Prokletí jménem Rozálie

Prokletí jménem Rozálie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472773/bmid_prokleti-jmenem-rozalie-2OO-472773.jpg 4 24 8

Píše se rok 1289, purkrabí hradu Cornštejna Jakub de la Vega se při jedné ze svých cest po spravovaném panství stává svědkem loupežné vraždy. Pachatel je na místě zadržen. Zdánlivě jasný případ se výrazně zkomplikuje v okamžiku, kdy vyjde najevo, že zadrženým mužem je Vojta, bratr Ondry, věrného sluhy pana Jakuba. Ten se zapřísahá, že je Vojta nevinný, a prosí svého pána, aby jeho nevinu prokázal. Rozbíhá se vyšetřování plné nečekaných zvratů, během kterého dochází k řadě dalších úmrtí. Pan Jakub a jeho sluha Ondra se ocitají v nebezpečí života, kdy musí čelit nejen tlupě krvelačných lapků, ale i nebezpečnému a bezcitnému protivníkovi, který se kvůli majetku nezdráhá spáchat i ten nejodpornější zločin.... celý text

Přidat komentář

cérka
17.07.2023 4 z 5

Jsem trochu na vážkách s hodnocením, po snad zralé úvaze se přikláním k 3,5*.

Tak třetinu knihy jsem se snažila začíst a rozpomenout se na děj předešlých dílů. No a po té, co jsem si konečně zaškatulkovala jednotlivé postavy a přestala číst názvy jednotlivých kapitol, které vyloženě spoilerují, jsem si příběh začala konečně užívat. I přes svou určitou jednoduchost a prostoru a velký počet mrtvých si autorka nevede špatně. Sice mi hlavní hrdinové svými postupy trochu připomínají hrdiny z pera pana Vondrušky, ale třeba je podobnost čistě náhodná ;)
Trochu mi nesedí, jak hezký se všichni na Cornštejně chovají ke svým poddaným, tady to zavání pohádkou. Nakonec, ale proč ne, aspoň si člověk u takové knihy pěkně odpočine a zasní se o světě, kde vždy zvítězí dobro nad zlem :)

babystar
05.07.2023 4 z 5

Třetí příběh z okolí hradu Cornštejna o tom, kolik zla může zavinit chamtivá kráska . Docela poklidná detektivka, v níž se vyskytuje dost mrtvol, ale zlo je nakonec potrestáno, a dokonce se vyskytuje i trocha sexu. Posloucháno jako audiokniha. Předčítající mi trošku vadil.


kolacky
03.01.2023 4 z 5

Moc dobrá kniha.
Pro hanzmb: ona paní Anna zas tak stará nebude... a ten dotyčný taky není žádnej mladík :-), tak jim budiž přáno!

harena
01.06.2022 4 z 5

Stejně pěkná a čtivá detektivka, jako předešlé díly. Sice se tu objevuje dost mrtvol, ale Jakub si vše dokáže poskládat a nevinní jsou zachráněni a zloduši a vrazi spravedlivě potrestání. Kniha mě opravdu bavila, je to odpočinkové a příjemné čtení.

Kanimůra2
23.01.2022 5 z 5

myslím, že jsem paní Novotné propadla.
Možná by někdo mohl namítnout, že z historického hlediska je příběh jedna velká pohádka - tím myslím, jak se chovají všichni urození na Cornštejně ke svým podaným. No to je fakt hooodně velká pohádka. Ale kdo je rád nečte?
Celý je to krásný, příběh poklidně plyne, mrtví zbytečně netrpí, prostě si tiše zemřou. Všechno dobře dopadne. Krásná detektivní pohádka pro dospělé.
Paní Novotná, ničím se nenechte rozptylovat a prosím pište. Těším se

Opatov
12.09.2021 5 z 5

Opět audio. Příjemná detektivka, dokonce bych řekla, že ještě lepší než předchozí díly. Jakub s Vilemem řeší případy hlavou bez přílišné brutality. Těším se na další díly.

jaroiva
01.06.2021 4 z 5

Druhý příběh z Cornštejna, který jsem poslouchala... Opět příjemná oddychovka.
Základní ponaučení - ženský dokážou být potvory.

hanzmb
19.05.2021 5 z 5

Dobré věci se chválí samy a tak se nechci zbytečně rozepisovat o tom, jaký obrovský kvalitativní skok udělala autorka od vydání první knihy téhle série. spíš chci upozornit na následující 3 zajímavosti:
1. V tomto dílu autorka přitvrdila. Už to není A. Christie, ale spíš tvrdší anglo-americká škola. Počínaje rozkrádáním majetku ve feudálním vlastnictví, přes nájemné vraždy až po organizovaný zločin. Perfektní popis souboje na meče, pro který se autorka údajně (jak tvrdí zlí jazykové) učí historickému šermu.
2. Kolik autorů kromě Bauera a Vondrušky zvládne během jara vydat 2 klasické a 1 audioknihu? A to se údajně do konce roku můžeme těšit na další 2 dítka této plodné mladé autorky. Tolik nezvládnou ani oni.
3. Doufám, že tuto knihu nebude číst zastánce Me too. Jak by se vyrovnal s tím že:
Starší žena sexuálně zneužívá mladšího podřízeného. Další se sexuálně dobrovolně vnucuje nevinným mužům, které pak vydírá. A poslední tvrdě terorizuje submisivního manžela. Tohle je pro hnutí jasné k.o. Pro nás normální další důvod, jak si čtení této bezvadné knihy užít.