Ne vrah, zavražděný je vinen

Povídka od: Franz Werfel
Z knihy: Ne vrah, zavražděný je vinen (4 povídky), Ne vrah, zavražděný je vinen (7 povídek), Ne vrah, zavražděný je vinen (5 povídek)


Hlavní postavou je Karel Dušek, syn významného vojenského hodnostáře, ktarý syna vojensky cepuje až se z něho stane důstojník. Ten je však jemného založení, trpí vojenským drilem i otcovou neláskou, ale nemá na to, aby se mu vzepřel. Nicméně průběžně pomýšlí na otcovraždu až vše eskaluje, pak se nad tématem vztahu otec-syn zamýšlí z jiné perspektivy.
Novela vynesla Werfelovi slávu a nabyla téměř symbolického významu pro téma generačního konfliktu.

Originální název:

Nicht der Mörder, der Ermordete ist schuldig


Rok vydání originálu: 1920

Komentáře (1)

Přidat komentář

meluzena
07.02.2022 5 z 5

Otec, voják několikáté generace, vede od mala svého syna v duchu rodinné tradice k vojenské kariéře a tak dětství malého Karla vyplňuje dril, příkazy a hlášení, uniformy, výcvik a odtažitý chlad a není v něm než kapka vřelosti od nevýrazné matky. Karel je ale opakem ukázkového důstojníka - co do vzhledu, postavy, držení těla, sebevědomí, a hlavně vnitřního nastavení. S otcem nevýslovně trpí a sní o tom, že ho stejně jednou zabije. Tato touha jej zavede do roztodivných situací, po jejichž vyhrocení se jeho život najednou mění a téma vztahu otec-syn již nahlíží z jiné perspektivy.
Autor nás krásným starým jazykem provází celým příběhem a citlivě dávkuje hluboká sociologicko filosofická zamyšlení. Trochu to připomíná Dostojevského Zločin a trest.