Jeptiška pro markraběte

Jeptiška pro markraběte https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218386/mid_jeptiska-pro-markrabete-H45-218386.jpg 4 148 39

Po smrti markraběnky Markéty Opavské hledá moravský markrabě Jan Jindřich novou ženu, již třetí. Přestože bylo jeho druhé manželství, domluvené králem Karlem IV., šťastné, rozhodne se tentokrát vyslyšet hlas svého srdce a zvolí si za ženu Alžbětu Těšínskou. Má to však jeden háček, krásná dívka už v mládí vstoupila do kláštera a složila věčný slib čistoty. Dokáže jejich láska překonat problémy, které musí zákonitě nastat? To však není jediný skandál, který Brnem hýbe. Do Brna se přistěhuje bohatá vdova Serafína, chce se ujmout dědictví po svém manželovi a neváhá se o ně soudit. Její mi­nulost je záhadná stejně jako soužití s jejím italským ochráncem Lukou.... celý text

Přidat komentář

hana1039
12.04.2024 audiokniha 5 z 5

Uběhlo 10 let od minulých dílů ( rozuměj v příbězích ),ten, který před těmi 10 lety zhřešil,byl potrestán,jak se říká, boží mlýny melou pomalu, ale jistě... pro mě stále zajímavá série...

evelýny
15.03.2024 5 z 5

,Osud zase nebývá tak krutý, aby to člověk neunesl. A vždycky, když něco vezme, něco za to i dá."

Historie Brna a jeho obyvatel pod drobnohledem.
Z brněnských nevěstek jsou počestné měštky, bylinkářky, vědmy i lazebnice.
Z brněnských měštěk jsou vdovy i obchodnice.

Z jeptišky je nevěsta pro markraběte.

Moravský markrabě Jan Jindřich stále dokazuje svoji mužnou sílu a pro novou ženu si tentokrát přijel do kláštera. Vedla ho láska, marnivost nebo jen nuda v Brně?
Bratr Karel se diví a papež?
Možná závidí...

Brněnský kat má stále plné ruce práce.

Krásně mi paní spisovatelka ozřejmila sňatkovou politiku mocných, jejich směnárnu lásky: kdo s kým a za kolik?
Tolik se snažili ve své mužné síle, šlechetní Lucemburkové...

Vítejte na českém trůně, Habsburkové...

Epilog tentokrát s patinou hořkosti.

Audiokniha: chronicky stabilně, po čtvrté čte Dušan Urban


KačuleJakVíno
03.01.2024 3 z 5

Čekala jsem více jeptišky :-). Ale kniha zajímavá a možná si přečtu i předchozí díly.

čef
14.09.2023 5 z 5

Začátek je pro čtenáře náročný, zvláště pokud nečetli předcházející díl o brněnských nevěstkách, tolik jmen a otevíraných příběhů se jen tak nezkousne. Posléze se však vyjasňuje a čtenář si může užít středověké dějiny Brna a vychutnat jednotlivé děje. Dynastické poměry ve střední Evropě, Tyrolsko, Morava apod. samá svatba a pohřby mne nijak neuchvátily, ale celkově knihu hodnotím jako velmi dobou.

Le Chat
09.08.2023 5 z 5

Ženy na pranýři se mi líbily ještě víc, přesto si podle mne i Jeptiška pro markraběte zaslouží 5 hvězdiček. Určitě si přečtu i Brněnské Židovky. Zatím doporučuji všechny 3 díly série, které jsem četla. :-)

666Jitka
26.03.2023 5 z 5

Již čtvrtá návštěva starého Brna čtenáři opět přiblíží život nejenom ve městech za dob krále Karla IV., kdy byl markrabětem moravským jeho bratr Jan Jindřich. Tentokrát se autorka na pozadí příběhů hlavních postav zaobírá sňatkovou politikou panovníků a šlechticů. Alespoň v tomto směru to měla chudina lehčí - každý si mohl vzít toho, po kom jeho srdce touží. Jiné už to však bylo u střední vrstvy sedláků, řemeslníků a měšťanů, kdy už hraje roli rodový majetek, a už úplně jiné v šlechtických kruzích a v panovnických rodech, kdy byl každý sňatek politickým tahem a posílením moci. Dcery i synové šlechticů a vládců se takto stávali pouze figurkami na pomyslné šachovnici, na které se odehrávala bitva o rozdělení vlády v Evropě. Kniha se opět velice dobře četla a mrzí mě, že tato série tímto dílem - snad prozatím - končí .

vlkcz
09.02.2023 4 z 5

Čas se od Brněnských nevěstek posunul o 10 let a čtenář se setkává s některými postavami, které hrály v první knize série svou roli. Všechny 4 knihy jsou příjemné tím, že se kromě "velké" politiky věnují i životu běžných lidí. Autorka musela strávit spoustu času studiem dobových reálií a čtenáři nezbývá než věřit, že se jí je podařilo převést do románů věrně.

pepe837
28.09.2022 5 z 5

Pěkné čtení od spoluautorky scénáře Policie Modrava.Zřejmě dobrá duše,hmmmm.

soukroma
18.12.2021 4 z 5

Čteno vzápětí po Brněnských nevěstkách a poněkud zklamání: o markraběti a jeho jeptišce je v knize velmi málo (kmitnou se jen v úvodu a pak v srdcervoucím závěru), zbytek vyplněn pokračováním příběhů z minulých dílů (Brněnské nevěstky po deseti letech), s náznakem čarodějnictví a travičství.
Postavy poněkud černobílé, zbytečné opakování a maličko jednoduchý styl. Historicky hlavně o městě Brně 1363 a mnohem méně v širším kontextu Českého království (Karel IV., pokud už zmíněn, tak spíš jen jako kariérista, politický hráč, výhradně s ohledem na sňatkovou politiku).
Opravdu odbytá korektura, tentokrát se MOBA nevyhnula ani hrubkám... 75%

Amneris
06.11.2021 5 z 5

Poslední díl ze série byl super stejně jako předchozí. Klobouk dolů před autorčinou prací, kdy se přes 6 let věnovala studiu historických dokumentů, na základě kterých napsala tuto sérii o historii města Brna ve 14. století. Doporučuji.

socka123
04.05.2021

Celá série se mi moc líbila, historie Čech mě baví a byla tam i detektivní zápletka, trochu romantika........mělo to děj. Líbí se mi popis života jak šlechty tak chudiny, trochu o panovnících, intriky a vše kolem......prostě pohoda

Lenča75
25.04.2021 5 z 5

Krásné čtení, všechny díly mě moc bavily a pokračovala bych klidně dál, škoda, že série končí... všem vřele doporučuji

hanzmb
21.04.2020 4 z 5

Tento díl si udržel kvalitu předchozího, takže mi je docela líto, že série končí. A to jsem po 2.dílu, který byl spíš historická romance, nechtěl pokračovat. Velký plus je jako vždy v popisu brněnských reálií a tentokrát i s přídavkem vysoké císařské politiky.

certik003
31.03.2020 4 z 5

Líbí se mi popis historického Brna, toho jak žili lidé všech společenských vrstev. Ze začátku jsem si musela zvykat na množství postav, ale protože už jsem jednu knížku ze série četla, tak některé znám a docela mě mrzí, že nečtu sérii od začátku. Některé události jsou předvídatelné, ale to vůbec neubírá na čtivosti. Pokud seženu, určitě si ráda přečtu předchozí díly, protože autorka život ve středověku popisuje hezky barvitě a já se ráda dovím věci, které se ve škole neučí, ale mě zajímají víc než data. 

aktijnov
17.02.2020 3 z 5

U této autorky mi trvá vždycky delší dobu, než se mi podaří začíst. Pak už příběh ubíhá rychle. Hodně věcí se dalo dopředu předvídat, ale jako nenáročné odpočinkové čtení to stojí za přečtení...

Ariane909
09.02.2020 5 z 5

Horákovou čtu ráda, toto byla pro mne první historická kniha, a nezklamala.

Tirisa
05.12.2019 5 z 5

Opravdu hodně čtivá série, jsem ráda, že jsem se do ní pustila a všem vřele doporučuji.

renefer
04.09.2019 3 z 5

Tohle není historické krimi, jak jsem se původně domnívala. Že to bude něco jako Bauer nebo Vondruška v Praze, tak Horáková bude v Brně. Zajímavý popis určitého historického období Brna, který vychází z dobových reálií, ale celkem dost popisných pasáží a málo napětí, ocení spíš fanoušci historie než krimi.

Schamila
05.02.2019 5 z 5

Tak 14. století a člen královské rodiny, jeho život - úspěchy i neúspěchy, manželství a dění v Brně - tj. životy i těch nenápadných lidiček, kteří ovoněli celý tento příběh a dodaly mu i pěknou dávku napětí - tohle čtení bylo moc fajn a mohu jen doporučit a jdu na ještě jeden díl. Škoda, že autorka nebude pokračovat, ale jak napsala, třeba se do Brna ve svých příbězích ještě vrátí, námětů je hodně....

hapac
22.01.2019 4 z 5

Pěkné, čtivé, zajímavé. Jsem ráda, že jsem tuto sérii objevila a díky ní se tak dostala do Brna 14. století.