Město slávy

Město slávy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22580/bmid_mesto-slavy-EbA-22580.jpg 4 56 15

Města (Beverly Swerling) série

< 2. díl >

Město New York, jež se roku 1812 rozkládá mezi manhattanskými lesy a mořem, je pro autorku branou do násilnického světa, ve kterém se mísí francouzská hantýrka kreolských pirátů s nářečím irských mořeplavců, a kde se na pearlstreetských aukcích draží zásilky vzácných čajů a hedvábí z čínského Kantonu. Věrnost se tam jako příliv a odliv mění ve zradu a zase zpět, láska a chtíč bývají často k nerozeznání, dluhopisy země jsou jen bezcennými cetkami ve srovnání s pohádkovým bohatstvím Dálného východu a jen několik málo jasnozřivých vlastenců si uvědomuje nejen nutnost bránit město před britskými červenokabátníky, ale i zachovat konstituční jednotu, ukutou roku 1787. Joyful Patrick Turner, temperamentní válečný hrdina a skvělý chirurg, kterého britský granát připravil o ruku, vkládá své naděje do obchodu s Čínou. K tomu je ovšem třeba prorazit britskou námořní blokádu, a pokud se mu to nepodaří, přijde nejen o všechen majetek, ale i o krásnou Manon, dceru hugenotského klenotníka, který by nikdy nesvolil k její svatbě s nuzákem. Když se pak Joyful v ošidném víru hledání ztraceného pokladu i pátrání po tajemném diamantu dozví o britském dobytí a vypálení Washingtonu, pochopí, že ve hře je daleko víc, než jen jeho osobní štěstí. Jeho protivník, Gornt Blakeman, chce nejen získat za manželku jeho snoubenku, ale touží se stát suverénním vládcem nad polovinou Spojených států.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

City of Glory: A Novel of War And Desire in Old Manhattan , 2007


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
17.05.2023 2 z 5

Když už jsem přečetla první díl, který se mi líbil, půjčila si druhý díl. No autorka zpracovala kratší období, než v prvním díle. Opět šlo o příběhy rodin Turnerů a Devreyů, nesmí chybět láska a hlavně spravedlnost.

hankapimi
28.04.2023 3 z 5

Město snů mne nadchlo, s Městem slávy jsem se musela trošku poprat. Piráti, mořeplavci, přístavní dělníci, Židé, otroci, děvky, Číňané, chudí i boháči. Počátky obchodování s čínským hedvábím, porcelánem i čajem. Ukrytý poklad jako dědictví a jeden z divů světa diamant Velký Mogul z Kantonu se prolíná celým příběhem. Podivné existence, které chtějí rozbít a rozvrátit Unii, nekončící boje a bitvy. Jedna z hlavních postav Joyful Patrick Turner vyrůstal do 16 let v čínské obchodní kolonii Kantonu a poté se vrátil do New Yorku, aby tam studoval na lékaře. Těšila jsem se, že se dozvím něco o tomto čínském období, ale nebylo mi přáno a docela mi to v příběhu chybělo. Tak si třeba víc pošmáknu na dalším dílu Město naděje...


markulina711
27.04.2022 3 z 5

Na rozdíl od prvního dílu se odehrává v krátkém časovém úseku 1812-1814. Mnohem více než historii rozvětvené rodiny Turnerů podává snahu separatistického hnutí několika spojených států. Kdo čekal po prvním dílu nášup,bude zklamán. Doporučila bych číst jako samostatný historický román,ne jako druhý díl. Pak je výborný.

AlenaF
01.01.2020 4 z 5

Po přečtení prvního dílu této série jsem se těšila na další pokračování. Dočkala jsem se trochu historie, dobrodružství, romantiky ... Lehké zklamání, proto 4 hvězdičky. Ale už čtu další díl, neodradilo mě to.

Pozde
11.09.2019 4 z 5

Na tuto knížku jsem se hladově vrhla hned po tom, co jsem dočetla poslední stránku dílu předcházejícího. To byla trochu chybka. Na rozdíl od "Města snů", které se časově majestátně rozkročilo přes více než jedno století, se "Město slávy" zastavilo a přešlapovalo skoro po celou dobu na jednom místě. To mě dost zmátlo. Nicméně díky této pauze v ději jsem pochopila spoustu zvláštností, které dělají New York tím, čím je. Nevzdávám to a těším se na další pokračování.

hanzmb
19.04.2019 4 z 5

Už dlouho jsem nebyl tak příšerně zklamaný ze zlomu kvality jako u této knihy. Po vynikajícím 1. díle plném historie lékařství, vývoje NY a přitom s pevným příběhem, jsem najednou četl něco nedefinovatelného. Chvíli román pro ženy a chvíli něco ve stylu jednoduchých dobrodružných románů. O lékařství max 2 stránky a to ta druhá zcela zbytečná, úplně mimo hlavní příběh. Tak nevím, jestli najdu odvahu na 3.díl.

JiříŠkorpík
29.09.2018 2 z 5

Za mě zklamání. Oproti dvou předchozím dílům je Město slávy román o ligu níž. Druhá polovina knihy byla velmi levná a dočetl jsem jen proto, abych měl základ pro čtení čtvrtého dílu, který jak doufám bude lepší. Na konci se autorka přiznala, že inspirací ji je dílo James Clevella a celý třetí díl se odehrával během deseti dnů. Možná toto je příčina, že se nepovedl, protože předchozí dva díly se odehrávaly v rámci několika let a první dokonce celé století.

Pavlaj
28.07.2018 4 z 5

Oproti Městu snů se Město slávy nezabývá historií lékařství, což je škoda, o to víc se soustředí na dějepis New Yorku. Popis, jak se v tehdejším NY žilo, je docela barvitý a plastický, opět se hodně věnuje tehdejšímu stavu otroctví. Postavy mi tu přišly míň reálné, bylo jasné, kdo má být klaďas a kdo záporák, a bylo jich hodně, skoro aby si je člověk sepsal na papírek a občas se mrknul, o kom vlastně zrovna čte.

evickakyticka
19.02.2018 4 z 5

Opět skvělý příběh. Trochu jsem se bála, že politická stránka věci mi nebude moc po chuti, ale nakonec mi vůbec nevadila. Skvěle popsané prostředí mě opět zaneslo do té doby. Všechny postavy měly zajímavý příběh, byly mi sympatické - i záporáci měli šťávu. Taky se mi líbily přezdívky a celkově styl vyprávění nebo možná i překladu. Oproti minulému dílu je tady míň "lékařských" věcí, což je trochu škoda - docela mě baví. Skvělá oddychovka. Už se těším na další díl.

Vojslava
13.08.2017 5 z 5

Na rozdíl od předešlého dílu se jednalo spíše o romanticko-dobrodružný román na pozadí historické události, to ale nic nemění na čtivosti. Dobře jsem se pobavila a jsem zvědava, o kolik generací se posuneme v následující knize dále...

Freedomova
03.04.2017 4 z 5

Město rozkvětu se mi líbilo víc, ale i tento díl je velice zajímavý a poutavý. Připadal mi více smyšlený, ale nevadilo mi to, celou dobu mne kniha bavila.

michaela8154
15.03.2015 3 z 5

Po předchozích dílech následovalo trochu zklamání. Zdá se mi, že autorka již trochu vykrádá sama sebe, nesedla mi ani příliš vlastenecká americká nota.

Babo
13.08.2014 3 z 5

Nikdy jsem nečetla knihu, z které jsem měla tak zvláštní pocit roztříštěnosti .Stále jsem čekala jak se příběh vyvine a zřejmě kdybych neměla koupené další díly,ani bych knihu nedočetla,Příliš mnoho "hlavních "postav" ,příliš mnoho dějových linek a všechny by byly určitě zajímavé kdyby byly dotažené .
Naštěstí oba následující romány se vrátily k normálu .

RADOST
14.01.2014 4 z 5

Nedosahuje kvality prvního dílu, přesto poutavé i poučné. Rozkouskování a přeskakování mezi místy děje a jejich aktéry v krátkých intervalech během několika dnů sice umocňuje dojem chaotické a nepřehledné situace, ale jako čtenáři mi nevyhovovalo.
Hrdinnost a obratnost handikepovaného Joyfula Turnera zaváněla supermanovstvím. Autorka se odvolává na pravdivost příběhu, jen drobná přikrášlení. Myslím, že občas to přikrášlení přehnala.

soukroma
26.11.2012 5 z 5

Velmi košaté, spousta osudů zajímavých lidí z nejrůznějších vrstev, hlavně rozvoj podnikání a samotného města, méně politiky. Mapa tehdejšího "malého" Manhattanu je velmi užitečná (valná většina ostrova byla počátkem 19. století opravdu divočina). Přes obsažnost a spoustu postav se příběh odehrávající se na cca 430 stranách v průběhu pouhých několika dní čte velmi pěkně.