Minulost napříč budoucností

Minulost napříč budoucností https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12863/minulost-napric-budoucnosti-12863.jpg 4 47 9

Zde, v tomto jedinečném a velkolepém svazku, naleznete 20 povídek, novel i románů, které spolus Metuzalémovými dětmi (vydal Classic) tvoří kompletní slavnou Heinleinovu historii budoucnosti – bohatou a realistickou konstrukci příštího osudu lidstva, která je mnoha znalci považována za mistrovo největší dílo – i pravděpodobnou předpověď toho, co nás čeká. Povídky: - Linie života (Life-Line) - Musejí být v chodu (The Roads Must Roll) - Občas to někde bouchne (Blowups Happen) - Muž, který prodal Měsíc (The Man Who Sold the Moon) - Dalila a kosmický montér (Delilah and the Space-Rigger) - Kosmický šofér (Space Jockey) - Rekviem (Reguiem) - Dlouhá hlídka (The Long Watch) - Nepříjemné posezení (Gentlemen, Be Seated) - Černé díry Luny (The Black Pits of Luna) - Je nádherné být zase doma („It′s Great to Be Back!") - „- Venčíme také psy" („- We Also Walk Dogs") - Světlomet (Searchlight) - Muka ve vesmíru (Ordeal in Space) - Zelené pahorky Země (The Green Hills of Earth) - Logika impéria (Logic of Empire) - Hrozba ze Země (The Menace from Earth) - Jestli to takhle půjde dál - („If Theis Goes On -") - Exil (Coventry) - Černá ovce (Misfit)... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Classic And
Originální název:

The Past Through Tomorrow , 1967


více info...

Přidat komentář

Luigi1
13.01.2024 5 z 5

Nádherné povídky které hovoří za všechny jsou prostě super

palladium
07.05.2023 2 z 5

Pro mě velice nezáživné čtení, knihu jsem přestal číst po dvou kapitolách. Jednak jsou tam nesmyslné nápady z hlediska fyzické proveditelnosti (to muselo být zřejmé i v době autora, myslím že si s tím nedělal hlavu) a jednak jsou postavy málo propracované, jejich psychologie mělká a nepřesvědčivá. Kniha mě nevtáhla do děje.


orson
05.02.2022 4 z 5

Svého času to musela být hodně dobrá sbírka povídek. Dnes už se na ní ten čas trochu podepsal a tak některé povídky jsou trochu úsměvné. Ale i tam je tam spousta opravdu dobrých nestárnoucích hitů.

ludek.n
01.06.2021 5 z 5

Heinleinova neskromná Minulost napříč budoucností je soubor dvaceti povídek a novel, které sice na sebe přímo nenavazují a často nemají ani žádné styčné body, přesto společně dohromady vytvářejí promyšlenou, velkolepou a ucelenou „historii budoucnosti“, které se dá jen máloco vytknout. Nejsem „krátkometrážní“ typ čtenáře, přesto jsem nejednou lapal po dechu a ohromeně sledoval Heinleinovy nápady a zápletky, jež dokázal směstnat do formátu povídky či novely. Samozřejmě taková „Jestli to takhle půjde dál…“ svým rozsahem už pomalu opouští i hranice novely, ale s ohledem na některá jiná Heinleinova veledíla je to jen útlý sešitek. Nicméně právě toto revolucionářské antináboženské dílko jsem si užil snad ze všech nejvíce. Hodně zaujaly také dopravní problémy v povídce „Musejí být v chodu“, neokázalé hrdinství v „Dlouhé hlídce“, skutečně neotřelé ucpávání trhlin lunárních tunelů v „Nepříjemném posezení“ nebo obchodní čachry s „Mužem, který prodal Měsíc“. Snad ještě nikdy jsem nepřiřkl povídkové sbírce plný počet bodů, ale v tomto případě musím udělat výjimku a pokorně sklonit před mistrem hlavu k zemi.

hanak_v_exilu
09.10.2020 5 z 5

Antologie mají často problém v kolísavé kvalitě povídek. Četl jsem maximálně tucet sbírek u nichž to neplatí, a asi jen tři, v nichž není slabá ani jedna jediná. Tahle je jedna z nich. Robert A. Heinlein sestavil monumentální dílo, patřící k tomu nejlepšímu co napsal. A i k tomu nejlepšímu, co kdy bylo ve sci-fi napsáno.

mgeisselreiter
26.07.2020 4 z 5

Moc povedená sbírka sci-fi povídek, příběhů, novel i jednoho románu, které vznikali někdy v letech 1939-1958, kdy se dle autora osídlil Měsíc, Venuše, Mars, ale přesto ani dnes nezní hloupě nebo směšně. Naopak obdivuji je a přijdou mi mnohdy (nebo snad vždy) zajímavější, než dnešní pojetí sci-fi, které je téměř vždy temné, katastrofické apod. Téměř všechny příběhy jsou nějakým způsobem propojeny, což je kouzelné, na druhou stranu to není na překážku a lze je číst samostatně. Většina povídek u mě získala 4* a tak také hodnotím celou knihu, 75-80%. 26. 7. 2020

jaroiva
04.03.2018 5 z 5

Není to jen sbírka povídek. Je to logicky propojená sbírka povídek s výjimkou pár povídek, které jakoby nezapadaly úplně do dějové linie, ale přesto jsou hodně zajímavé. Čtení mi trvalo déle než obvykle, protože o každé povídce jsem musela ještě dlouho přemýšlet. Můj obdiv k autorovi je o to větší, když si uvědomím, kdy byla která povídka publikována.
Tuto knihu jsem četla jakou druhou od R.A.Heinleina po Dveřích do léta a rozhodně budu ještě číst nějaké další jeho knížky.

Z těchto povídek si z mně neznámých důvodů opakovaně vybavuji "Jestli to takhle půjde dál", nikdy si nemůžu vzpomenout, ve které knize to bylo, protože je povídka trochu jiná, než zbytek. Romantika na pozadí teroru Proroka.
Nejvíc se mi ale asi líbila povídka Linie života. Popřemýšlela jsem, co bych chtěla udělat, kdybych věděla dne i hodiny...

Fox85
12.05.2012 5 z 5

Připojuji se s hodnocením k uživateli moril. Opravdu výborná sbírka povídek, kde některé povídky jsou opravdu perlami a když se jich sejde najedno více, tak je to prostě... paráda.

moril
26.07.2011 5 z 5

Povídky ke kterým se rád vracím. Nádherně napsaná "budoucnost" a pokračování v ději. Pan Heinlein vytvořil budoucnost a její historii, jak budeme pokračovat. Nezaměřil se jen na "techniku", ale hlavně na morálku a vývoj společnosti. Skvělé