Válečná štěstěna

Válečná štěstěna https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138035/bmid_valecna-stestena-GQO-138035.jpg 5 44 8

"Hrozivý starý“ Leopard vplouvající do zátoky admirálské základny na Ostrovech koření působí jako přízrak. Loď i její nepočetná posádka prošli těžkou zkouškou, která na nich zanechala jasně patrné stopy, a potíže během plavby je zdržely natolik, že v jejich návrat přestali doufat všichni kromě nejbližších. U námořnictva však není čas na sentiment, odpočinek ani – k Maturinově lítosti – na přírodovědná bádání. Je třeba spěchat zpátky do Anglie, kde na Jacka Aubreye čeká nová loď a nové dobrodružství.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Fortune of War , 1979


více info...

Přidat komentář

petr_
19.12.2022 2 z 5

Tímto dílem jsem zklamán, protože mi tam chybí trochu živější děj (možná na konci). Ale jinak mi to přijde jako snůška společenských drbů. Chybí mi tam historické souvislosti i když je to možná tím, že jednotlivé díly čtu tak jak se mi dostanou do ruky a ne po pořádku. Řekl bych však že to je spíše chyba autora, protože jednotlivé díly by měly představovat jednotlivé alespoň trochu ucelené příběhy.
Tato kniha se mi četla velmi obtížně, protože mi vůbec nedávala smysl o čem je. Proto snižuji ohodnocení.

marekpreucil
16.10.2020 5 z 5

Přečetl jsem předchozí díl "Pochmurný ostrov" a více se mi líbil první díl, ale tenhle je také dobrý, ale ne už tolik. Někomu se zdají některé pasáže zbytečné natáhle, ale mě se naopak jevili jako nutné, aby si čtenář uvědomil některé věci. Závěrem vynikající román. Plný počet hvězd zaslouženě.


cori
23.07.2020 3 z 5

Příběh navazuje na předchozí díl. Jack a Stephen se s Leopardem vydávají ze Sydney do Jakarty, kde loď určenou už jen k transportům nechávají a vydávají se do Anglie, kde má Jack nafasovat novou loď. Bohužel jejich cesta se dost zkomplikuje, když jdou postupně ke dnu obě lodi, které je měly dovézt domů, a také kvůli válce s USA (Madisonova válka 1812-1815). Polovina knihy se odehrává v Bostonu, v němž se přátelé setkávají s uprchlíky z minulého dílu a Dianou. Poutavé bylo líčení požáru, námořní bitvy i Stephenovy hrátky s francouzskými agenty. Těším se na další díl.

Francois17
25.05.2020 5 z 5

Skvělé, opět se objevují nádherné perly, například hned na začátku druhé kapitoly Jack při vzpomínce na Pochmurný ostrov praví: ,,V každém je kus dobrého, i v Američanech." To bylo hluboké moudro, to si musím zapamatovat. Dějově velice pestrý a zábavný díl. Ta špionážní epizoda je jak vystřižená z dobrodružných knížek ze třicátých let. Přečteno za dvě odpoledne a jeden večer. Pěkné.

kyssling
10.03.2018 3 z 5

Nemohu více ohodnotit, čte se to hezky, ale příběh je i na román "přitažen za vlasy". Navíc "špionážní" část je zbytečně natáhlá ..." Postavy dychtí po moři Patricku, tak jim ho dopřej, bude lépe jim i čtenáři :-) ..."

flanker.27
11.12.2013 5 z 5

Z celé série zatím asi nejlepší díl. Autorovi pravda trochu pomohlo to, že do děje zapracoval dva skutečné souboje britských a amerických fregat, HMS Java vs. USS Constitution a HMS Shannon vs. USS Chesapeake. Ale i dění na pevnině je tu plné zajímavého a opětovné shledání Stephena Maturina s Dianou vyloženě potěší.

elcapitano
13.10.2013 5 z 5

Opět vynikající, už mám i vlny Baltu a těším se na ně. Jinak tentokrát se mi zdálo, že proti předchozímu dílu (Pochmurný ostrov) byl tento díl celkově nějak čtivější. Každopádně opět parádní výlet do námořní historie. Aye aye.

jakub87
18.03.2013 5 z 5

Další vynikající román z této obdivuhodné a dosud nepřekonané série, troufám si říct! Jak jsem před pár dny zjistil, tak nakladatelství Talpress chystá na začátek května-června 2013 vydání dalšího dílu z anglického originálu Surgeon's Mate (Na vlnách Baltu). Kniha by měla mít originální obálku od Geoffa Hunta, jako předchozí díl. Není už léto? :-D