Moje zpověď

Moje zpověď https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162454/moje-zpoved-162454.jpg 4 13 3

Soubor drobných povídek, které vznikaly většinou s autorovým dílem stěžejním - s jeho "Švejkem". Karikatury a humorné črty ze života politického, kulturního a veřejného z doby počátků první republiky. Východiskem tohoto souborného vydání bylo většinou časopisecké znění, některé povídky byly přejaty ze souborů, které vyšly za Haškova života knižně (Tři muži se žralokem a jiné poučné historky, Pepíček Nový a jiné povídky, Mírová konference a jiné humoresky). Kniha, která čtenáři ukazuje, z jakých zdrojů proslulý humorista čerpal pro své dílo nejvýznačnější.... celý text

Přidat komentář

JP
28.03.2023 4 z 5

Hašek podle mě definoval pojem "troll", ještě než o tom prvně slyšel kdokoliv z nás v rámci internetového slangu. Podle mě génius, s kontroverzním postojem, kontroverzním životem, ale do toho příliš zabředávat nechci (člověka by mimo jeho "přeskakování lodí" zaujalo, že se i pokusil o sebevraždu a byl hospitalizován v Bohnicích). A ta tvář, tvář přerostlého dítěte, působí skoro až nereálně. Jaký měl asi hlas? Bude mě to napořád fascinovat, jako v případě Kafky. 'Švejka' jsem si náramně užíval, ty řetězce průpovídek, jak se někam přijde, a začne žvanit jen tak o ničem, asociace za asociací, ale člověk musí pochytit, že 'Švejk' je takové opus magnum, co psal Hašek v závěru života. Tahle sbírka se snaží postihnout a udělat výběr z opravdu neskutečně pestrého a bohatého díla, žurnalisty, humoristy, anarchisty, který si na nějakém literárním stylu a všech těch nabubřelých věcech moc nezakládal, dokonce texty ani nějak needitoval, neupravoval, spíše to jel tak "jak to cítil v momentu" ale Hašek byl v "momentu" velmi silný, ne vždy se trefil, ne všechno jsou áčkové texty, pravda, ale většinu času jsem si to otevřel, kdy jsem chtěl a začetl se a někdy se u toho upřímně zasmál. Takže o čem je tenhle Hašek? Vlastně toho po přečtení téhle knihy o Haškovi nevím o moc víc, než že musel neskutečně moc procestovat, což jen, pokud zmapujete jeho cesty Ruskem, je něco, nicméně rozpětí zemí, co znal, nebo odposlouchal, v nichž se jeho povídky odehrávají sahá přes Maďarsko, Polsko, Rusko, USA až do Číny (kde je v povídce "Čžen-si, nejvyšší pravda" dokonce správně odposlechnutá a užitá čínština z jihu Číny), znal reálie, znal jazyky, výrazy, znal politiku a dost toho zažil (o tom jsou napsány i knihy, s větším zápalem a zaujetím). Z nějakého důvodu ho přesto nikdy nepřešel humor.

tazkykamen
08.01.2022 3 z 5

Výber obsahuje dva druhy poviedok - "Charmsovské" a politické, ktorých je aj viacej a Hašek sa vnich svojským spôsobom zjavne vyrovnáva so svojím novým presvedčením ))


los
08.07.2021 4 z 5

podařený výběr více jak 70 krátkých povídek a črt připravený Milanem Jankovičem, doplněný i jeho komentářem; nejvíce mne zaujaly texty, v nichž Hašek karikuje dění na frontě s ich-personálním-autobio vypravěčem, konkrétně "ochutnávka" z cyklu Povídky z Bugulmy (jestli seženu kompletní vydání, určitě si brzy přečtu celou knihu)