Modré stíny

Modré stíny https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152043/bmid_modre-stiny-XL7-152043.png 4 214 44

Jednoho listopadového rána uklízečka nalezne docenta Ondřeje Chalupu zastřeleného v jeho pracovně. Souvisí vražda s jeho dlouhodobou snahou o odvolání univerzitního kvestora kvůli podivným machinacím při rekonstrukci historické univerzitní budovy? Proč vrah riskoval a střílel přímo v budově? Kdo všechno měl důvod přát si smrt svérázného, ale čestného docenta? Těšit se můžeme na druhé pokračování ze série detektivních románů, jejichž protagonisty jsou olomoucká policejní komisařka (a fanynka Boba Dylana) Marie Výrová, přezdívaná Velká sova, a její mladší kolegové Pavel Edelweiss a Kristýna Horová. Nitky vyšetřování případu, který se zprvu jeví jako běžná lokální zpronevěra, zavlečou postupně své kladné i záporné hrdiny do bažiny bezskrupulózního prospěchářství, klientelismu a korupce stoupající do nejvyšších pater politiky. Stíny ukryté v lidských myslích a tajené příběhy z minulosti nakonec málem rozloží i vyšetřovací tým. Jak se s tím popere poněkud netuctová, ale sympatická a krevnatá postava komisařky Výrové?... celý text

ddkk
ddkk
26.07.2023 4 z 5

Mám ráda Marii Výrovou, i když v knižní předloze seriálu Nejsvětější Trojice si ji představuju malinko jinak než Kláru Melíškovou v televizi. Ale to ničemu nevadí. Obě moje Velké sovy jsou fajn :-)

Druhý případ série se zaobírá politikařením a korupcí na olomoucké univerzitě (to by mě zajímalo, jak moc rádi tam mají Michala Sýkoru ?!?). Samozřejmě jde o prachy, zbytnělé ego i o minulost...

Jinak ve všem souhlasím s Marlowem a dávám za čtyři.

zdenaR
zdenaR
09.02.2023 3 z 5

Poměrně slušná česká detektivka, dobře se čte.
Televizní zpracování není špatné, hodně se knize podobá.


janina66
janina66
31.01.2023 4 z 5

Opět slušná česká detektivka. Bála jsem se, že v knize bude moc politiky, naštěstí ne. Jen ty čachry uvnitř oddělení se mi nelíbily.

tonysojka
tonysojka
05.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Ze čtyř dílů jež jsem četl mi přijde tento nejvíce propracovaný.
Hodně zajímavostí jsem se přitom dozvěděl o vysokoškolském ,mně neznámém prostředí .
Zároveň,jak souběžně náhodou sleduji na ČT 1 seriál "Pozadí události",mi připadá jako by byl variací knihy nebo hodně volným pokračováním.
Každopádně čtení o vlivu "modrých stínů "na policii bylo pro mne napínavé a vzrušující.. Vzpomněl jsem při tom na vraždu slovenského novináře a jeho přítelkyně.
Jako by autor nechtěně předpověděl.....

jaroiva
jaroiva
17.08.2022 3 z 5

Tahle byla slabší, čemuž odpovídá i zdejší hodnocení. Proto se hodně těším zas na další díl, který už má hodnocení lepší.
Zatím třetí autorova kniha, kterou jsem četla, a i když slabší než ty dvě předešlé, žádné velké zklamání to nebylo.
Jen nemám moc ráda tohle téma - politikaření a korupce.
Pro mě ještě trochu kalilo detektivku slovo kvestor, protože jsem stále naskakovala na Pratchettovské "Kvestóóór!", čímž se mi děj zcela ztratil někde na Neviditelné univerzitě u Vzoromila Výsměška.

eltondo
eltondo
20.06.2022 5 z 5

Příběh napínavý, jazyk obratný a vtipný. Autor je docela odvážný, když jako symbol polistopadového hnusu, kariérismu, křiváren, klientelismu, protekce atd. popisuje ódéesáckého grázla z Olomouce s klukovsky šibalským úsměvem tak, že každému je hned jasné, o kterého politika jde. I ta přesmyčka jeho příjmení (Gelnar) je tak jednoduchá, aby nebylo pochyb. Dovedu si představit, že i ostatní postavy mají své konkrétní živé předobrazy v Olomouci - např. nesnesitelná anarchistická profesorka Kulová nebo zlomený bojovník za morální čistotu Lautner. Velmi často se v knize objevuje jakýsi až zbytečně podrobný olomoucký místopis - kam vede nějaká ulice, se kterou jinou se křižuje, kam se z ní dá odbočit, jestli je to jednosměrka atp. - a přitom mě to nijak nenudilo. Chudera Kristýna celou dobu k politování.

Simstr
Simstr
16.12.2021 4 z 5

Pan Sýkora je jeden z nejlepších krimi autorů v ČR. Líbí se mi jeho styl psaní a děj odehrávající se v Olomouckém kraji. Jsem z Přerova, takže srdcovka. Už se těším na další díly.

lendinka.k
lendinka.k
10.11.2021 5 z 5

Nejsem příznivec politických thrillerů a detektivek, ale ani tady mě autor nezklamal a opět jsem si čtení užila. Vzhledem k tomu, že čtu sérii pozpátku, už jsem věděla některé skutečnosti dopředu, ale zato jsem se nemusela bát o své oblíbené postavy. Dějová zápletka je věrohodná, stačí si přečíst něco z dění na naší politické scéně a zdejších kauz a i zde by se určitě našel důvod k vraždě. :-) Vrah a jeho motiv je podle mého názoru také uvěřitelný, závěrečná dramatická scéna je dostatečně vygradovaná a nechybí jí napětí a tak to má v dobré detektivce podle mě být. Bob Dylen mi nevadí, každý máme nějakou "úchylku" a beru to jako dobré pro vykreslení postavy. (Wallander třeba zase "ujížděl" na opeře). :-))) Líbí se mi i autorův smysl pro humor, který se občas objevuje i v nečekaných situacích.

Trudi806
Trudi806
03.11.2021 2 z 5

Postava kvestora mi přijde super, politický narážky ale často trošičku navíc, moc profesorský nebo strojený (obecně mám naopak tohle ráda), Výrová zase super, čte se to dobře, ale ten konec, o několik závitů přetaženější, než první kniha, a už tam to bylo moc.

NannyOgg24
NannyOgg24
30.10.2021 4 z 5

Dobré pokračování, určitě si přečtu další díl.

esma
esma
27.09.2021

Četlo se to dobře. Lze si představit, že tak nějak to u nás chodí, že taková je realita.
Naučit všechny vyšším standardům bytí – milá Velká Sovo - je ve světe, ve kterém žijeme, nemožné. Jsme a budeme pořád jenom lidmi.

aralka
aralka
23.08.2021 3 z 5

Dle mého názoru nejslabší z celé série..

Marla
Marla
07.04.2021 5 z 5

Ani další díl nezklamal. Tentokrát velká porce špinavé politiky, malé domů a kamarádičkování, ale vše tak věrohodně napsané!

petrarka72
petrarka72
31.10.2020 4 z 5

Druhé setkání s Michalem Sýkorou, opět příjemné. Baví mě zejména výrazné charaktery, ať už vyšetřovatelů či vyšetřovaných; navíc sice nesleduji důsledně TV verze těchto detektivek, ale Výrové tvář Kláry Melíškové nikdo nevezme. Politické pozadí vylíčeno věrohodně, Olomouc jako malebné městečko i zástupce středně velkého semeniště korupce a jánabráchismu rovněž. Přečteno rychle, bez zádrhelů.

Vestička
Vestička
09.10.2020 3 z 5

Politický triler skoro. Jeste není konec byla mnohem lepší. Politické školení nepotřebuju! Já to znám zas z druhé strany, I když jenom z vyprávění.

princesse
princesse
17.08.2020 3 z 5

Nejdříve jsem zkusila audioknihu, ale to mi absolutně nešlo. Naprosto jsem se ztratila v postavách i ději. Zkoušela jsem postupně, vracela jsem se v ději, ale prostě to nešlo. Nakonec jsem se na sérii podívala na archivu ČT a to už byla jiná káva. Ale určitě jsem četla, slyšela i viděla lepší kousky.

PetK
PetK
23.05.2020 3 z 5

Druhý díl poslouchaný hned po prvním. Ztrácela jsem se v postavách, ale možná to byla moje chyba. Tedy - ztrácela jsem koncentraci, takže mě to asi už ani tak nebavilo. Píšu si - ostatní díly si pustit s odstupem. Myslím, že pak to budu bát jako příjemné audio, lehkou detektivku bez zbytečně složitých zápletek.

terimila
terimila
10.12.2019 3 z 5

Za mě to je zatím nejslabší z celé série. Zprvu to jaksi nemělo spád, pak se to dalo do pohybu, ale přišlo mi to jaksi podivně přeplácané. Všechny ty linky a motivace a co byla nebo nebyla pravda, člověk se v tom ztrácel. Bylo to celé jaksi až moc zamotané a některé věci mi tak úplně nedávaly smysl. I když, právě to možná k vrahovi sedělo - unáhlenej blbec, co si o sobě extrémně moc myslí... Pokud takoví lidi působí na takhle vysokých místech a mají takovou moc, tak potěš koště.
Co bylo tradičně dobré, jsou postavy - k Marii není co dodat, Pavel se vyloupl v sympaťáka (i když občas až moc), Vitouš super, Baranovi jsem nevěřila ani to prozření v závěru... no a Kristýna sice byla občas na lepanec, ale nakonec si jich schytala dost a bylo mi jí vlastně až líto. Z tý holky si fakt všichni dělaj fackovacího panáka.
Ostatním dílům ze série (hlavně Ještě není konec, ale i Pět mrtvých psů a dokonce i Případ pro exorcistu se mi líbily víc) to nesahalo po ramena, ale to neznamená, že to není slušná knížka. Ráda si s ní sérii doplním. V českým prostředí je to malej (velkej) zázrak.

TipsyChipsy
TipsyChipsy
13.10.2019 5 z 5

Pro mě nejlepší detektivka, jakou jsem kdy četla. Líbilo se mi, že na špatné straně zákona stojí skupina vyvolených vysoko postavených klientelistů. Lidí, kteří mají přístup k investičním zdrojům, evropským fondům a díky tomu dokáží manipulovat s lidmi, s právem, s pravdou. Cítí se v bezpečí, chráněni právníky a politiky. Novodobá demagogie mocných se vypořádá s každou pochybností. Takovou knihu, která by tak nastavovala zrcadlo dnešní době jsem ještě nečetla. Policisté se dostávají do schizofreninnich stavů, zda jejich práce má vůbec smysl. Skvělé prostředí Olomouce, jezuitského konventu a vysoké školy. Vyšetřování dobře rozplétá záhadné vraždy a má strhující závěr. Poslouchala jsem tak dobře načtené audio, že to byla skoro dramatizace. Autor této knihy je opravdu borec.

palka452
palka452
25.08.2019 2 z 5

Filmové zpracování hodně předčilo předlohu...