Metráček 2 aneb Kosti jsou vrženy

Metráček 2 aneb Kosti jsou vrženy https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153256/bmid_metracek-2-aneb-kosti-jsou-vrzeny-kU9-153256.png 4 170 34

Metráček série

< 2. díl

Druhá část knihy METRÁČEK. Jitka se stále věnuje svému oblíbenému sportu - vrhání koulí a do toho studuje zdravotní školu a v nemocnici na praxi působí jako zdravotní sestra. S Honzou mají čistě kamarádský vztah, chodí spolu na tréninky i do tanečních. Vše je v pořádku až do chvíle, kdy Jitka začne mít pocit, že už ji Honza nemá tolik rád...... celý text

Přidat komentář

soupik2012
30.01.2024 4 z 5

Kniha je sepsána stejně vtipným způsobem, jako úvodní část Metráček. Nicméně se domnívám, že nedosahuje takové kvality. Děj je méně zajímavý a také poučení, které v prvním díle funguje znamenitě, v pokračování příběhu podle mého názoru značně pokulhává a nezní příliš věrohodně. Tato kniha mi způsobem jakým je napsána velmi připomíná seriál Kamarádi. A ten jsem měla ve své době hodně ráda. Ale dnes by mě již asi tolik neoslovil. A s touto knihou je to podobné. Audiokniha je načtena velice dobře a načetla ji paní Zdeňka Černá.

IVANA0123
13.12.2023 5 z 5

Dočteno a musím říct, že se mi dvojka líbila možná víc než jednička. Jitka už není tak nejistá, stojí nohama pevně na zemi, ale pořád si hledá své místo a lásku. Styl Stanislava Rudolfa mám moc ráda. Jeho hrdinky jsou normální holky, které mají své starosti a občas provádějí hlouposti, ale nejsou to žádné Nanynky, které se hroutí při prvním neúspěchu. A navíc jsou jeho knihy vtipné, což bývá u dívčích románů vzácné. Jeho knížky mě provázejí už dlouho a ráda se k nim vracím. A tato se mi líbila hodně. 90%
(12/23)


Andulino
24.11.2023 4 z 5

Čtení této knihy jsem úplně neplánovala, nicméně po přečtení prvního dílu v rámci mé Čtenářské výzvy jsem se s Jitkou Pažoutovou nedokázala rozloučit a pokračovala s druhým dílem. A dobře jsem udělala! Jitka je starší a vyspělejší, řeší nová témata, jinak přemýšlí. Chyby sice dělá stále, některé navíc dost fatální, ale oblíbila jsem si ji právě až v tomto druhém díle. Bavily mě její myšlenkové pochody, její ponaučení, trápení, hledání lásky i vtipné příběhy z rodiny. To, že se snaží zavděčit někomu, kdo ji od prvního momentu vlastně neuznával, jí přidává na lidskosti, a čtenář má pak o to větší radost, když se z tohoto nastavení začne posouvat. Na konci jsem pak cítila naději a příslib něčeho nového, co možná přijde, a celá poslední kapitola ve mně doznívala ještě dlouho. Jaká škoda, že už autor nikdy nic dalšího nenapíše. Děkujeme za tolik radosti a tvorbu nádherných nadčasových knih pro dívky.

Lily101
14.11.2023 5 z 5

Ani druhý díl nezklamal. Jen škoda, že už není třetí díl a ani nikdy napsán nebude :-(.

SPOILER; Jen jsem trochu byla naštvaná na to, co Jitka udělala pro kluka, který se jí hned na počátku jejich seznámení vysmíval (1. díl) a nechoval se hezky. Ale láska je slepá. A v mládí dělá člověk větší chyby (to, co udělala, neschvaluji, ani nepodporuji, ba naopak), avšak byla jsem překvapená, jak vše hlavní protagonistce tak prošlo. KONEC SPOILERU.

Zemlja
28.08.2023 4 z 5

Pokračování je také dobré. Stále sport, střední škola. Efedrin, a k čemu byl dobrý, si budu pamatovat asi už napořád.

Karoley
12.08.2023 5 z 5

Metráček aneb nemožně tlustá holka.
Příběh o životních trampotách dospívající dívky Jitky Pažoutové, která má pár kilo navíc.

O knize jsem toho hodně slyšela, máma i babička knihu vychvalovaly, ale já se k její četbě dostala až teď v rámci Čtenářské výzvy. Moc milé čtení, dívčí román plný humorných hlášek. Královsky jsem se bavila!

Květi62
05.07.2023 5 z 5

Knížka mého dětství. Líbila se mi, když jsem měla 15 a musím říct, že jsem si ji s chutí přečetla i nyní. Příběh Jitky a jejího poznání, že vlastně Honza není ten pravý, který si zaslouží její lásku, napsal Stanislav Rudolf výtečně. Dle mého nadčasová knížka pro dívky.

edith79
12.03.2023 5 z 5

Výborné pokračování skvělého prvního dílu. Jitka dospívá a už tolik neřeší vzhled, ale důležitější věci. Lásku, přátelství, budoucnost, ale i výčitky svědomí. Knížka je krásně hořkosladká. Při popisu lekcí v tanečních jsem nemohla smíchy, jindy jsem zase slzela jak želva. Stanislav Rudolf byl v určité etapě mého života prostě můj nejlepší kamarád .
" Noc patří spánku, větru, který se tiše mazlí s holými větvemi a milencům, kteří se mají rádi. Noc patří nemocným, opilcům i těm, kteří jsou nešťastni. Proto se do ní několikrát probouzím. Hledím do tmy, jež není tmou, protože zaclona cedí do pokoje slabý odvar světla pouliční lampy. I ticho není tichem, protože budík rozsekává čas na malé štěpinky. Opřu lokty o kolena a do rukou zvolna pustím hlavu, která nemůže unést bolest jež patří srdci. Jako účetní odškrtávám v rubrikách Má dáti- Dal a zjišťuji, že v té druhé je zbytečně prázdného místa. Noc, která patří nešťastným je bezesná a nekonečně dlouhá."

heavy66
29.01.2023 5 z 5

Dvojka má zajímavější děj a mnohem více postav než jednička. Jitka, trénovaná koulařka, kombinuje studium střední zdravotnické školy se sportem a tanečními. Autor hýří vtipnými situacemi a přichází čas i na vážnější témata. A samozřejmě optimistický konec!

cornetka
25.09.2022 5 z 5

Pokračování mě bavilo stejně jako první díl. Jitka mě bavila a především jsem ocenila čestnost týkající se efedrinu - to už se dneska nenosí.

vlckovka
13.06.2022 5 z 5

Od pokračování pro mě už kultovního filmu, který mě k Metráčkovi přivedl jsem měla jiná očekávání, než jaká jsem nakonec dostala. Líbilo se mi, že děj nebyl zbytečně přesládlý, a osudy Jitky, její rodiny i jejich přátel mi přišly dostatečně zajímavé, abych chtěla číst dá.
Líbil se mi asi ještě o něco víc než první díl.

SPOILER:

/Navíc krásné poučení o tom, že druhá láska může být ještě lepší než ta první, a že by si sám sebe měl člověk vážit. A nakousnuté téma dopingu bylo krásně spojeno s odhodláním riskovat pro toho, koho máme rádi. I přesto, že takový vztah může být jednostranný. /

Jaehyun
06.06.2022 4 z 5

Druhý díl se mi líbil o něco méně, ale pořád byl fajn! :)

Placi
20.04.2021 5 z 5

Knižní pokračování Jitčiných trampot s kluky, rodinou a z praxí v nemocnici. Historky z této části nejsou součástí filmového zpracování, které mám od dětství moc rád, takže jsem si jejich pročítání užil. Ruku na srdce, kdo z nás to měl v pubertě lehké :)

georginaa
01.07.2020 5 z 5

Od Stanislava Rudolfa jsem přečetla všechny knihy a plno jich mám ještě doma z dětství. Mám ráda jeho pohled na mládež, dříve to bylo hlavně o sportu a mezilidských vztazích. Dnes je jiná doba a tak s nostalgií vzpomínám, jak to dřív bylo lepší.

IvetKl
12.05.2020 5 z 5

Milý příběh o dospívání Jitky.

IvčaB2
06.04.2020 5 z 5

Četla jsem kdysi na základce, teď jsem na ni narazila úplnou náhodou a díky "aneb" jsem si ji ráda přečetla znovu a splnila si položku ve výzvě . Jitka jako studentka zdravotní školy , puberta , lásky ,taneční , sport, špatná rozhodnutí, trpká přiznání - pohodové čtení.

princesse
04.03.2020 5 z 5

Pohodové počtení. Ačkoliv již dávno nejsem cílová skupina, tak jsem si čtení užila. První díl znám naprosto podrobně jak díky knížce, tak díky filmu a druhý jsem ani nevěděla, že existuje. Takže jsem si s chutí přečetla.

Magdalena5
12.08.2019 5 z 5

a zase a opět mě ten příběh dostal i po těch víc než 40 letech, nostalgické vzpomínky...

DominaCZ
15.05.2019 1 z 5

Dá se to, ale první díl a film byli lepší.
Tohle je spíš zdravotně-poučno-závislácko-taneční výpis, kde největší párty znamenají taneční a závody.
Moc mě tenhle díl nebaví.

haki34
23.01.2019 5 z 5

Pozor - možný SPOILER

První díl mě minul, v knihobudce jsem našla druhý, ale to nevadí....
Hezká knížka pro holky, (a možná i kluky), o normálním životě...o takovém, jaký se žil před 30lety...řeší se láska, škola, taneční, prostě samé běžné věci..žádné sociální sítě, mobily, šikana... a anotace myslím taky trochu zavádí - nezdá se, že by Jitka trpěla svými kily, ani to nezdůrazňuje, jen občas zmíní..více je zméněno posilování s činkami, které jako přebornice ve vrhu koulí potřebuje...
Sledujeme i Jitčinu rodinu, úspěšného bratra - promujícího inženýra, vyhlížejícího pomalu usazení se a založení rodiny s Ivankou, seznamování rodin mladých partnerů, Jitčino studium na zdravce - příhody z praxe mezi pacienty a pak také morální dilema...kam se však hrabe Jitčin efedrin na dnešní dobu jedovou, kdy se i malé děti pomalu lehce dostanou k drogám ?? kamarád Lišák a zednické melouchy :D prostě mimo jiné taky zavzpomínání na doby dávno minulé...

Dobrá vychytávka, která se autorovi povedla a jistě dala hodně práce - nad textem v záhlaví každé dvojstránky je uveden "nějaký druh" metráčku - třeba 50+50, nebo kolik cm3 dynamitu, či cm3 kararského mramoru tvoří metráček :D a tak dále a tak dále, různé kovy, materiály, matematické variace, míry z celého světa :D vynikající nápad !