Ne vrah, zavražděný je vinen (7 povídek)

Ne vrah, zavražděný je vinen (7 povídek) https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154152/bmid_ne-vrah-zavrazdeny-je-vinen-7-povid-MZ5-154152.png 4 11 3

Výbor nejlepších povídek a novel slavného pražského rodáka, vycházející k 100. výročí narození. Doslov Hanuš Karlach.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Nicht der Mörder, der Ermordete ist schuldig , 1920


více info...

Přidat komentář

bejan
23.08.2022 5 z 5

Titulní povídka by se mohla klidně jmenovat “Zabíjení otce”. Vztah syn-otec coby nejkomplikovanější vztah vůbec. Mistrně vylíčeno. Hluboce promyšleno i prožito. A závěrečná povídka ze španělské občanské války je makabrózně geniální a prorocká. Werfel je mistr.

wimpzk
25.08.2020 5 z 5

Franz Werfel mě nezklamal ani v této knize. Mistrné vystižení postav, jejich zvládnutá a uvěřitelná psychologická kresba, oživlá atmosféra časů z doby Rakousko-Uherska i období mezi světovými válkami a samozřejmě napínavý děj s často překvapivým rozuzlením. Tyto charakteristiky mě napadají spontánně a nemyslím, že bych příliš přeháněl, nebo že bych vůbec přeháněl. Nadto jsem se při četbě často i velmi bavil, ačkoli humor je v jeho příbězích jaksi jen vedlejším a jen slabě postřehnutelným prvkem na pozadí vesměs tragických příběhů. Werfela jsem si zkrátka zamiloval a jsem hrdý na to, že Werfel je i mým krajanem.


Adigiotto
06.09.2014 5 z 5

Werfel ukázal, že dokáže písať aj pútavé krátke prózy. Je to majster pera a fantastický rozprávač príbehov.