Lapací list

Lapací list https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410208/bmid_lapaci-list-9jy-410208.jpg 5 21 7

Jack Aubrey je námořní důstojník, zkušený a schopný kapitán s patentem. Lapací list začíná tím, že byl vyškrtnut z Královského námořnictva za zločin, který nespáchal. Jacka Aubreyho, pro něhož je služba na moři vším, to zdrtí. S Aubreym však zůstává jeho přítel a lodní lékař, Stephen Maturin, který je ze záliby nejen přírodovědcem, ale i agentem britské výzvědné služby. Aby svému příteli pomohl, zakoupil pro Aubreyho jeho starou loď Surprise. Doufá, že mu trápení nad vyhazovem od námořnictva ulehčí velením „soukromé válečné lodi", jak tomu říká Aubrey - neboli kaperu s lapacím listem. Na základě tohoto pověřovacího dokumentu mají nejen pustošit nepřátelský obchod, ale mnohem víc. Společně se vydají na plavbu za nesnadným úkolem s nadějí, že pokud uspějí, bude Aubreymu snad navrácena hodnost, ale především smysl života, jehož ztráty lituje ze všeho nejvíce. Z těchto zdánlivě prostých a známých stavebních kamenů vystavěl Patrick O'Brian strhující příběh plný lidskosti a dramatických zvratů, který nás opět zavede do neobyčejného světa kapitána Jacka Aubreyho.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Letter of Marque , 1988


více info...

Přidat komentář

Francois17
25.04.2022 5 z 5

Nádhera, velice povedený díl. Autor je nejen velký znalec námořního prostředí, ale také skvělý psycholog. Ať už popisuje Jackova děvčátka nastavující tvářičky k políbení, nebo Stephenovy obavy před setkáním s Dianou, všechno je to uvěřitelné jako dobový dokument. Pěkná atmosféra na lodi s patentem. Jack ale stále teskní po Královském námořnictvu.

MartinvonHau
20.01.2022 5 z 5

Hodnotit tuto sérii Patricka O´Briana je pro mě poměrně jednoduché. Už když mi nový díl přijde domů, je jasné, že má pět hvězd. Proč? Protože to je Patrick O´Brian a kapitán Aubrey s doktorem Maturinem prostě nemůžou být špatní. A pak už jde jen o to, jestli díl dostane nějakou tu hvězdičku navíc, nebo zůstanu u pěti. A Lapací list si zaslouží minimálně šest hvězdiček z pěti možných. Vymyká se i tím, že Jack tentokrát není na seznamu kapitánů, ale pluje jako kaper. Tedy má mnohem větší svobodu jednání a nemusí se na nikoho ohlížet. A to přináší zajímavé situace. Navíc je to mnohem "námořnější" a akčnější díl než předchozí. Za mě maximální spokojenost.


kyssling
22.12.2021 4 z 5

Vyprávění dalšího příběhu pěkně ubíhá, ale já se po přečtení nedokážu zbavit pocitu, že děj mohl být trochu rozmanitější ... Nicméně stále je to velmi příjemný román, který nezklame.

flanker.27
22.05.2020 5 z 5

Nejlepší díl od Válečné štěstěny.

elcapitano
28.01.2020

Souhlasím s Trchi, tento díl je o něco víc kompaktnější a "námořnější" než předchozí.
Za mne alespoň 6 hvězdiček. Co se dá dělat, dočteno.
Mimochodem, kniha je doplněná skvělým doslovem, který se zaobírá skutečnou historií zatím všech Jackových lodí a navíc do úplně nevídaného detailu rozebírá konstrukci lodě Surprise stejně tak, jako věcně popisuje organizaci námořníků, manévry s plnoplachetníkem a další.

Trchi
13.09.2019 5 z 5

Opet naprosta dokonalost! Tentokrat vice "plnohodnotnejsi" dil, nez predchozi kniha, jsme vice na mori, a i Jackovo nadseni a navrat zpatky na Surprise pripomina elanem prvni knihy serie.
Vse je tak, jak ctenari dobre znaji, je az neskutecne, ze se O'Brianovi dari psat proste porad stejne vyborne, dychne na vas naprosto stejna atmosfera doby a hlavne ty postavy! Nejen Jack a Stephen, ale potesi i pasaze s Dianou, ubrblanym Killickem, Babbingtonem a dalsimi.
Nekolik scen se Stephenem na lodi je opravdu komickych, a kdyz clovek cte o Stephenovi a jeho zpusobu uvazovani, mel jsem skoro chut na par kapek tinktury laudana nebo si zazvykat kokovy list :)
Byla to opet krasna kapitola naseho dobrodruzstvi s temi nejlepe napsanymi postavami a nezbyva nez cekat na dalsi knihu :)

MilBart
01.08.2019 5 z 5

Skvělé, nic jiného jsem nečekal. Zase se plavím v těch dávných časech.