Mých 25 let v Provenci

Mých 25 let v Provenci https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406487/bmid_mych-25-let-v-provenci-50u-406487.jpg 4 48 14

Pětadvacet let před napsáním této knihy se Peter Mayle a jeho žena vypravili na dovolenou do jihofrancouzské Provence. Svět, který objevili, je okouzlil natolik, že se tam rozhodli přestěhovat – a nikdy toho nelitovali. I Provence se za to čtvrtstoletí změnila, i tamní idylu zasáhl ruch, byznys a globalizace. Přesto si stále uchovává své ospalé kouzlo, a i když za tu dobu i v Provenci šálek kávy podražil, ještě pořád stojí za to si ho zaplatit a usadit se s ním před kteroukoliv hospůdkou: je to zaručeně nejlepší umístění, ze kterého lze sledovat typické scénky z každodenního života. Provence zůstává dobrým místem k životu. Poslední pocta kraji vína, levandule, mistrálu a moře od britského labužníka života.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Argo
Originální název:

My Twenty-Five Years in Provence: Reflections on Then and Now , 2018


více info...

Přidat komentář

85098211
25.01.2024 5 z 5

Je opravdu smutné, že autor nic dalšího nenapíše, protože - jak uvádí překladatel, tohle byla jeho poslední kniha. Ale takový už je prostě život... Také tyto příběhy jsou příjemné, shrnují v podstatě všechno, co autor se svou ženou ve slunné Provenci zažil. Jsou doslova prodchnuté vůní tohoto malebného kousku země, někdy veselé, jindy zase vážnější. Podrobněji se rozepisovat nebudu, kniha jako celek se mi moc líbila, jednotlivé příhody mne naladily na pohodovou notu a každopádně jsem dostala velkou chuť nejen na nějaké dobré jídlo s lanýži, k němu výborné červené víno, ale také na cestu do Provence, kde jsem ke své velké smůle prozatím nikdy nebyla...

Luigi1
03.06.2023 4 z 5

V jihofrancouzské Provence se odehrávají krásné příběhy


stanislava9718
17.05.2023 3 z 5

Tak, tato kniha je poslední a milé vyprávění od Petera Mayleho. I já si nalila sklenku vína při provázení zážitků autora v jeho i mé milované Provence. Je mi líto, pane Mayle, že už žádnou knihu nám nenapíšete, ale takový je život.

ondras666
26.01.2023 4 z 5

Starý dobrý Mayle. Kniha je už je jen zhrnutí toho, co tu bylo.
I když poslední kniha autora, tak pro mě bohužel nejméně poutavá.

Lenka339
24.05.2021 5 z 5

Poslední milé setkání s Provence tak, jak ji známe z vyprávění Petera Mayle. Milé a poutavé vyprávění, při kterém má člověk chuť nalít si sklenku vína a snít o Provence.
Jeho knihy mají své pevné místo v mé knihovně a ráda se k nim vracím.
Díky, pane Mayle a ať Vám tam nahoře chutná sklenka rosé!

Florindela
16.09.2020 5 z 5

Skvělá kniha, jako všechny do tohoto autora. Škoda, že je už poslední. I překladatele to v doslovu rozesmutnilo. Taky jste si jako já vyhledávali na netu ty vesnice, zámky, místa...? Provence prostě nemá chybu.

outzzo
08.06.2020 5 z 5

Krásné čtení, vlastně takové shrnutí a doplnění předchozí trilogie. A kdo tomu nevěří, ať zakusí Provence na vlastní kůži.

maja2712
04.08.2019 4 z 5

Poklidné vyprávění anglického spisovatele, který se rozhodl poslední část života strávit v milované francouzské Provenci. Při čtení se stanete součástí malé vesnice i s jejími zvyklostmi, trhy, restauracemi, gestikulací, laického léčení nemoci, sousedských radostí i starostí, dobrým vínem s různými gastronomickými specialitami, nahlédneme do autorových myšlenek, poznatků, okouzleni. Pro ty, kdo byli či nebyli v Provenci muže být kniha příjemným toulanim a inspiraci.

jiri77
02.08.2019 4 z 5

Milá literární pohlednice z jihofrancouzské Provence. Krásné odpočinkové čtení.

hanča34
22.07.2019 5 z 5

Škoda, že Mayle už nic nenapíše, četla jsem všechno. Mnohé z nich mám i doma a tato k nim patří.

knihomolka525
05.07.2019 5 z 5

kniha se četla celkem dobře ale opravdu rušivý element a to tak silný že vadil komfortu při čtení,byly nepřeložené francouzské výrazy.Možná měly navodit atmosféru ale mě ji nenavodily.Ale jinak kniha je opravdu skvělá.Krásná obálka.Celkem útlá ale o to líp se s ní manipulovalo.Pokud by měla odseky a řídce řádky vydala by na pořádnou bibli.Takhle nepřekážela v kabelce a brala jsem si ji všude sebou.Doporučuji.

Mali88
04.07.2019

Poslední milé setkání s Provence tak, jak ji známe z vyprávění Petera Mayle. Užasné, milé a poutavé vyprávění, při kterém jsem si nalila nejednu sklenku vína a zasnila se nad usedlostí v Provence. Po dočtení knihy jsem si pustila oblíbený Dobrý ročník :) Sbohem pane Mayle a děkuji za nádherné procházky po Provence!

Marla
14.05.2019 5 z 5

Poslední milé setkání s milovníkem života, dobrého jídla a pití a Provence. Všechny jeho knihy mají své pevné místo v mé knihovně a často se k nim ráda vracím, to pro tu radost že života a zabydlenost jeho knih. Tak díky, pane Mayle a ať vám tam nahoře chutná sklenka dobrého bílého!

Honza89
02.05.2019 4 z 5

Francie je mou srdeční záležitostí a touto knihou jsem si připomněl prožitky, které mi v zemi způsobovaly stejnou spokojenost jako autorovi. V řádcích zaměřených na krásnou Provence rozdal Peter Mayle radost ze života a naservíroval pěkné, oddechové čtení. Zároveň může jít o inspirující odkaz pro ty, kteří by chtěli změnit hektický styl žití a víc si užívat nádher kolem sebe.