Beethovenov život

Beethovenov život https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164786/mid_beethovenov-zivot-ikv-164786.jpg 4 27 8

Životopisný román o hudobnom skladateľovi L. van Beethovenovi. Doslov Božena Grečnerová. Druhé vydanie. Edícia hudobnej literatúry.

Přidat komentář

Lessana
23.11.2023 4 z 5

Rollanda milujem pre jeho Jána Krištofa, Očarenú dušu a Colasa Breugnona. Beethovena pre jeho neskutočne silnú tvorbu. A po prečítaní tohto krátkeho životopisu aj pre obrovskú silu jeho ducha. Bol to obdivuhodný človek: stále pod tlakom chorôb tela a napokon hluchoty (straty zmyslu, ktorý bol preňho taký kľúčový), no napriek tomu sa nikdy nevzdal. Neprestal počúvať svoj vnútorný hlas, ktorý mu jednoznačne hovoril, že tu má ešte čosi vykonať, vytvoriť, odovzdať ďalším generáciám. A to, že v podstate všetky svoje hudobné diela skomponoval už ako hluchý, to je neuveriteľný doklad o dokonalosti človeka. A ak sa k tomu pridá rýdzi charakter, vnútorná sloboda a zastávanie tých najčistejších hodnôt, je veru pred čím sa skláňať. Stvoriteľ mu to ale nijako nezjednodušil, potrápil mu telo teda poriadne... ani lásky mu veľa nedoprial. No myslím, že Beethoven svoj osud a údel zvládol statočne a s gráciou jemu vlastnou.
Kniha môže byť povzbudením vo chvíli, keď sa nám zdá, že je nám ťažko. Občas nie je na škodu porovnať sa - stav, odhodlanie žiť i tvorivé výsledky.

Kabuky
28.05.2022 5 z 5

Kvalitní titul.


Rihatama
27.09.2021 5 z 5

"Kde není veliký charakter, není velkého muže ani velkého umělce."

Hudba mě provází od mých 6 let, co si pamatuju. Všichni v naší rodině hráli na nějaký hudební nástroj a občas jsme si všichni nějaký z nich vzali do ruky a úžasně se bavili. Beethoven, Bach, Mozart, Haydn... co se nás páni profesoři natrápili. Hudba je odměnou sama o sobě a Beethovenovy klavírní sonáty mám někde schované. Zajímavé pojetí popisu Beethovenova života z pohledu jeho handicapu, který mu však nikdy nezabránil v jeho tvorbě, zajímavý vhled do Beethovenovy poetické duše. Ne každého překážky zastaví. Jsou tací, kteří o to více bojují za svůj sen... Jako pohlazení na mě zapůsobily hlasy z časů minulých, z dob bez telefonů a zpravodajského Babylonu v hlavě. Život byl pomalejší, o to více duševně intenzivnější. Nádherná vzpomínka na život jednoho velkého skladatele, jehož vnitřní síla, naděje, touhy, radosti, bolesti i hloubka smutku se bezezbytku vtělily do jeho tvorby.

Coleus
17.02.2019

k té knize se vracím po celý život, ta trýzeň génia je velkou vzpruhou v horších životních situacích

JulianaH.
30.01.2019 5 z 5

Škoda, že jsem na knížku nenarazila dřív, když mi bylo morálně zle. Rolland ji totiž psal trpící, o trpícím a pro trpící. Naopak pro šťastného člověka je to poněkud hořký kontrast s jeho duševním naladěním, který mu připomíná, že existují i temné, žalostné hloubky.

Monnyska
01.09.2016 5 z 5

Taková poetická kniha, která Vám alespoň v krátkosti zobrazí Život slavného a nešťastného Beethovena.. Trochu bych zkrátila životopis Rollanda, protože byl asi tak stejně dlouhý jako Beethovenův. Jinak Rolland opravdu dokáže čtenáře zaujmout. Na konci mě mrzelo, že to bylo jen těch pár stránek. Kniha mě okouzlila a mohu jen doporučit :)

Lai
27.08.2016

Ušlechtile idealistická a porozumivá interpretace Beethovena nejen jako hudebníka, ale především jako morálně velikého, ryze a horoucně dobrého člověka.

WEIL
25.09.2011

Z Beethovena chtěl mít jeho otec Mozarta. Jenomže Beethoven jako dítě nebyl tak znamenitý virtuos a přece měl hudbu velice rád, ale možná jeho otec nebyl tak dobrý učitel jako otec Mozarta Leopold. Beethoven se s Mozartem ve Vídni setkal, chtěl se u něho učit, ale Mozart na něho už v té době neměl čas, takže mu řekl, že je nadaný, takových poznal ale hodně a záleží jen na něm, jak se bude dál rozvíjet, ale na žáky už nemá čas.