Moderní výživa ve fitness a silových sportech

Moderní výživa ve fitness a silových sportech https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380958/bmid_moderni-vyziva-ve-fitness-a-silovyc-RY4-380958.jpg 5 72 17

Hlavním cílem kolektivu autorů bylo přinést na trh moderní a komplexní publikaci s nejnovějšími a vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy ve fitness a silových sportech. První část rozsáhlého textu se věnuje základům biochemie a fyziologie sportovní výživy, fungování metabolismu v kontextu sportovního tréninku, dávkování a načasování příjmu jednotlivých živin a jejich nejvhodnějším zdrojům, významu a reálným účinkům suplementů pro sportovce a také dává nahlédnout na nejrozšířenější výživové mýty a kontroverzní témata, jako je lepek, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalších. Praktická část knihy podrobně probírá nejznámější výživové styly a nabízí praktické postupy, jak si sestavit sportovní jídelníček, jaký druh redukční diety zvolit a jak si vytvořit správné výživové návyky pro udržitelnost výsledků a dlouhodobý růst sportovní výkonnosti. V závěru 552stránkové publikace najde čtenář výživová doporučení a jídelníčky přímo od nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů.... celý text

Žánr:
Hobby , Sport , Zdraví

Vydáno: , Erasport
Originální název:

Moderní výživa ve fitness a silových sportech


více info...

Přidat komentář

p.mihoc
05.12.2023 5 z 5

Jediná výtka za mě směřuje k hromadě odborných pojmů, u kterých by laik uvítal vzadu knihy jednoduchý slovník s vysvětlením. Jinak klobouk dolů. Můžu podat přihlášku na fakultu:-)

Chmur
12.12.2021 5 z 5

Skvělá, komplexní a podrobná kniha o výživě, která se hodí i pro nesilové sportovce. Je však poměrně náročná na znalosti z biologie a biochemie. Věřím, že pro někoho může být takřka nestravitelná.


petaSk
09.09.2021 4 z 5

Velmi zevrubná kniha, která nemá na českém trhu mnoho konkurence. Na druhou stranu si myslím, že čtenáři nepotřebuji tak podrobně znát chemické procesy, jako rady ke konkrétním situacím, pro které zde ale nezbylo moc prostoru.

mala.bloncka
17.02.2021 3 z 5

Velmi podrobná kniha, některé pasáže na mě až moc odborné, ale je to pro všechny, kteří hledají odpovědi na vše okolo výživy :) lepší knihu jsem tedy ještě nepotkala. Předtím se mi asi líbil nejvíc Vegan v kondici, ale teď mám nového favorita.

anna8402
19.01.2021 5 z 5

Pekne napísaná kniha o výžive, teoretická časť je obsiahla, odborná, čitateľ by mal mať aspoň základnú znalosť fyziológie a biochémie. Autor popisuje základné princípy fungovania tela, prečo sa chudne/priberá a možnosti stravovania na dlhodobo udržateľnej výžive. Páčila sa mi aj praktická časť - rozpis jednotlivých jedálničkov a skúsenosti naprieč silovými športmi. Za mňa perfektná kniha pre ľudí, ktorí to myslia so športovou výživou vážne a chcú sa dozvedieť niečo nové prípadne si osvojiť športový jedálniček. Palec hore pre autora.

Burgi
17.01.2021 5 z 5

Kniha přináší velmi komplexní a současně poměrně podrobný pohled na výživu vhodnou především pro sportovce.

Nejvíce na knize oceňuji, že přináší informace na základě EBM (Evidence Based Medicine), tedy nejnovější vědecké poznatky v oblasti výživy. Kniha nepropaguje žádný módní výživový styl, neoznačuje žádnou konkrétní potravinu za příčinu veškerých stravovacích potíží ve společnosti a negeneralizuje vhodnost nějakého jídelníčku pro celou populaci. Naopak zdůrazňuje potřebu idividuálního přístupu ke stravě a rozumného složení potravin (pravidlo 80/20) tak, aby člověk zdravě dosahoval svých cílů, ale přitom se nestal otrokem vlastního plánu.

Informace v knize jsou podloženy vědeckými studiemi, kterých je ve zdrojích uvedeno 541, takže se kniha může místy zdát příliš vědecká a tudíž vhodná spíše pro pokročilejší sportovce. Tato vlastnost je vyvážena v praktické části, kde úspěšní sportovci uvádějí pohled na výživu z vlastní sportovní praxe.

Knihu lze poměrně dobře využít i jako encyklopedii, kdy například sportovec zvažuje koupi nějakého suplementu a v knize si cíleně zjistí informace právě o něm, nebo spíš o obsažených účinných látkách.

Ve své oblasti se jednoznačně jedná o velmi kvalitní a zdařilé dílo. Kdyby lidé, kteří se snaží o změnu tělesné kompozice, nehledali zázračné zkratky v podobě drastických diet, ale raději se vzdělali ve funkčních základech, byli by ve svém snažení úspěšnější. Pokud tedy hledáte kvalitní informace, které fungují, určitě doporučuji tuto knihu.

Kverulant
05.08.2020 5 z 5

Výborně napsaná kniha o jídle a jeho zpracování a využití tělem, což využijí nejen lidi se zájmem o efektivní pěstování postavy sportem, ale i ti, co chtějí zhubnout a nechtějí nesmyslně trpět nějakou ideologickou dietou. Najdete tam jak podrobné "chemické" pasáže, tak i pro biologického laika srozumitelné informace k použití. Nejspíš pak už nebudete žádnou další knihu nebo články o výživě potřebovat :)

Ashi
11.07.2020 5 z 5

Krásně popsaná kompletní kniha o výživě. Oceňuji zaměření na fitness jídelníček. První polovina je hodně odborná o chemii těla, ale to mi přišlo právě fajn. Skvělý je také přehled sportů. za mě zatím nejlepší kniha o výživě. Potěšila mě i kapitola o doplňcích stravy včetně studií jestli a jak fungují.

veneta
15.02.2020 5 z 5

Pokud by někdo hledal jednu komplexní knihu o výživě, je to tato. Není ten, aby se zavděčil všem, ale v této najdete celkem jednoduchá doporučení i podrobné informace o trávení jednotlivých živin, stejně jako vysvětlení různých mýtů.

Niu
14.02.2020 5 z 5

Super kniha o výživě. Byla jsem i na semináři a ten byl taky skvělý. Je to psáno odborně, takže je potřeba mít jisté povědomí o fyziologii a o tom, jak to v těle funguje. Líbila se mi také praktická část, ve které jednotliví sportovci pojednávali o svém zaměření a jídelníčku. Určitě je to perfektní kniha pro všechny, kteří chtějí výživu (nejen tu sportovní, ale běžnou) pochopit logicky a ne jen dle modních trendů. Mi se kniha hodila pro vypracování přednášek na vysoké škole, kde výživu učím. Mohu jen doporučit.

ivettfox
12.01.2020 5 z 5

Výborná kniha pro ty, kteri maji zakladni znalosti o chemii potravin a lidskem tele

Fengr
28.11.2019 5 z 5

Kniha splnila mé očekávání.
Začnu negativy. Občasné pasáže jsou až Moc složité. Na druhou stranu nikdo nemůže po přečtení knihy říct, že to nebylo dostatečně vysvětleno. Já za sebe jsem něco nepochopil, ale záleží na člověku, který to čte a na jeho vědomostech.
Díky téhle knize jsem načerpal nepřeberné množství znalostí, které jsem zařadil do svého života.
Takže za mne mohu doporučit všem, kteří se zajímají o stravování. A já určitě nezůstanu u jednoho přečtení.

mia.com
08.05.2019 3 z 5

Já jako neprofesionální sportovec jsem knihu spíše proletěla a zastavovala jsem se jen, když mě něco vyloženě zajímalo. Začátek v podobě chemie šel opravdu mimo mě. Jinak je kniha určitě přínosem a hlavně shrnutím všech možných informací. Líbí se mi, že se tam na nic nedělá reklama a vše vypadá, že je objektivně zkoumáno a popsáno.

maygirl
11.10.2018 5 z 5

Výborná kniha. Přehledná příručka, která poskytuje komplexní a vyčerpávající pohled do dané problematiky. Nelze sice číst na jeden zátah :-) ale budu se k ní opakovaně vracet a čerpat.

parxel
11.10.2018 5 z 5

Perfektní a naprosto vyčerpávající kniha o sportovní výživě a všech možných i nemožných potravinových doplňcích. Na knize oceňuji zejména to, že vám autoři nevnucují žádný konkrétní styl stravování a respektují individuální preference a dispozice každého jednotlivce. Nejvíce se mi líbila závěrečná pasáž, ve které jsou uvedeny různé přístupy jednotlivých sportovců ke stravování v závislosti na tom, jakému sportu se věnují.

Na druhou stranu je potřeba říct, že některé pasáže mi přišly hodně složité. To však nepovažuji za chybu. Uvědomil jsem si přitom, že stravování je skutečně hodně komplexní problematika. V každém případě, pokud se pustíte do čtení této knihy, tak počítejte s tím, že k tomu, aby jste všechno pobrali, by stálo za to, si celou knihu přečíst alespoň třikrát.

Dávám plný počet hvězd, protože celkově se mi tahle kniha moc líbila a dozvěděl jsem se v ní spoustu užitečných informací.

TheMarki
31.08.2018 3 z 5

Pro mě bohužel docela velké zklamání. Čekala jsem od ni víc. Na to kolik úspěšných sportovců se na ni podílelo... Kniha psaná zbytecne odborné, snad pro lékaře normálního člověk (bezneho sportovce) to spíše odradi. Občas něco zajímavé ale v te horde odborných chemických popisů..

viviann
13.08.2018 3 z 5

Knihu jsem četla pět dní, na mě až moc odborně psaná. Nic moc nového jsem se nedozvěděla, je to spíš takový souhrn informací... Na konci mě zaujaly jídelníčky profi sportovců...

Štítky knihy

sport zdraví zdravý životní styl pohybové aktivity fitness zdravá výživa

Autorovy další knížky

2018  92%Moderní výživa ve fitness a silových sportech
2012  89%Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z

Kniha Moderní výživa ve fitness a silových sportech je v

Právě čtených24x
Přečtených89x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených11x
Knihotéce72x
Chystám se číst70x
Chci si koupit52x