Nausika, dívka z Knossu

Nausika, dívka z Knossu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407126/mid_nausika-divka-z-knossu-MzT-407126.png 4 21 5

Kalliope se probudila z těžkého snu, který se jí bude zdát ještě mnohokrát. Je sama, manžel Nausikleves odplul hned po svatbě na obchodní lodi do Egypta. Mladá žena dosud neví, že její muž se nikdy nevrátí a že ona čeká dítě. Prohlédne až ve svatyni, kdy jí kněžka prorokuje, že dítě bude zaslíbeno Poseidonovu kultu, kde bude i tančit s býky. Když se Nausika narodí, její matce je teprve šestnáct let, ale je pevně rozhodnutá dceru před věštbou ochránit. A udělá pro to všechno! Kalliopin šťastný život skončil, dobrodružství Nausiky z Knossu začíná. Sudička Klotho však rozpřádá svou božskou nit osudu dál…... celý text

Přidat komentář

Knihomolka506
23.07.2021 4 z 5

Opět mé oblíbené téma- historie. Fantasy příběh ze starověkého Řecka o Nausice,která se narodila bez toho, aby viděla svého otce a hned v okamžiku narození se rozhodovalo jestli neumře a nebude obětovaná. Její matka je sama ještě dítě, když porodí a sama nevěděla, že byla těhotná. Ale .. opravdu je možné, že ji těhotenství předpověděl nějaký hlas nebo měla halucinace? Nee teď to samozřejmě trochu zlehčuju,ale tohle by se v moderním (možná asi ani ve starověkém Řecku ) světě nestalo.
Příběh Nausiky- dívky z jednoho řeckého ostrovu teprve začíná..
Ilustrace skvělé, volba fontu písma super, ale hvězda dolů za zmatenost a nejasnost v postavách a trochu ději knihy.

Pianistka
02.01.2020 4 z 5

Knihu jsem přenesla s dětmi na divadelní prkna, přemýšleli jsme nad fabulí i syžetem. Silný příběh, hledání pravdy a lásky , výjevy z mytologie, krétská kultura dnešní náročné puberťák strhly, dokonce si krom scénáře knihu i přečetli. Velmi také vyzdvihuji výtvarnou stránku knihy, jež dnes bývá v literatuře pro děti a mládež nepříliš umělecky hodnotná.


lushi
30.08.2019 4 z 5

Na pozadí zajímavého příběhu autorka popisuje krétské zvyky, kulturu a ve vyprávěních mezi postavami i starořecké mýty. Věnuje se nenásilně i historii Kréty a Théry a popisuje následky živelní pohromy.
Samotný příběh Nausiky a její matky Kalliope se soustředí na motiv božího poslání a nevyhnutelnost osudu, ale taky na motiv lásky, oddanosti a vášně k řemeslu (tanec s býky, malba tkanin).
Jde o ucelenou knihu, kterou jsem si opravdu užila a rozhodně bych ji doporučila mladým čtenářům (ideální kniha na dovolenou na Krétě nebo v Řecku!).

Jass
19.08.2016 4 z 5

První, co mě na knize upoutalo, byly nádherné ilustrace (vzápětí jsem zjistila, že je má na svědomí Nikkarin, což mě v rozhodnutí číst, jen utvrdilo).
Druhá, myšlenka navazující se týkala Kréty, kterou miluji, jedno z nejkrásnějších a nejpřátelštějších míst, které jsem navštívila.
Třetí - miluji řeckou mytologii a tradice, tato kniha nabízela bližší náhled na tauromachie i řadu dalších řeckých tradic.
Čtvrtý bod vlastně s obsahem knihy jako takové vůbec nesouvisí, ale jméno Nausika mi připomínalo Naušiku od Miyazakiho.
Takže bylo jasné, že si knížku musím přečíst, moc se mi líbila, jen ten závěr mi přišel poněkud uspěchaný.

JanaT.
21.02.2016 5 z 5

Mýty se mi vždy líbily samy o sobě. Dnes bych už po sbírce mýtů ale asi sama nesáhla. Anotace knihy slibuje napínavý příběh dívky Nausiky a její matky, a toho se opravdu dočkáte. A mnohého navíc: v Theresině vyprávění si oživíte jádro nejznámějších krétských mýtů, dozvíte s mnohé o staré mínojské kultuře i o zkáze Théry, dnes ostrova Santoriny...Mapa, ilustrace, dobové rekvizity vás přenesou v čase a prostoru na slunnou Krétu, abyste společně s hrdiny příběhu prožívali jejich neobyčejné dobrodružství. Kniha mě nadchla a vřele ji doporučuji nejen mladým čtenářům, kterým je prvotně určena.