Jan Kryštof I

Jan Kryštof I https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109335/bmid_jan-krystof-i-Z7I-109335.jpg 4 32 6

Jan Kryštof série

< 1. díl >

Je to příběh života od narození až do smrti. Hrdinou je velký německý hudebník, přinucený okolnostmi žít mimo Německo v Paříži, Indii..

Přidat komentář

kalache
19.05.2022 4 z 5

...vzal jsem si první díl (dřívější vydání) do čekárny a chytil jsem se ...

helena8303
29.10.2021

Knihu jsem četla asi v deseti letech, několikrát, ale moc mne neuchvátila. To Zabiják Emila Zoly se mi líbil víc. ;-)
Přestěhovali jsme se tenkrát z jedné místnosti do nového 2+1 a matka, která nikdy nečetla , potřebovala zaplnit novou knihovnu. A tak levně pořídila v nějakém bazaru asi 120 cm knih. Knihovna byla tmavá, tak zakoupila asi metr barevných pejprbeků Světové literatury a dvě tlusté knihy od Zoly a Romaina Rollanda.
Byla to přísná osoba, já zlobivé dítě, proto jsem nesměla na krok, a tudíž po návratu ze školy četla , četla , četla a abych z toho nezblbla, tak sem tam i četla.
Musím se přiznat, ze i Zpěvy staré Číny se mi četly líp, než Jan Kryštof. :-)


Matty
23.05.2021 3 z 5

Bildungsroman, o němž tolik básní Zweig ve Světě včerejška. Chápu, čím zřejmě rakouského autora tak uhranul. Je to monumentální dílo plné patosu a humanismu, oslavující vůli k životu, která vzdoruje všem útrapám. Na mě Jan Kryštof působil jako grafomanský počin přemoudřelého šovinisty, který o málokteré ženské postavě opomene uvést, jak je hloupá a nehezká (jakoukoli inteligentní ženskou bytost naopak popisuje jako zjevení) a který má názor na kdeco, na Němce, Francouze, Židy, vážnou hudbu, pařížská divadla, klasickou literaturu, město, venkov, výchovu, vzdělávání... a o žádný z těch názorů se nezdráhá podělit. Přestože některé pasáže, především ty, jež přibližují momenty hrdinova prozření, skutečně tečou jako řeka a je radost je číst, v celku pro mě jde o dějově chudý román plný rozvláčných popisů a úmorných didaktických úseků a o přesně ten typ přežité "doporučené četby", která od čtení dalších podobně tlustých knih spíš odrazuje.

Petrstik
02.07.2016 5 z 5

Trošku náročnější ale čtivý román líčící život hudebního skladatele německé národnosti Jean-Christophe Kraffta, žijícího v Paříži mezi Pařížskou komunou a I. světovou válkou.

Lessana
03.04.2016 5 z 5

Kniha, ktorá ma nadchla už po prvých stranách. Rolland má nesmierny talent písať pútavo a citlivo, talent vytvoriť zo slov na papieri nesmierne silný pocit, talent vykresliť charaktery a typy postáv... Nehovoriac o tom, že v celom diele je zakomponované veľké množstvo životných právd, ku ktorým sa Jan dostáva nie ľahkým životom.
Je to majstrovsky napísané a pánom Kopalom i majstrovsky preložené. Pre túto dokonalú kombináciu som si musela zadovážiť oba diely Jana Kryštofa a už ich mám vlastné. :)

tester
31.10.2015 5 z 5

..Zvony se rozezpívaly v nočním tichu. jejich hlas byl vážný a pomalý. Ve vzduchu zvlhlém od deště šinul se jako kročej po mechu....před autorem klobouk dolů. Velmi čtivé a pro mne všechno představitelné. I když pro někoho příliš rozvláčné. Není to jednohubka která se dá strávit na jeden zátah. Je to chuťovka, kterou je potřeba si v klidu, pohodě a pomalu vychutnat. Že už v roce 1915 dostal autor Nobelovu cenu za literaturu vypovídá a kvalitě autora. Dnes by asi Nobelovku nedostal. Autor a jeho dílo je dnešními generacemi asi neznámé a tím nedoceněné. Styl jakým je kniha psaná asi neodpovídá většině dnešních čtenářů.