Zánik jezera

Zánik jezera https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84088/zanik-jezera-84088.jpg 4 18 5

Napoleon Bonaparte série

< 18. díl >

Upfieldovým detektivem Napoleonem Bonapartem, důvěrně zvaným Bony, vstoupila do řad proslulých „literárních“ detektivů výrazná a zajímavá postava, jejíž příběhy četli a sledovali se zájmem čtenáři na celém světě. Bony je míšenec, syn australské domorodky a bělocha, a vděčí svému původu za dvě příznivé okolnosti, které mu velmi pomáhají v řešení jeho případů. V první řadě má neobyčejně citlivý smysl pro přírodu a všechny její změny, které k němu mluví zřetelnou, názornou řečí, a prozradí mu víc než ostatním. Dále dovede obratně využít přezíravého postoje, jaký k domorodcům a míšencům zaujímají někteří běloši. Tito lidé považují míšence za primitivní a omezené lidi, a jestliže mají co skrývat, jsou vůči Bonymu většinou méně obezřetní, než by byli jinak. Bonyho vede často povinnost za vyšetřováním zločinu daleko od velkých měst, do australského buše. Takové případy dávají Upfieldovi příležitost blýsknout se výbornou znalostí australské přírody a uměním, jak ji názorně, v celé její kráse, přiblížit čtenáři. Zánik jezera je v tomto směru jednou z nejzdařilejších Upfieldových knížek. Je příběhem, ke kterému se čtenář může ještě často vrátit, neboť zajímavost textu se tu zdaleka nevyčerpává jen detektivní zápletkou a jejím rozuzlením.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Death of the Lake , 1955


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
04.11.2019 3 z 5

Moje první setkání s Upfieldem bylo zklamání. Líčení australské přírody je sice zajímavé, ale působí až násilně, jak je autor cpe do děje. Děj (myšleno detektivní linie) je tak chabý, že skoro nestojí za zmínku. Upfield se snaží skloubit detektivku s líčením Austrálie, ale ani jedno mu moc nejde. Nedaří se mu ani vystihnout charaktery postav, takže všech několik málo chlapů mi splývá v jednoho drsňáka a nevím, kdo byl kdo. Závěrečný výslech je vrchol naivity. 55%, 4. 11. 2019.

Nočnípták
13.08.2019 5 z 5

Spravila jsem si čtenářskou chuť. Po třech knihách, kdy jsem neměla šťastnou ruku a četla něco, co jsem mohla ohodnotit jenom dvěma a třemi hvězdičkami. Detektiv Bony nezklamal.

Zánik jezera byla jedna z mých prvních detektivek, kterou jsem vytáhla z rodičovské knihovny. Tehdy jsem nejspíš nedokázala ocenit popisy krásné australské přírody. Hlavní pro mne určitě byla detektivní zápletka. Dneska si užívám s Bonapartem přírodu i pátrání.

Nevím, kolikrát už jsem tuhle nenápadnou knížečku četla, ale přesně vím, kam v knihovně sáhnout, když potřebuji záchranu.


mala49
02.05.2017 5 z 5

Po letech jsem se k ní vrátila. Pokaždé mě fascinuje australská příroda, kterou autor tak precizně popisuje. Nikdo z nás si takové podmínky k životu snad ani neumí představit. (vzpomeňte na léto před dvěma lety). A přesto tu lidé žijí a přežívají.
Voda je život, a teprve při popisu zániku jezera si snad uvědomíme její cenu - a cenu života.

woodward
19.08.2015 5 z 5

Upfield nám vybral další přírodní podivuhodnosti australského kontinentu - vysychající jezero a davové šílenství králíků, a samozřejmě u toho nechybí neomylný, neuspěchaný inspektor Bonaparte.

vitavita
18.03.2014 3 z 5

Další čtivá detektivka s "Bonym" ....