Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny

Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94267/mluvnice-soucasne-anglictiny-na-pozadi-cestiny-94267.peg 5 11 4

Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny předkládá podrobný systematický popis gramatické stavby současné angličtiny z hlediska češtiny.

Přidat komentář

mysimas
31.03.2022 4 z 5

Na zkoušku se z toho učilo blbě, ještě štěstí, že je k dispozici přehlednější verze online.

kiskuska
18.04.2021 5 z 5

Velmi obsáhlá kniha, ale kvalitně zpracovaná gramatika AJ, která je jasně vysvětlena. Výhodou je spousta příkladu společně s překladem. Pro studenty AJ nebo velké fandy AJ je to Bible.


f.enjoy69
05.09.2016 4 z 5

Asi nejslavnější a nejpozoruhodnější počin české anglistiky za poslední dekády. "Dušková," jak na vejšce říkáme této knize, je spolu se dvěma cvičebnicemi asi největší strašák studentů angličtiny, ať už na "fildách" nebo "pajdách" - a je proč. Kniha je tak obsáhlá, že vůbec to všechno pochopit, pojmout a alespoň zlomek si zapamatovat je na dlouhé lokte...
Samotná kniha je rozdělena do dvou částí, morfologie a syntax, a člověk tam najde skoro všechno, co by ho o angličtině mohlo zajímat, ať již z praktického hlediska, nebo jazykovědného. Výhodou je porovnání s češtinou, nevýhodou je členění textu (minimálně v mém vydání) - na namátkové dohledávání není moc praktické. Kniha je oficiálně i na internetu, kde se díky vyhledávači kniha stává použitelnější než papírová verze, viz níže.

http://emsa.ff.cuni.cz/

Já osobně preferuji Practical English Usage (pro obyčejné smrtelníky i použitelnější), ale to, že je "Dušková" na naše poměry veledílo, o tom nemám žádných pochyb. Klobouk dolů... :)

A pevné nervy! :)

umbra
13.03.2013 5 z 5

Naprosto vyčerpávající mluvnice se spoustou příkladů. Neměla by chybět nikomu, kdo se profesionálně věnuje (nebo hodlá věnovat) výuce angličtiny.