Město naděje

Město naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36034/bmid_mesto-nadeje-NxX-36034.jpg 4 39 12

Města (Beverly Swerling) série

< 3. díl >

Děj knihy, která volně navazuje na předchozí Město snů a Město slávy, se odehrává ve třicátých letech devatenáctého století. Tehdy se do New Yorku hrnuly davy přistěhovalců: Číňané, Irové, Židé a mnozí další. Jedni rychle bohatli, jiní upadali do bídy, která zvyšovala sociální napětí. Newyorčané byli stoupenci otroctví, ale nové hnutí evangelikánů je zavrhovalo, zároveň však fanaticky brojilo proti katolíkům a Židům. Autorka strhujícího příběhu lásky a zrady uvádí čtenáře do samého ohniska divokých bojů a změn. Město naděje, poslední část poutavé ságy ze starého New Yorku od Beverly Swerlingové, zavádí čtenáře do hlučných manhattanských ulic v časech, kdy se ještě americký národ pokouší najít přijatelný kompromis mezi otroctvím a svobodou, ale v uších mu už začínají znít bubny nadcházející občanské války. Je to New York, ve kterém jediná synagoga dávno nestačí potřebám tisíců židovských přistěhovalců, kde noví evangelikáni svým fundamentalismem narušují lhostejný klid stávajících protestantských denominací a kdy se v Americe prvním katolickým jeptiškám nadává do děvek satanových. Je to město, k jehož břehům přivážejí obchodní koráby pohádkové poklady celého světa, zatímco o kus dál se znepřátelené gangy divoce rvou s použitím rozbitých lahví a mosazných boxerů. Do tohoto kypícího kotle přichází mladý lékař Nicholas Turner, který při uskutečňování medicínského pokroku těžce zápolí se zkorumpovanými městskými politiky a zároveň svádí boj o svou životní lásku, krásnou Carolinu Devreyovou...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

City of God: A Novel of Passion and Wonder in Old New York , 2008


více info...

Přidat komentář

hankapimi
18.05.2023 5 z 5

S Městem slávy jsem se musela trošku poprat, jako by ten díl psal někdo jiný... Město naděje se mi líbilo, stejně jako první díl. Čtenář nakoukne bližším pohledem na život a mentalitu Číňanů, hlavně kvůli milence Samuela jménem Mej-chua a její dcery Mej Lin, dozví se o hrozném zvyku ovazování a lámání chodidel malých děvčátek nebo o zničujícím "polykání bílých oblaků". Při operacích se začíná prosazovat anestézie etheru či jeho derivátu chloroformu. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací, doporučuji k přečtení, netradičně plný počet.

stanislava9718
17.05.2023 2 z 5

Půjčila jsem si i třetí volné pokračování Města slávy, s přestávkou 30 let, příběh je komornější, což se mi líbilo autorka se vypisovala méně o politice, více o podnikání zde konkrétně o zámořské plavbě. Zde s uzavírá také příběh o čínském přistěhovalectví do Ameriky.


JiříŠkorpík
20.01.2020 2 z 5

Tento díl jsem nedočetl, sice je lepší než předchozí díl, ale postavy a zápletky jako by byly stále stejné, jen se mění jména osob a doba. Připadá mi, že se stále silněji utorka odklání od svého stylu prvního dílu a Plantáže a duplikuje Clevela.

AlenaF
05.01.2020 5 z 5

Bezvadný třetí díl série. Doporučuji.

evickakyticka
20.12.2018 5 z 5

Skvělý třetí díl od kterého jsem se nemohla odtrhnout. Takové knihy mám ráda - začíst se a nevnímat čas. Zpočátku jsem se těšila na část věnovanou Mej-chui, později zase Carolině. Všechny lékařské pokroky mě taktéž zaujaly a bavily. Těším se na knihu Plantáž Shadowbrook, kde se k této úžasné sáze zase vrátím, protože poslední díl u nás v knihovně nemají - škoda.

niki-chan
09.08.2018 3 z 5

Čtení o důležitých rodech v New Yorku a de facto jeho zakladatelích bylo fajn. Románu spíše uškodilo, že se autorka jednou věnuje Devreyům a Turnerům, potom sporu mezi katolíky a židy, potom řeší domácí násilí, potom poměry mezi chudými, spodinou města a kontrast k bohatým, poté zase čteme o lékařských záležitostech a problémech s nemocnicemi, bum, najednou řešíme problém otroctví a okořeněno je to čínskými přistěhovalci a jejich kulturou. Uff. Prostě na jednu knihu až moc témat, která byla kolikrát jenom načrtnuta a nerozebrána do detailu.Lepší by bylo se zaměřit na pár zmíněných oblastí ale pořádně.

Vojslava
28.10.2017 5 z 5

Excelentní příběh, kde se uzavřely některé osudy, některé se rozehrály... Doktořiny sice tolik nebylo, ale éterové pasáže byly zábavné. Zkrátka výtečné počtení!

Soofi
25.11.2016 4 z 5

O něco méně čtivější než Město rozkvětu, přesto stále poutavá exkurze do dob minulých. Ani se nechce věřit, že to ještě není ani dvě stě let, co ženy byly spíše majetkem, operace řezničinou a umývání rukou podezřelou zvyklostí.

Dimas
04.01.2016 5 z 5

Krásná kniha s barvitými životními osudy. Líbila se mi z prvních tří zatím nejvíc. Napínavý konec jsem četla jedním dechem.

Zdenekvdf
21.10.2015 5 z 5

Na mém pomyslném žebříčku ze série o New Yorku pro mě zatím zůstává na nejvyšší příčce Město snů. U tohoto prvního díla od B.S. jsem ještě "příliš nevěděl do čeho jdu". A byl jsem mile překvapen skvělou úrovní románu a to jak po stránce literární, poutavě čtivé tak i co se týče historie. To ovšem neznamená, že Město naděje je horší kniha. Vůbec ne. Už jsem "věděl do čeho jdu" a tedy jsem bral knihu do ruky s jistým očekáváním. Román mě nezklamal, opět skvělý příběh na pozadí rozvíjejícího se New Yorku. Kdo máte rád historii, která není podána jen v suchých faktech, klidně se do této románové série pusťte.

RADOST
25.01.2014 5 z 5

Opět strhující čtení i zdroj historického poučení. Oceňuji především náhled do života, zvyků a myšlení čínských přistěhovalců, kontrast mezi národnostmi a vyznáními i důvody a cesty k soužití .

soukroma
26.11.2012 5 z 5

Volné pokračování Města slávy, s přestávkou 30 let. Tentokrát je celý příběh (byť ještě o něco delší) podstatně komornější, týká se jen několika málo velmi úzce souvisejících hlavních postav v průběhu řady let (nikoli jen dní), ale o to je kniha čtivější a napínavější. Ještě méně politiky, více podnikání a hlavně rozvoj zámořské plavby osobní i nákladní, a také lékařství. Hlavní jsou ale záležitosti čínských přistěhovalců, kteří si s sebou přinášejí svůj neměnitelný pohled na svět (civilizovaný národ Říše středu mezi nebem a zemí, odkud shlížejí na ostatní necivilizované národy), ale také zálibu v opiu, které mnozí lumpové (podnikavci/dovozci, jak Číňané tak Američané) neodolají. Otázky náboženství nejsou v knize tak v popředí, jak by tomu snad napovídal text na předsádce, ale na určité třenice mezi protestanty, katolíky, ale pochopitelně také Židy dojde. Do občanské války stále ještě určitý čas zbývá...

Štítky knihy

New York lékařské prostředí 19. století historické romány lékaři

Autorovy další knížky

Beverly Swerling
americká, 1941 - 2018
2003  88%Město snů
2009  76%Město slávy
2010  89%Město naděje
2012  86%Město rozkvětu
2007  86%Plantáž Shadowbrook

Kniha Město naděje je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených6x
Knihotéce95x
Chystám se číst34x
Chci si koupit5x