Mlok 2019

Mlok 2019 https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416893/bmid_mlok-2019-qAc-416893.jpg 4 12 4

Mlok (Cena Karla Čapka) série

< 24. díl >

Cena Karla Čapka za rok 2019. Nejlepší sci-fi a fantasy povídky roku 2019. Nová sbírka české sci-fi a fantasy prozrazuje, že známe vítězné autory a jejich práce. Už tradičně: tři mikropovídky, pět krátkých povídek, pět povídek a jedna novela... Být dospěláci nechceme, upíři jsou na malinách, jen pro platící nebožtíky. Vesmírné čekání na spravedlnost, telepatky v akci, skřet domácího neštěstí bydlí v kuchyni, problém s příděly čerstvého masa za protektorátu, krmení bestie a zpěv ptáčků. Všichni Svatí brigádníci k počítačům, líbánky a vilný démon, adrenalinový bouldering na zmrzlé planetě, vraždení kyborgů, biologická válka v galaxii. A i nadále platí, že s emzáky jsou jen samé potíže.... celý text

Přidat komentář

Skallarix
26.02.2023 4 z 5

Ročník plný povedených povídek. Za mě rozhodně lepší než předchozí. Více prací mě zde zaujalo nejen žánrem (zde přeci jen bylo více sci-fi povídek oproti sbírce MLOK 2018), ale i čtivostí, stylem, kterým autoři povídek své příběhy podávají nám čtenářům - ve většině případů, tedy...

poiu
06.06.2022 5 z 5

Na tuhle antologii jsem narazila úplou náhodou a musím říct, že mě nadchla. Spousta příběhů se mi líbila víc, než když jsem četla některé povídkové soubory od známějších autorů. :-)

Za mě TOP (ne nutně v tomto pořadí): Mechanoidi, Bellkana, Kchrat, Poslední krok k dospělosti, Plocha a Příživník.

° Poslední krok k dospělosti: o tom, že být dokonale připraven ještě neznamená být OPRAVDU připraven na to, co člověka čeká.
° Na malinách: letní brigáda nemusí být tak lehká, jak se zprvu zdálo.
° Stříbrňák: "Tak snad zítra. Musí se přeci najít dobrá duše, pro niž stříbrňák není jmění a kterou hned neodpudí můj vzhled." Snad ho našel.....
° Srdce a zdroj: o čekání na spravedlnost...
° Příživník: až hororově napsaná povídka o tom, že čerstvé maso se nedá jen tak sehnat. Zvláště za Protektorátu....
° Bellkana: o zpěvu ptáků a začarovaném lese...
° Cestující: Skvělý nápad, vnoření se do mysli různých lidí pomocí telepatie! Super!
° Návštěva: o tom, že není dobrý nápad nechávat si všechno po původním majiteli bytu...
° Plocha: moc milá (a asi nejpozitivnější) povídka z celé série; o tom, co se děje, když v nebi začne celozávodní dovolená. :-) :-) Za mě super! Příjemné osvěžení.
° Slečna z lepší rodiny: o tajemství ukrytém v lese a slečně, která ho umí vyřešit.
° Plout nevídanou pouští: tohle nebylo bohužel moc můj šálek čaje, ale umím si představit, že třeba jako audiokniha by to pro mě mohlo být přijatelnější.... Kdo ví.
° Mechanoidi: o tom, že xenofobie a strach z neznámého se nevyhne ani tomu, co si lidstvo samo vytvoří.... Škoda, že tahle povídka neměla tak 600 stran, bavilo by mě to číst dál a dááááál....
° Poslední rozkaz: Fuuu, tak tady se něco hooodně vymklo z rukou. Moc pěkná povídka. :-)
° Kchrat: tady mě celkem štvala hlavní hrdinka Erin, protože na mě působila trochu hystericky, ale příběh samotný super. (I Daniel mě štval, no, velmi povedený páreček.) Ale za Ichkerata všechny palce nahoru.

"Jsou mi milejší vojáci, kteří střetu dokáží předejít než je vyvolat, Yatchkrene."


cori
19.11.2021 3 z 5

Sborník přináší celkem zajímavé kousky. Zaujaly mě Mechanoidi, Poslední rozkaz, Slečna z lepší rodiny i novela Kchrat (tedy až na ten závěr).

Šetčet
08.12.2019 4 z 5

Výběr je letos rozmanitý. Občas je poznat, kdo už je vypsaný a kdo ne, ale letošní Mlok se čte dobře a úroveň amatérů je za mě vyšší než u sbírek spousty známějších autorů. Příspěvky obecně trpí nešvarem, že zápletky a jejich rozuzlení často padají z nebe, což je pochopitelné ve vítězné pohádce o nebeské podpoře, jinde už to však nemá opodstatnění. Moji oblíbenci: 1. Plout nevídanou pouští, kde se sice také padá, ovšem je k tomu důvod. Jedná se o čistou sci-fi na půl cesty ke Gamowově panu Tompkinsovi s minimálním náznakem emocí a vztahů, aby se neřeklo. 2. Bellkana, protože má něco, co všichni ostatní postrádají, což dobře vynikne v rodinném souboji s povídkou Slečna z lepší rodiny, která má prakticky totožný motiv s drobnou obměnou v pohlaví aktérů. Autor prezentuje záhadu, kterou je schopen uspokojivě vysvětlit v rámci nastavených pravidel svého světa. Ve Slečně se problém nějak vyřeší, protože telepatie a tak to přece s duchama a démonama většinou funguje. Slečna rozhodně nepatří k tomu horšímu v antologii, ale setrvává v průměru, zatímco Bellkana je pro mě letošním absolutním vrcholem.