Vidění

Vidění https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235409/bmid_videni-H9s-235409.jpeg 5 336 44

Mycelium série

< 4. díl >

Když se össenská Loď vynoří z R-A prostoru mrtvá, pro Össeany je to důvod ke smutečním obřadům – a pro Pozemšťany drama. Členové posádky, kteří katastrofu přežili, mají být obětováni. Církev se nehodlá vzdát tisíciletých tradic kvůli životům několika lidí z planety, která se jim podřizuje čím dál víc. Skutečně budou Pozemšťané mlčet i tentokrát? Copak nikdo nedokáže Össeany zastavit? Lucas Hildebrandt pokusy o záchranu ignoruje. Necítí se jako hrdina, který by měl jednat: je jen stínem svého dřívějšího já, zbavený vůle, závislý na össenských drogách, vyhořelý. Sám už od sebe nic nečeká. A přesto je to právě on, kdo dokáže postřehnout podstatné věci. Uvědomuje si projevy yantrünu, Vidění, Čtvrté složky Pětice. Tuší, že smrt Lodi je předzvěstí mnohem zásadnějších změn – změn, vůči kterým jsou Pozemšťané slepí. Hrozba, o které se mluví v össenských Knihách, je tady. Tam ve vesmíru už to začalo.... celý text

Přidat komentář

TERRORDROME
08.05.2023 5 z 5

Vo štvrtom diely Mycelium konečne odhadzuje svoju zápletkovú neurčitosť a nastavuje epickejšiu tvár. Incident s mŕtvou loďou mení skryté obavy hrdinov na skutočnosť, takže všetky konšpirácie sa vylúpnu z pozadia a nastupuje zmätok, nepokoje, rituálne vraždy a apokalyptické sekty. Lucas sa medzitým mení na niečo s fialovou krvou a všade vidí aury, ktoré mu dávajú zabrať. Pasáže ako pohreb lodi, vražedné besnenie veriacich sloňákov či fanatici privolávajúci hmyzáckych hviezdovládcov prikladaním pod psychotronický kotol boli strhujúce a nielen preto že sa konečne v sérii deje niečo radikálne, čo sa už nebude dať ututlať a vziať späť. Zaujímavé je že viac než Lucasov osud galaktického superhrdinu ma zaujíma ako dopadne Fiona, ktorá stále zúfalo túži niečomu veriť a po zápale pre emzácku vieru prechádza na opačnú stranu, ale opäť stráca úplne všetko, lebo had Lucas mal pravdu. Plus, dozvedáme sa aj niečo o minulosti kúzelníka s fomalhivy, takže tentoraz je to naozaj našliapané obsahom. Otázkou teda je, či sme práve minuli vrchol série a bude to klesať, alebo sa zbytok dokáže udržať v tomto duchu? Za mňa tentoraz plný počet.

LenkaWal
27.10.2022 5 z 5

Další super díl. Konečně se začíná zlepšovat dosud strašně otravná Pinky a já jí snad začnu mít ráda. Asi bych byla schopná tuhle sérii, vzhledem k tomu, že poslouchám jako audio sjet bez odpočinku u jiné knížky, ale dochází mi díly, takže budu dávkovat postupně. Ale určitě si ještě občas zopakuju celé. Povedená série.


Ryorka
28.08.2022 5 z 5

UF! Konec byl masakr teda. Tenhle díl byl nabitý. Trochu se mi přerovnaly postoje k jednotlivým postavám. Pinky je hustá, Fiona je kráva nebeská, Stafford je krysa (ale to byl asi furt), Aš-Ašád se mi začíná líbit no a Lucas? I když je to cynik a sobec nejde ho nemít rád a nefandit mu, aby našel to, co hledá i když neví co to je a nemá ponětí, co to způsobí. Tam ve Vesmíru už to začalo!

Hellrampage
21.08.2022 4 z 5

Štvrtý diel je zatiaľ najlepším, pretože autorka tu dala konkrétny problém, okolo ktorého sa točí dej. Je tu výborná politika medzi dvoma rasami a čo urobiť s mŕtvou loďou. Oveľa viac vyznejú následky toho, že si pozemšťania pustili cudziu rasu moc blízko k sebe. Uvidíme ako na tom budú ďalšie knihy a či autorka pohne viac s príbehom. Zatiaľ sme "len" v polovičke.

kralika
07.03.2022 4 z 5

Zvláštní věc: do Mycelia jsem nahlédl po asi dvouleté pauze, jelikož jsem byl z těch všech tajností, spiknutí a plánů v plánech trochu přejedený. Znovu jsem nasedl poměrně elegantně, prakticky vše jsem si díky drobným poznámkám v textu znovu vybavil, a bavil jsem se. Skutečně jsem si to opět užil, třebaže prvnímu dílu, který mě svou tajuplností zcela uchvátil, se to již nepřiblíží...

Jonny
18.12.2021 3 z 5

Po čtvrtém dílu jsem sáhl po 6 leté mezeře a kupodivu jsem se v příběhu rychle zorientoval. No... Nadšení se nekoná, tentokrát se už pár zásadních věcí stalo, ale děj stále nemá spád, jako bychom stále na něco čekali. A když koukám, že z plánovaných 5 dílů je najednou 6+, tak se trochu bojím, že se nikdy nedočkáme...

Mabie
03.12.2021 5 z 5

Čtvrtá část se oproti předchozím dílům rozběhla daleko rychleji hned od začátku, má spád, vše se propojuje, jednotlivé postavy zrají, mění se a přerod je někdy nejen fyzický (Lucas), ale i mentální nebo morální (Fiona, Pinky, Stafford, Byrd, Kamëlë). A v zásadě jsou na tom všechny postavy dost bídně.
Autorka nám sice osvětlila pár věcí, ale pořád jich je většina nejasná. Vést tak dlouho příběh tak komplexní a propracovaný tak nepředvídatelně je obdivuhodné. A tak dál není jasné co se to vlastně stalo mezi Lucasem a Loděmi, jaké jsou plány a pohnutky Aš~šáda, co odhalila Julie Lothová, zda nějak ovlivní Lucase dopis od Fiony, kde je Akkütlixův klíč, co se stalo s posádkou a duchem mrtvého gleewarina na Zelené lastuře…

A velmi silná myšlenka tohoto dílu:
Příběh sice z 26. století, ale jako šitý na míru pro multi-kulti nadšence z doby dnešní - “co z nás zbyde po přehnaném podvolování se cizí kultuře”?

Ailee
24.02.2020 3 z 5

Nemůžu si pomoct, ale jako kdyby chování značné části postav přestávalo dávat smysl. Dřív, to zapeklité, zamotané uvažování bylo fajn, ale teď mi přijde, jestli se sami nezamotali, jak se děj kupí a houstne. A ani jsem se tolik nenasmála. Možná prostě jen nebyla ta správná nálada, ale jako kdyby tomu prostě něco od předešlých dílů chybělo.

engelbert
19.02.2020 5 z 5

Jedinou chybou této knížky (pokud je to vůbec chyba), je nutnost pokračovat i dalším dílem. Skončilo to v nejnapínavějším.

gabice4
14.07.2019 3 z 5

O proti čtyřce zase o něco horší.. Bavil mě až konec, Lukas konečně na kolenou

RyonMathrin
11.07.2019 5 z 5

Myceliální vlákna jsou záludná... nechtějí mě pustit. Ve čtvrtém dílu gradují některé události, děj nabírá tempo a je tu i dost zásadní konflikt. Fanatismus a církevní fanatismus je skvěle vystižen, v některých místech jsem bezmocí a vztekem svíral chodidla v pěst, paralela je jasná.
Přesto jsme se dočkali znovu popisů charakterů, Lucas je výjimečný hrdina a co prožívá, nezažije nikdo jiný a je dopodrobna popisováno. Pinky překvapivě také vylaďuje formu, sice jen maličko, ale na můj vkus příjemným směrem.
Citace: "Poprvé ji napadlo, že její schopnost neurážet se kvůli jakýmkoli maličkostem je pro život vlastně docela praktická."
Nové postavy, nové zvraty, skvělý styl psaní. Taky se v dalším díle asi posuneme dál do vesmíru, už se nemůžu dočkat, jak se to vyvrbí, tedy, ehm, spíš vyhoubí?
Asi jsem v komentářích u předchozích dílů ještě nezmínil, jak se mi líbí promakaný "budoucí" svět a nově vymyšlené termíny - netlog, zákon o informacích, protonace, gleewarinové...
Doporučuji!

makacek
22.05.2019 5 z 5

Zitra musim bezet pro 5. Cast do knihovny. Bojim se, aby se pribeh jeste vice nezamotal a zacal se poradne rozuzlovavat.... A snad se nektere postavy dovyvinou/dospeji...dil je akcni, porad se neco deje, ale porad s napětí cekam na vic a vic odpovedi, ktere uplne neprichazi. Kazdopadne hodnotil lepe jak predchozi dva dily.

parxel
29.01.2019 4 z 5

Tento díl má podle mého názoru zatím nejlepší vstupní zápletku, ale zároveň mi přijde nejvíce užvaněný a roztahaný. Zmiňovaná negativa jsou však bohatě vykompenzované hutnou atmosférou a hojným množstím krvavých obětí. Třikrát sláva Akkutlixovi. Kde je další díl?

Sitth
08.01.2019

Ruku na srdce, české autory až na pár vyjímek trochu ignoruji, ale pí.Kadlečková to je prostě jiná liga. ALE má to jeden háček....
....A to ten, že jsem knihu musel poslouchat jako mluvené slovo, protože jsem ji parkrát zkoušel číst a díky těm dlouhým názvům apod jsem to vzdal.
Naštěstí se mi do rukou dostala v podobě mluveného slova a díky tomu jsem odhalil krásu této série! Tohle je podle mě klenot v naší literatuře, který je bohužel poměrně neznámý!
Všem doporučuji!

vlkcz
02.10.2018 5 z 5

Děj jede opět naplno, vedlejší linky se většinou vyřešily, takže se vše připravuje na celkové rozuzlení.

kytikyti
30.09.2018 5 z 5

První můj komentář k celé sérii (už jsem se neudržela:-). První díl dobrý, druhý díl lepší a tak bych mohla pokračovat. Asi je to taky tím, že jsem sériový maniak. Líbí se mi když svět fantazie poznávám více a více, to samé s postavami. Doufám že budete schovívaví, ale ráda bych srovnala s Harrym Poterem, kde je svět obrovský, komplexní a je vidět, že na něm autorka pracovala mnoho let a ne, že balí jedno vymyšlené na něco dalšího.
Několikrát jsem si ověřovala, zda opravdu čtu českou autorku. Dílo je opravdu světové! Geniální přímo. Jak tu někdo psal, postavy nejsou černobílé. Nemáme tu po americkém stylu záporáky a čisté duše. Navíc autorka píše i z "jejich pohledu", píše jak se cítí a vy se můžete do postavy vcítit a pochopit, jaké pohnutky je k chování vedou.
Knihy jsou skvělé a ležela jsem v nich strašně času, občas je těžké číst různé dlouhé halucinace Luse. Ale jinak doporučuji přes nudnější pasáže projít, stojí to za to.

verense
23.08.2018 5 z 5

Opět plný počet hvězd, četla jsem každou volnou chvilku a musím jen chválit, že autorka umí stále držet nastavenou laťku a stále mne dokáže překvapit. Stále více si tříbím postoj k jednotlivým postavám, tak jak se s příběhem postupně vybarvují. Jen ta Sofie mi leze na nervy čím dál víc...

witko
13.08.2018 5 z 5

Série si drží laťku a já se stále nedokáži odpoutat.

Nočnípták
12.08.2018 5 z 5

Při čekání na šestý díl jsem si trochu chtěla oživit to, co jsem četla už dávno. Myslela jsem, že budu jen tak trochu listovat. Nakonec jsem Jantarové oči, Led pod kůží a Pád do temnot přečetla znovu začátkem roku. Teď došlo na Vidění.

Zase mě děj knihy pohltil. Četla jsem a neviděla, neslyšela. Mám obavy, že se propadám hlouběji a hlouběji do tenat Össeanů. A to se musím přiznat, že do doby než jsem začala číst Mycelium, mne knihy tohoto druhu nezajímaly.

"Nejdůležitější věci se odehrávají vskrytu, protože tím, jak zůstávají utajeny naší mysli, nad námi získávají moc."

A teď honem na Hlasy a hvězdy.

apelttom
06.06.2018 5 z 5

Bomba. Celkově je příběh pomalejší a mnohem rozvláčnější než v předchozích knihách. Ale není to špatně. Namísto sprintu k cíli se série nadechla a rozšířila záběr do stran. Úplně skoro cítím, jak si chystá půdu pro finální knížku. Doufám, že mě nezklame! Jdu si koupit räwë.