Miliónový jeep

Miliónový jeep https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23629/bmid_milionovy-jeep-j3h-23629.jpg 4 73 16

Hlavní hrdina románu důsledně realizuje vlastní představu svobody. V pobočce spořitelny postupně zpronevěří miliónovou částku a během sovětské okupace odchází s rodinou do USA naplnit svůj sen.

Romány Literatura česká
Vydáno: , Atlantis
Originální název:

The Willys Dream Kit , 1985


více info...

Přidat komentář

kuruteku
27.09.2023 5 z 5

Svobodný člověk je svobodný i ve vězení, fantasta je fantastou i v Zemi divu a realista realistou v pekle. Do třetiny jsou to smutné veselé historky z naší minulosti, mnohdy i vtipné (stávka na vykládce; boj s papírovou přihláškou i vznik podnikové banky), pak přichází boj s následky, který nelze vyhrát a průser, před kterým nelze utéct dostatečně daleko. Zmoudření nepřichází, zblázněni ano, byť s působivým finále. Nováka jsem vzal na milost díky jeho bankovní epizodě a přes Dědu se dostal i k prvotině a rozhodně nelituji, nádherný jazyk, "banální příběh/historky" povýšené na literaturu. Ke konci už mi to přišlo rozvleklé, ale i to k příběhu patří.

sasena
24.08.2023 1 z 5

(SPOILER) Čtu to jen s velkým sebezapřením. A říkám si - Proč to ten idiot nepodepsal?! Nemusel by svůj marný život tahat až za oceán, kde nikomu ničím nijak nepomohl. Naopak. Na rozdíl od různých podivínů jiných autorů nemá tento "hrdina" ani kousek jejich charizmatu, svou ubohou morálku ospravedlňuje touhou po svobodě. Jistě, to by se každému líbilo, okrádat ostatní a když hrozí prozrazení, zdrhnout za kopečky. Tam vyfasovat značný finanční obnos do začátku nového života za mořem a rozfofrovat ho v kasinu a v té kýžené Americe zase jenom dělat furianta a žít na úkor ostatních. Hlavní opravdovou hrdinkou této knihy je manželka budižkničemy, u které ale nechápu, že blba neopustila už dávno.


Dela111
31.03.2023 3 z 5

Příběh založený na skutečné události se odehrává v celkem dlouhém časovém období a zavede nás z Čech přes Rakousko do USA. Kniha má bohatý děj, životní eskapády hlavního hrdiny jsou početné. Je neskutečný dobrodruh, zároveň sobec a vůči rodině naprosto nezodpovědný. V mnoha knihách jsou různé nesympatické postavy nebo darebáci, ale tento mizera mě tak maximálně iritoval, že to dokonce snižuje moje hodnocení.
Přestože děj tady má spád a spoustu zajímavých zvratů, knihu bych asi nedočetla, kdybych nezvolila audio a neposlouchala příběh při jiné rutinní činnosti. Tady ten sobecký budižkničemu mě tak nebavil, že bych mu čas na četbu nevěnovala, ačkoli uznávám, že napsané je to dobře.

Ivule9
30.03.2023 5 z 5

Miliónový jeep je naprosto strhující příběh!
Ta kniha je tak skvěle napsaná, že nemám slov. Styl psaní mi hodně sedl, připadal mi neskutečně vymazlený. A příběh samotný mě donutil přemýšlet, kde je ta hranice, kdy se ještě dají dát věci do pořádku a kdy už je to v háji.

Příběh mladého básníka, houslisty, emigranta, nekonečného snílka, lháře, zločince, hazardního hráče, megalomana a muže, který byl vždy přesvědčen, že má vše pod kontrolou. Sledujeme jeho život od malička až po hořký konec. Inspirací pro hlavní postavu byl Novákovi jeho otec. Dalšími postavami jsou manželka hlavního protagonisty (která teda musela mít nervy z oceli) jeho děti a různí lidé z různých fází jeho života. Hrdinův život i pád je líčen s upřímností a zároveň jakousi noblesou, což se mi líbilo.

No, ještě to budu chvilku rozdýchávat...

"A bytovky samy, ty laboratoře lidských konfliktů a územních agresí..."

" Ze všeho nejdůležitější je kontext, vždycky: neexistují žádné absolutní kategorie dobra a zla, všechno vždycky závisí na kontextu, který je pro každého pozorovatele, pro každého účastníka každé události jiný."

"Teď obíhala kolem dokola hranic města Radosti, Snu, Šílenství a Získaného zalíbení, aby se navrátila domů na barvu vášně, krve, sliznic, dluhů, prvního máje a exportérů Pravdy."

"Všechna stará euforie byla náhle zpátky včetně toho báječného pocitu, že mu prochází něco, čeho by se většina lidí vůbec neopovážila, že dává světu za vyučenou, že toho ví a prožívá víc, než kdokoliv jiný."

"Doma je doma a domov je výhradně otázkou kontextu."

"Popruhy byly zanedbatelná svízel, která neměla se svobodou nic společného, protože ta nemá nic společného s pohybem."

jana14
28.09.2022 5 z 5

I když Miliónový jeep vyšel poprvé již v r. 1989, nějak mě v "divokých devadesátkách" úplně minul a s autorem jsem se seznámila až díky knize "ZATÍM DOBRÝ". Mám dojem, že románu se tehdy dostalo zasloužené pozornosti zejména v zahraničí. Nominace na Pulitzerovu cenu není nakonec žádná maličkost...Jeep mě zaujal o to víc, že autor šel "s kůží na trh" a s velkou otevřeností beletristicky zpracoval osudy vlastní rodiny a zejména otce. Pro mne to byl člověk zajímavý, nadaný, odvážný a často i pracovitý...ale také hrozně sebestředný, sobecký dobrodruh, který nebral ohledy na své blízké a často jim ubližoval. Podepsaly se tak na něm křivdy komunismu? Dokázal by být za jiných historických okolností lepším a spokojenějším člověkem? Otázka pro psychologa a nebo spíše námět na román z alternativní budoucnosti...

jitka7326
23.06.2022 4 z 5

První setkání s autorem v rámci Čtenářské výzvy. S hlavním hrdinou jsem moc nesympatizovala ačkoliv se snažil svoje sny si plnit ale ne vždy dotáhnout do konce. Konec se asi jiný čekat nedal.Nejvíc mě bavilo období vykládání vagónů a pobyt v utečeneckém táboře

rodak
19.04.2022 4 z 5

Tato kniha si zasloužila nové, pěkné vydání od Arga. Idealista a snílek, který rozmetá celý svůj život napadrť a na nikom než na sobě mu nezáleží. V komunismu i v kapitalismu. Román je syrově napsaný a jsem rád že jsem se s knihou potkal.

boticelli
17.04.2022 3 z 5

Vcelku zajímavý příběh českého migranta. Děj začíná koncem války a táhne se dějinami (nástup komunismu, kolektivizace, ´68) avšak nejzajímavější mi přišla část ihned po emigraci, život ve sběrném táboře u Vídně a následné začátky v USA. Jen s hlavní postavou jsem si téměř od začátku nepadl do noty… tak nějak to s člověkem může dopadnout, když vlasní ego předstihne nadání a soudnost.

juanito39
06.03.2022 5 z 5

Působivý román, který se díky vypravěčské dravosti, syrovosti (ne však samoúčelné) a ironii vyhýbá lacinému sentimentu, idealizaci nebo moralizování. To však neznamená, že by o ničem nevypovídal... Havel v doslovu pronikavě interpretuje závěr románu jako nenápadný přesun od tragikomického příběhu jednoho českého emigranta a jeho rodiny k obecné výpovědi o člověku, který se potlouká společností (společnostmi), které nerozumí a která nerozumí jemu. Po dočtení zůstává pachuť; pachuť ztracených iluzí...

Liturgievpatek
07.12.2021 5 z 5

Je to vlastně dost dobrodružný román o tom, o čem mnoho lidí snilo, ale buď neměli odvahu nebo měli smůlu nebo j to ani nenapadlo. Skvělá kniha.

Apo73
29.08.2021 5 z 5

K této knize jsem se dostal přes četbu na Vltavě. Vltava připravila výborně zrealizované čtení, a to jenom první půli románu, která se odehrává v 50. letech v Československu, než se hrdina přesune do Ameriky. A tak se mi to líbilo, že jsem šel okamžitě do knihovny a půjčil jsem si to.
A nelitoval jsem. Je to skvělý text. Je syrový, napsán jakoby odtažitě, ale o to silnější ta vyprávěcí poloha je. Každou chvíli nastane nějaký zvrat, který člověk nečeká a přitom je zachována linie děje, vývoj, který je v podstatě strhující. Přitom román klade otázku nejen o vině a zločinu a o tom, jak si zachovat a kde hledat vlastní důstojnost v komunismu, a jak zvládnout dvojí život, ale je taky prodchnutý atmosférou malého města. A jsem moc rád, že i ta druhá část románu je podobně dynamická. A klade úplně stejné otázky, akorát v kapitalismu, ve vysněné Americe. Jako celek to přitom nepůsobí rozděleně nebo rozpadle. Zatím jsem od Nováka nic dalšího nečetl, předpokládám, že jsou-li Mašíni napsáni takto, tak to musí být skvělé. Uvidíme.

mi-380
18.09.2020 5 z 5

Jan Novák si nedělá iluze. Zažil komunismus, emigraci, poznal lidi. Nemá slitování se socialismem, ale nedělá si iluze ani o Americe. Tohle je čtvrtá kniha, kterou od autora čtu, a tak jako v předchozích (Aljaška, Striptease Chicago, Zatím dobrý), i zde se setkávám s postavami, u nichž dobro nepřevažuje. Drsný realismus a pesimismus, to jsou hlavní pocity při sledování jejich emigrantské anabáze. Podvody a podvůdky, pokřivené charaktery, nevlídné příbytky, sporadický humor s úšklebkem, cesta ke svobodě, k Michiganskému jezeru, východoevropské mafie, opakující se kroky do neznáma.
Všechno to zní krutě pravdivě.
90 % (aktuálně 30 hodnotících s průměrem 78 %).

Okamžitě postřehla, že jejich oblečení je beznadějně zastaralé. Její rodina právě vystoupila ze stroje času, neboť během přemístění z okresního města ve staré vlasti do New Yorku překročili vzdálenost několika desetiletí.

Crimble
28.06.2019 4 z 5

Dílko o neodolatelném, podnikavém a zároveň bezohledném snílkovi a kazisvětovi. O takových lidech si s chutí přečtete, ale ve své blízkosti byste ho fakt chtít neměli. Dobré čtení, které má spád.

Pišingr
16.11.2015

Začala jsem číst, ale bylo to na mě moc syrové a drsné. Střeva a kosti. Ale čtivé se to jevilo.

Ditules
25.03.2015 3 z 5

S Janem Novákem mám společné rodiště. Bohužel o jeho rodině něco i vím, a tak se mi na ten ,,útěk" nekouká moc hezky. Kniha je napsaná čtivě a dobrodružně, ale trošku to trpkne na jazyku...

WEIL
11.08.2011 3 z 5

Kniha je syrově napsána. Je o člověku, který emigruje se svou rodinou a začíná v USA od piky. Nejdříve jako dělník, pak podniká, pak hraje hazard.
Působivé, ale nic romantického, drsné psaní, takže i drsné čtení.