Mosty do Tel Avivu

Mosty do Tel Avivu https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212371/mid_mosty-do-tel-avivu-212371.jpg 5 234 59

Druhá světová válka skončila, Evropa je v troskách. V nouzových táborech se tísní statisíce Židů, kteří přežili koncentrační tábory, ale nemají kam jít. Středo- a východoevropské státy už jsou ovládány Moskvou řízenými komunistickými stranami.

Přidat komentář

heavy66
11.04.2024 5 z 5

Souhlasím s Paulus.1987 - Jiří Šulc je český Frederick Forsyth! Mosty do Tel Avivu mají celou řadu paralelních dějových linií, napínavé osudy fiktivních postav doplňují historické události a osobnosti. Množství postav a dějů je místy méně přehledné, naštěstí může vážený čtenář otevřít Wikipedii a doplnit si znalosti o Mandátním území Palestina, o Irgunu nebo o Rudolfu Slánském, který je zde po právu vykreslen jako komunistická svině, ne jako ubohá oběť, jak se o to některá média pokoušela po Sametové revoluci!

fiffinek_
10.04.2024 5 z 5

Skvělá kniha, zpočátku jsem se ztrácel v mnoha postavách, ale rychle jsem se zorientoval. Pan Šulc píše tak poutavě, že se kniha (nejen tato) těžko odkláda


ddkk
09.04.2024 3 z 5

Historie vzniku státu Izrael je zajímavé téma, ale kdybych předtím nečetla knihu Exodus, asi bych se v Šulcových Mostech úplně ztratila.

Kniha je zahlcena velkým počtem osob a osobností, v jejichž historické úloze a postavení v příběhu jsem se jenom těžko orientovala. Samozřejmě vyjma notoricky známých politiků...Hodně mě zajímala pozice Jana Masaryka v době, kdy už mu doslova zvonila hrana a on přesto udělal pro vznikající židovský stát maximum možného. Je vidět, že respekt k tehdejšímu Československu a autorita syna TGM byly před únorovým převratem úžasné. Máme na co být hrdí...

Musím souhlasit s tím, že kniha je zřejmě mimořádně objevná především pro mladší ročníky. Z mého pohledu je to právě detailní faktografie evidentně podložená spoustou rešeršní práce autora, která zvyšuje hodnotu knihy. Z hlediska literárního už to bohužel taková sláva není.

V každém případě knihu jako dobrý základ pro pochopení toho, o co se na Blízkém Východě odehrávalo a co se tam aktuálně odehrává, doporučuji.

JiMi017
23.02.2024 5 z 5

Skvělý román, svým způsobem i učebnice historie, jak české, tak ke vzniku státu Izraele. Děj se prolíná v několika liniích, kde poznáváme osudy Židů v Kielcích, jednání židovských organizací v Československu a v Palestině, práce SIS v Praze, sledování české tajné služby a jednání Jana Masaryka během pomoci pro židovské organizace a postoj při komunistickém převratu. O Janu Masarykovi by se mohla napsat samostatná kniha, protože tento člověk měl zájem prosazovat Československo ve světě, nést odkaz svého otce a budovat skutečné demokratické hodnoty. Děj se krásně vyvíjí a zachycuje průběh osidlování Palestiny židovskými přistěhovalci, jejich boj o své přiřknuté území, výcvik a nákup letadel pro Izrael. Špionážní zápletka v Československu a zvrácení boje v Palestině s jejich prvními letadly, dává románu napínavý děj až do konce. Doporučuji a dávám všechny hvězdy.

marabart
28.01.2024 5 z 5

Vynikající knížka, díky za ni.

Simao
07.12.2023

Nějaký čas jsem se k téhle knize rozhoupával. Její chvíle přišla paradoxně po útoku Hamásu na Izrael a startu odvetné operace v Pásmu Gazy.. Za mně velmi čtivé, dějových linek více, ale po chvilce na zorientování poměrně přehledně vystavěné. Plus historické okolnosti vzniku Státu Izrael velmi umně propojené s poválečným, dodnes hodně mrazivým děním u nás. Komunisti jsou sv***... V díle pana Šulce bavily historický kontext, osudy dílčích postav i nutkání doplnit si mezírky v historickém přehledu.

Kortez
27.06.2023 5 z 5

Třetí kniha od Jiřího Šulce a zase pecka. Po přečtení Dva proti říši jsem sáhnul i na Zrádce a teď už vím, že časem přelouskám všechny Šulcovy knihy. Pro fanouška historie, skutečných události je to jeden z našich nejlepších autorů, jak ne nejlepší.

vercas945
12.05.2023 5 z 5

Tohle byla poslední kniha od Jiřího Šulce, kterou jsem nečetla. Kéž by napsal něco dalšího!
Stejně jako u všech předešlých jsem se zhruba v polovině dostala do stavu, kdy jsem každou volnou chviličku chtěla využít ke čtení a potřebovala jsem vědět, jak to dopadne. Domácí situaci té doby poměrně znám, ale o vzniku Izraele a vlivu Československa na něj jsem toho až do teď věděla opravdu málo, takže díky za poutavě sepsané informace :-)
Uvědomila jsem si, že Jiří Šulc má tu úžasnou schopnost napsat i nejednoznačné postavy tak, že jim čtenář vlastně fandí, takže těžko vybírám, kterou dějovou linku bych vyzvedla. Celá kniha je vynikající.

Sitting-Bull
15.01.2023 5 z 5

Super kniha. Čtivý a svižný příběh založený na mnoha historických faktech. Příběh mladého Izraele vás chytne a nepustí a ty linky okolo jsou taky velice zajímavé a čtivé, ač vzhledem k historii ČSR je to čtení chvílemi velmi smutné až k naštvání.

hnusák
15.11.2022 4 z 5

Tedy, to začlenění historických dat do trochu přimyšleného příběhu se fakticky povedlo, ten promyšlený únorový komunistický puč mne i teď trochu zvednul tlak a o tom, jak probíhalo vyzbrojování mladého Izraele, jsem také neměl ani tucha.

juraj238
05.10.2022 4 z 5

Vynikajúca, zaujímavá a čítavá kniha pána Šulca. V románe sa odohráva niekoľko dejových liniek, v knihe sa miešajú historické fakty s fikciou. Jedna hlavná dejová linka rozpráva o povojnovom vývoji Československa, dodávkach zbraní do Izraela, výcviku pilotov, atď. Druhá hlavná dejová linka opisuje dramatický vývoj v Palestíne smerujúci k vytvoreniu samostatného štátu Izrael.
Pre mňa nesmierne zaujímavá kniha. Na druhú stranu však musím uznať, že na čítanie knihy sa treba sústrediť, pretože dejových liniek je tam tentoraz naozaj veľa.

kazetko
01.10.2022 5 z 5

Skvělé čtení, Jiřího Šulce mám opravdu ráda, pro mě to byla už 3. kniha od něj, zatím jsem byla vždy nadšená. Vždy se dozvím spoustu věcí, poutavě vyprávěné příběhy a hodně oceňuji autorova slova nakonec, kde uvádí věci na pravou míru - co si zjednodušil, případně přimyslel...

jan.para
13.09.2022 5 z 5

Další skvělá kniha od Jiřího Šolce. Publikace se zabývá nejen pomoci Československa vznikajícímu Izraeli, ale také například převzetí moci komunisty v Československu v roce 1948.

tittanie
31.08.2022

Tahle kniha se mi četla strašně špatně, taky jsem ji četla, na své poměry, docela dlouho. Je strašně zajímavá a plná informací, ale mám pocit, že pokud neznáte historii nebo historické postavy, tak se v ději strašně motáte. Autor hodně skákal od komunistů, k Židům, k Masarykovi, ke CIC.... a zase zpět. Ale musím říct, že poslední pár stran jsem četla bez dechu.
Určitě jsem se dozvěděla spoustu nových informací, a když jsem o knize mluvila se známými, tak mi říkali, že vůbec neví, že se něco takového dělo. No jo, prostě se o tom neučí.
Ano je to historický román a ne literatura faktu, ale myslím si, že i tento román může spoustu lidí navést na nějakou, pro ně novou, historii a vyhledat si k tomu informace, které ho zajímají.

kokrokr
10.12.2021 3 z 5

Kniha je zde silně nadhodnocena zejména mladšími čtenáři. Popisované historické události jsou pro ně asi natolik překvapující a objevné, že pak hodnotí hodně vysoko. Jiné knihy pana Šulce neznám, ale tento text je po literární stránce jen průměrný. Srovnávat autora s F. Forsythem opravdu nejde, ten je na jiném levelu. Nejvíce se zde shoduji s komentářem, který již níže napsal Badun. Beletristické zpracování poválečné historie Čechů a Izraelců je ale určitě záslužné.

prochajda
13.11.2021 4 z 5

Obsáhlá kniha o vzniku státu Izrael za pomoci Československa ohledně dodávek zbraní a válečné techniky. Kniha se mi nečetla dobře, občas jsem se ztrácela, byla taková roztříštěná, ale obohatila mě o nové informace. Nejvíce se mi líbili autorovi Dva proti Říši.

Paulus.1987
13.10.2021 5 z 5

Další znamenitá kniha Jiřího Šulce.

Na první dojem se může zdát, že téma vzniku Státu Izrael nemusí být pro čtenáře dostatečně atraktivní, ale opak je pravdou. Jak bývá u autora zvykem, jedná se o napínavé čtení kombinující prvky politického a špionážního thrilleru, které je postavené na reálných historických událostech, jak sám autor poznamenává ve svém doslovu.

Román je skutečně košatý, střídá se v něm mnoho dějových linií a postav, ve kterých jsem se ze začátku docela ztrácel. Co ale musím obzvlášť vyzdvihnout, je skvělý (a z faktického hlediska věrný) popis komunistického převratu v únoru 1948 a okolností jemu předcházejících včetně historicky smutné role Jana Masaryka. Tato dějová linie byla vskutku mrazivá a mnoho popisovaných prvků mi připadalo dost povědomých i ze současnosti.

Nezbývá než autora pochválit i za tento román. Jiřího Šulce považuji za českého Fredericka Forsytha a jeho romány v rámci tuzemské literární tvorby za výjimečné. O to víc bych si přál, aby se ke psaní vrátil. Historických témat, která by si románové ztvárnění zasloužila, je více než dost.

jan7760
27.05.2021 4 z 5

Nebolo to zle, avsak ma to akosi nevtiahlo do deja. Mozno mi trochu vadilo preskakovanie osudov postav, linka s odsunom Zidov sa nezaujala. Pre mna najslabia kniha od autora, ale stale vysoky standard.

Wladimirski
20.01.2021 5 z 5

Moje druhá kniha od Jiřího Šulce a opět fantastické dílo.
Skvěle popisuje vývoj po 2. světové válce, židovskou otázku, vznik státu Izrael, vnitropolitickou situaci a komunistický puč, vše fakticky přesně a přitom velmi čtivě a srozumitelně. Jiřího Šulce přidávám mezi své oblíbené autory a Mosty do Tel Avivu na svojí VIP poličku.

Syn_Jundrova
14.11.2020 5 z 5

Naprostá lahůdka. Jiří Šulc kombinuje vysokou úroveň historických znalostí se spisovatelským talentem a každé jeho dílo patří ke špičce domácí knižní produkce tohoto typu. Mosty mě bavily o to víc, že kromě dějové linky sledující domácí politický vývoj a hry československé a britské rozvědky, obsahuje také strhující vyprávění o boji Židů o jejich nový stát. Šulcovo líčení urputné ale marné obrany kibucu Nicanim i prvního náletu izraelských Avií u mostů k Tel Avivu mi utkví v paměti snad navždy.