Úplný závěr byl neskutečně překombinovaný a motivy některých ze zainteresovaných v celém tom prů*eru mi přišli minimálně nedostatečné.

Ač mi konec mírně pokazil dojem z celé knihy, něco na stylu autorky mě nutí jít a pořídit si od ní další knihu. Takže to zakončím, jak jsem začala. Mám z toho rozporuplné pocity... 3/5

JankaV80
22.09.2021 3 z 5

Naprosto souhlasím s hodnocením uživatele Kuzelka83 - knihu bych zkrátila tak o 150 stran, protože některé věci se pořád dokola a únavně opakovaly a pak mi vadil překombinovaný děj knihy. Nicméně, nápad dobrý, umístění děje na pustý ostrov fajn nápad, rodina v podobě větších a menších magorů taky dobrá :-) Knihu hodnotím jako středně dobrou, párkrát jsem ji při čtení odložila, než jsem ji úplně dočetla.

Emberas
19.09.2021 4 z 5

Zajímavě napsaná kniha. Intrik bylo jako máku a chvílemi si člověk nebyl jist, zda se to celé děje, nebo je to jen výplodem psychicky nemocné protagonistky.

Kuzelka83
22.11.2020

Dle mě trochu prekombinovane, pár desítek stran by šlo vymazat.... Některé věci/věty byly opakovány až moc často...... Spád to vcelku mělo, ale mohlo to být napsáno jinak.....

RomanDušek
25.09.2020 4 z 5

(SPOILER) Příběh byl spíše psychologický thriller, než krimi. To, čím vším si musela Ava projít, co musela vydržet, to by většina lidí nezvládla. Únos dítěte, pojídání prášků za účelem uklidnění psychiky, které ve skutečnosti měly opačný účinek, neustálá psychická likvidace od členů rodiny.
Bylo neuvěřitelné, kdo všechno se proti ní spojil. S jakými úmysly. A toto všechno odstartovala nehoda na moři, při které přišel její bratr o život a Jewel-Anne to poslalo na invalidní vozík.
Kdo všechno jí dával za vinu smrt jejího bratra a zdravotní stav Jewel-Anne.
Ava měla výpadek paměti, ale jak se postupně dozvídá určité věci z doby před havárií, vycházejí na povrch nepříjemné okolnosti početí jejího dítěte a další věci kolem její rodiny.
Když vezmeme v potaz, že bydlí na odlehlém ostrově, odstřiženi od civilizace, s vědomím toho, že se na svobodě potuluje několikanásobný vrah a na pozemcích ostrova je opuštěná léčebna pro nebezpečné šílence, že absolutně netuší, komu může důvěřovat a ženy z jejího okolí začínají umírat, je to vážně psycho...
Několikrát mne Lisa navedla na myšlenku, kdo by mohl chtít Avu tak hrozně zničit. Veškeré varianty, které přišli v úvahu, dávaly smysl. Ovšem ten/ta pravý/pravá pachatel/ka, co to měl/a na svědomí, mne vážně nenapadl/a.
Jewel-Anne byla neskutečná potvora. Jak neustále byla na Avu nepříjemná, předhazovala jí za vinu smrt Kelvina a za svoje zranění.
Co se týče Wyatta, ten se ani trochu nechoval jako Avynin manžel. A vůbec neberu v potaz to, jaké měl později úmysly.
Khloe mi bylo líto. Ztratila víc, než by jiný zvládl.
Kupodivu se zde Lisa velmi krotila s romantikou a erotikou. Což velmi kvituji. Na rozdíl od jiných jejích knih zde toho bylo opravdu poskrovnu.

Dobrý příběh!

Aymira
20.09.2020 3 z 5

Zdánlivě opuštěný ostrov v severním Pacifiku u pobřeží státu Washington, kde stojí obrovské sídlo, jehož majitelka se tak trochu zbláznila. Alespoň se jí to snaží všichni namluvit. Navíc se děj hodně často odehrává v noci, takže to přidává na hutné atmosféře. Kolem Avy začíná přibývat mrtvých, ona sama si postupně vzpomíná na různé útržky z minulosti, díky nimž se tvoří skládačka o tom, proč zmizel její dvouletý synek. Do toho stačí přihodit fámu o nebezpečném zabijákovi uprchlém z nedalekého blázince, jednoho neodolatelného krasavce a spoustu pošahaných příbuzných a vznikne nám dokonalý mišmaš, z kterého už jen stačí vybrat toho správného vraha.

Knižní střípky
03.06.2020 5 z 5

No tak toto bylo výborné čtení. Kniha má přes 500 stran, ale já jsem se nenudila ani u jedné z nich. Atmosféra ostrova, divné rodinné vztahy, v blízkosti rodinného sídla stará opuštěná psychiatrická léčebna, ze které před pár lety uprchl masový vrah a dodnes ho nikdo nenašel, tak to je tak skvěle namíchaný koktejl napětí, že já knihu nemohla opravdu odložit. A přiznám se rovnou, že jsem v průběhu čtení podezírala skoro všechny. No a ten konec, paráda, za mě jedno velký dobrý. Jsem opravdu nadšená.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

Ráčkajda
27.05.2020 4 z 5

Chvilku mi trvalo se začíst, ale pak to nabralo grády a byla to jízda až do konce.

bekule
05.11.2019 4 z 5

3,80
Podezřívala jsem úplně všechny dokonce v jednu chvíli i policii. Nebo se vlastně nedělo nic, to jen Ava byla opravdu blázen a všechno byly jen její halucinace? Možná trochu moc překombinovaný příběh, ovšem i přes svou zbytečnou délku/oželela bych klidně 150-200 stran/ neztrácel napětí až do úplného hodně dramatického konce. Určitě jedna z těch lepších od LJ.

Katulinka69
17.10.2019 4 z 5

Super,to byl nářez

moudivlacek
29.09.2019 5 z 5

Tahle kniha nemá chybu. A i když motiv není vůbec originální, naopak je starý jako samo lidstvo, příběhu to vůbec neubírá ani na kráse ani na dramatičnosti.
Od začátku budete prostě tušit, že Ava a její psychické problémy nejsou takové, jak se říká. O jejím početném příbuzenstvu si také rychle uděláte úsudek. A přesto mnohé konec překvapí.
Ze začátku se může někomu zdát příběh pomalý, ale věřte, že stojí za to dočíst jej do konce.
Prostě skvělé čtení.

michalka S.
04.09.2019 5 z 5

Opět skvěla kniha od Lisy.

Jane417
03.09.2019 4 z 5

"Nechtěj nic vědět" je teprve druhá knížka od Lisy Jackson, kterou jsem četla a ani tato mě nezklamala. Není to vyloženě krvák, i když pár scén se k němu docela přibližuje. Kdybych měla určit žánr, tak bych knížku označila jako thriller pro ženy! Hlavní hrdinka Ava, žijící s manželem, se svojí rodinou a personálem na ostrově, je zoufalá, protože se před pár lety ztratil její dvouletý syn. Stále se s tím nemířila, jelikož se jeho tělo nikdy nenašlo. Pořád ale věří, že se Noah najde a že není mrtvý. Její manžel i další ji považují za blázna, když všude kolem sebe nachází indicie, že je Noah naživu a ke všemu začne v okolí Avy docházet k vraždám. Proč se někdo snaží z Avy udělat šílenou ženskou a jak se vším souvisejí vraždy? Atmosféra ostrova a domu plného lidí, z nichž někdo je "vrah" mi připomněla skvělých "Deset malých černoušků" od A. Christie (nejsem sama, v jednou z komentářů už se toto srovnání objevilo). Podezřelí jsou všichni a někdo z nich to je! Jak už jsem psala... chvílemi čtete román pro ženy, ale najednou se situace tak otočí a z příběhu je během pár vět napínavý thriller, který vás nenechá spát.

laura
05.08.2019 5 z 5

Mít víc času, tuhle knihu zhltnu na posezení... Téma trošku připomíná příběh V pasti lží, ale ne zase tak úplně, protože tady jsou snad podezřelí úplně všichni :) Měla jsem jeden tip, ukazovalo to tím směrem od začátku a nakonec jsem se nemýlila, ale nebyla by to Lisa Jackson, aby to nezkomplikovala :) Prostě, nemohlo to zkrátka být tak jednoduché, abychom na to snadno přišli.

Příběh Avy byl dech beroucí, mrzelo mě, že jsem knihu musela odkládat, protože byla vážně napínavá, plná zvratů, nečekaných odhaleních, trýznivé bolesti i naděje. Plná deště, větru, mlhy, moře i kvílivého dětského pláče. Plná intrik, zloby, čisté lidské zášti a nenávisti, která sahá až za hrob...

Kam až člověk zajde v touze po moci, bohatství, v touze po pomstě? Možná by nás mělo děsit, že takové hranice v podstatě neexistují - ne v této knize. Takže, máte se na co těšit, vy, co jste ještě nečetli. Řadím k těm nej od této autorky. A to jsem měla strach, že se budu nudit...

Ale to se samozřejmě stát nemohlo. Naopak, trošku je mi líto, že už to skončilo. Možná jsem nakonec taky "nechtěla nic vědět" ...

monte
22.04.2019 4 z 5

začátek trochu nezáživný, ale pak to mělo spád a překvapivý konec

nik077
02.01.2019 5 z 5

První přečtená kniha od této autorky. Ze začátku mě moc kniha nebavila...mnoho postav, ze kterých jsem byla chvíli zmatená...konec byl napínavý ....zkusím přečíst jinou knihu od stejné autorky....