Povolení prudit

Povolení prudit https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407652/bmid_povoleni-prudit-XuJ-407652.jpg 4 47 12

Mládí v hajzlu série

< 9. díl >

Divoká jízda Nicka Twispa a jeho rodiny pokračuje, držte si klobouky jedeme z kopce! Už je to skoro rok, co jsme se rozloučili s příslušníky divokého a neustále se rozrůstajícího klanu Twispových. Jistě vám leží v hlavě řada otázek jako například: Udělal Nick senior s filmem o svém mládí díru do světa a sklízí teď ovace na snobských festivalech? Navštěvuje jeho synátor Nick II. a hlavní hvězda výše zmíněného veledíla některý ze vzdělávacích ústavů pro losangeleskou smetánku, kde je středem pozornosti místní zhýčkané mládeže? Podlehla mu konečně jeho životní láska Cal a tvoří teď spolu páreček šťastně vrkajících hrdliček? Překvapivá odpověď na všechny tři otázky zní: nikoli. Patriarcha rodu uvažuje o tom, že obnoví žonglérskou kariéru (z něčeho nájem platit musí) a mladý Nick si přivydělává kydáním sloního trusu (díkybohu jen od docela mrňavého slona). Ani jeho milostný život se nerozvíjí zrovna utěšeně. Cal s ním odmítla prožít noc plnou vášně, kterou mu slíbila, a vyměnila ho za trapného hezouna Fabiana. Na druhou stranu se ale ve městě objeví půvabná Almy, vnučka Trenta Prestona. Že by se snad blýskalo na lepší časy? Jenže v životě Twispů není nic úplně jednoduché a jejich minulost ještě neodhalila všechna svá tajemství… I tento, už devátý díl oceňované twispovské ságy ohromí množstvím překvapivých krkolomností a vtipných zvratů a přivede zpět na scénu většinu oblíbených postav z předchozích románů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor

Vydáno: , Jota
Originální název:

Licensed To Revolt: The Journals of Twisps on the Move , 2018


více info...

Přidat komentář

JakubKo
20.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Bavil jsem se o něco víc než u předchozího dílu. Jsem rád, že otravné postavy jako Cooper a Kal byly tentokrát více v pozadí. Oproti tomu nová postava Almy byla skvělá a části s ní mě bavily asi nejvíce. Linka s Rudou trpaslicí byla vtipná, a posun s Harveym od nepřátelství ke kamarádství byl taktéž dobrý tah (bojové scény stály za to).
Celkově dávám 70%, jsem rád, že se série začíná opět rozjíždět a Nickovi II. začínám pomalu přicházet na chuť. Těším se na 10. díl!

TajemnýSmrad
26.06.2022 2 z 5

"Proč já to vlastně četl?" ptám se sám sebe již po několikáté.

Bohužel se nemůžu přidat mezi oslavné komentáře níže. Pro mě série opravdu ztratila kouzlo a já se tiše protrápil četbou až do konce dalšího dílu pomalu nekonečné série. Drama, solidní závěr a vtip, to všechno tomuto dílu chybělo. Poslední části deníku pro mě byly utrpení, nutil jsem se do četby a udělal vždy maximálně jeden den z Nickova deníku s tím, že jsem doufal, že alespoň závěr mě potěší. Ne, nestalo se.

Za co ty dvě hvězdičky? Vlastně ani nevím, možná ze soucitu a s úcty k prvním dílům.


SusanStoHelit
04.04.2020 4 z 5

Na první díly už nic mít nebude, ale po pár slabších kouscích má série zase vzestupnou tendenci. Pobavila jsem se, Nickovy nápady jsou pořád stejně ztřeštěné, taky má po kom být :) Zmínky o starých znamých mi nevadily, naopak jsem byla zvědavá, kam se jejich životy posunuly. Příjemná, zábavná kniha. Pan Payne má zjevně stále duši puberťáka.

Jaruš7
31.03.2020 5 z 5

Vždy mě překvapí neutuchajícï nasazení energie do Mládí, ať je to otcovo nebo synovo.
Autor je úžasný tím, že v těch trablech prvních počátků hormonálních erupcích zůstává, a to krátké období v životě, jaksi podařeně rozpitvává.
Přehled postav v rodokmenech a jejich příznivců, či odpůrců je chvályhodná věc.
Rod Twispů dostává dalšího pokrevníka, a tak se Mládí množí v těch správných letech spolu s jejich hereckými ambicemi v láskobolných vztazích.

Majstrštyk - citace :" Na sobě měla triko, které ji rodiče koupili hned po tom co jí dal (F) kopačky; s nápisem ZACHRAŇ ZEMI, SPI SÁM !"

Jo, mládí je jaro života - fajnovost *****

Edlik
10.01.2020 2 z 5

Velmi slabý vývar z ponožek Nicka Twispa... Bohužel zklamání a rozhodně devátý díl nedosahuje kvality prvních dílů a pan Payne měl v nejlepším sérii ukončit. Rozhodně se do dalších dílů už nepustím.

Shui-Xian
07.01.2020 2 z 5

Payne si pod sebou sám podkopl židli, když si dovolil citovat na 30 řádcích M. Twaina. Bod za to, že se (stejně jako v prvních dílech Mládí) snaží pobídnout ke klasice, ale je to docela dvousečné: vyvstává totiž propastný rozdíl v literárních úrovních.
Zatímco u prvních dílů hláška stíhala hlášku a popisy měly šťávu, teď přijde sem tam vtípek a zbytek je vytěžený sentiment. Devítka Mládí je naředěná, nevtipná, neoriginální (pominu-li Rudou trpaslici). Finální zápletka mi silně připomněla Jakeovo puberťácké dobrodružství a jeho vyústění. (Přičemž tady už je ta "náhodnost" do očí bijící křeč.)
Dobrý posun vidím v postavě Almy, která je hodně příjemnou protiváhou ke Kal. A Pete taky dokazuje, že humor jde i bez excesů a dramat.. Dík jim je celek o něco pohodovější a reálnější. Promiňte mi, asi stárnu s Nickem seniorem... "Fádní. Tak to mám nejradši."

xmilek
03.01.2020 5 z 5

Twispové jsou zpět! Sice už to není jako dřív, ale rozhodně pobaví. Spousta nečekaných událostí a náhod dává příběhu vzpomenout na první díly této série.

JancaMia
02.01.2020 4 z 5

devítka docela dobrá, nicméně na první čtyři díly to nemá ani zdaleka , uvidíme jestli nám Jota přichystá i desítku a jedenáctku a snad i něco dalšího mimo Twispy (nějak mě ostatní věci začínají bavit víc) , nejvíce asi holubí mambo a dědictví a brenda veliká a neviditelný .

haki34
30.12.2019 4 z 5

!!!možné SPOILERY !!!
jsem byla mile překvapena...předchozí díl (ba od dílu 6minimálně) stál za zlámanu grešli a tady jsem se celkem pobavila, i když jsem se původně zařekla, že už to číst nebudu...ale manžel dostal (ode mně :D) další do série a nakonec jsem neodolala...

hned na začátku odpuzující dvoustrana - obsahuje souhrn nejdůležitějších asi 30postav - členů rodiny Twispů, Prestonů, Saundersů atd...tak jsem se vyděsila, že to bude zas jen změť jmen...
nakonec se však příběh Nicka II odehrával sice ve zvyklých kolejích (snaha zbalit hezkou dívku, velmi vytrvalá a urputná snaha o sex..průsery, zejména na domácím poli, škola zmíněna jen okrajově), ale byly momenty, kdy jsem se dokonce i zasmála nahlas...Nickovo tlačení na pilu nebylo otravné, pobavily příhody s Harveyem a úplně top byl slon :D (škoda jen otravné vsuvky a narážky na minulé díly, že slon si oblíbil zrovna hudbu strejdy Jakea a Ohniváků Kena Kerna)
autoškola s okouzlující Almy i jejich společný výlet do Ukiahu a k památnému jezeru, kde se seznámil Nick senior a Sheeni - takové poklidné, neškodné, příjemné čtení..normálně jsem nostalgicky zavzpomínala na první asi 4 díly, kdy to ještě stálo za to, tak silně mi to připomělo atmosféru začátků...
dějové linky ostatních (Scott, Tyler, Azura, Ada, Sheeni) zmíněné asi jen ze slušnosti...zbytečné, nudné, nepotřebné..
jelikož se opět hýbeme v prostředí filmu, opět se natáčí, nicméně nežijeme filmem, neřeší se sáhodlouze scénáře, pár momentek z natáčení je překvaivě vtipných (nejvíc zaujme natáčení seriálu a pasáž s Nickem alias mláceným gayem s oranžovou hlavou - celkem zajímavé, jak to nakonec dopadne ;)))

a to, že na konci se objeví zas někdo, a tím se asi otevírá prostor do dalšího dílu, mě vůbec nepřekvapilo...(a myslím že to nepřekvapí ani starého Nicka, z kterého se ale postupem dílů stal jen taky takový povinný doplněk, nasraný, nerudný, stárnoucí žonglér, postrádající své původní prvodílové charisma - jelikož to ním začalo, autor ho vždy tak nějak "zakomponuje" do dějě a dá mu prostor na 10vět a 4 scénky v každém díle....)

takže - pro všechny, co ještě definitivně nad Twispovskou sérií nezlomili hůl -- tento díl doporučuji !! (a vůbec není nutné číst ty předchozí - já si je raději neosvěžovala, a kdo je kdo mi bylo celkem jedno :P stačí Nick II a jeho dějová linka ;))

postrach
29.12.2019 5 z 5

Trochu to ztratilo na kvalitě.Pořád dost dobré čtení.

nikikostadinova
26.12.2019 3 z 5

Něco mně na tom přitahuje, ale už to není, co to bývalo.

Peťulka3
22.11.2019 5 z 5

Zase další paráda z rodiny Twispů.