Město snů

Město snů https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13523/bmid_mesto-snu-Uj8-13523.jpg 4 102 33

Města (Beverly Swerling) série

1. díl >

Román o Novém Amsterdamu a počátcích New Yorku. Historická románová kronika zachycuje životní osudy jedné newyorské rodiny lékařů a léčitelů v letech 1661–1798. V roce 1661 po dlouhé a vyčerpávající plavbě dorazí k břehům Ameriky mladý lazebník a ranhojič Lucas Turner, vyloučený z anglického cechovního společenství, a jeho sestra bylinářka Sally. V krutých podmínkách holandské osady Nový Amsterdam nacházejí brzy uplatnění, ale jejich dosud blízký vztah se mění v nenávist. Lucas potřebuje značnou finanční částku, aby mohl získat milovanou ženu, a tak zradí důvěru své sestry a prodá ji židovskému lékaři. Tento čin sourozence rozdělí a navždy poznamená osudy jejich potomků. V obou znepřátelených větvích rodu se dědí u mužů převážně povolání lékaře a u žen, usilujících o rovnoprávné postavení, poslání bylinářky a léčitelky. Kromě své soukromé praxe se snaží zmírnit i utrpení pacientů v chudinské nemocnici, zasahují v dobách epidemií a stávají se i odvážnými průkopníky nových léčebných metod navzdory předsudkům a odsouzení svých spoluobčanů. Na pozadí dramatických událostí v rychle se rozvíjejícím New Yorku, útoků bojovných indiánských kmenů, vzpour černých otroků, pogromů a především boje za nezávislost se prolínají životy příslušníků sedmi generací rodiny Turnerů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Příběhy , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

City of Dreams: A Novel of Early Manhattan , 2001


více info...

Přidat komentář

Kacatko86
05.11.2023 2 z 5

Jdu proti proudu. Kniha se mi vůbec nelíbila. Na to, že je to sága, do postav je těžké se vžít a nějakou si zamilovat. Začátek, kdy už se začínáte orientovat v jednotlivých postavách, najednou konec, skok o dvě generace dál a začínáte znovu. Popis osidlování New Yorku a začátky lékařství byl celkem fajn, ale příběh jako takový plytký, často vulgární. Za mě znám teda kvalitnější literaturu co se počátku lékařství týče.

stanislava9718
17.05.2023 2 z 5

Knihu jsem si půjčila, jelikož jsem byla zvědavá na další díla od této autorky. Autorka namíchala zajímavý historický román o budování New Yorku, což byli většinou holandští osadníci, jejich těžký život, náboženské rozpory a hlavně nespokojenost s vládou jejího veličenstva anglické koruny. Což se po mnoha bojích za nezávislost v čele s Washingtonem a průtazích ratifikovala tato bývalá britská kolonie společnou ústavu a stala se součástí Spojených států amerických.


Mandlevest
10.05.2023 5 z 5

Třikrát prodlouženo v knihovně, ale nechtěla jsem se této úctyhodné bichličky vzdát a vyplatilo se. Moc jsem hledala, i zde na databázi, nějakou hutnou, nepříliš romantickou, historickou rodinnou ságu a touto knihou, díky pěkným hodnocením mých oblíbených, jsem ji našla. A navíc dostala ještě spoustu informací o historii Manhattanu, ale i dosti naturalisticky popsané počátky medicíny v osobách hlavních hrdinů, kteří byli apatykáři , ranhojiči, chirurgové. Příběh je hutný, je třeba mu věnovat pozornost, má hodně postav a vztahy mezi rodinami nejsou vždy přímočaře jednoduché (moc jsem ocenila rodokmen, částo jsem do něj nahlížela), ale jakmile se do příběhu začtete, už Vás nepustí. Moc dobré čtení, ve kterém budu pokračovat v dalších dílech. A navíc má kniha i mapu :-), takže další přírůstek ke splnění letošní ČV.

alekis
23.04.2023 5 z 5

Město snů je vynikající román, velmi dramatický, což zdůrazňuji, s mnoha postavami a s mimořádně bohatým dějem. Kdo preferuje skvěle propracované rozsáhlé příběhy, musí si toto čtení rozhodně užít.
V úvodu autorka upozorňuje, že se držela co nejvíc historických reálií a co se týče popisů lékařských praktik 17. a 18. století, použila (a patřičně zdramatizovala) přímo originální zápisy. Slabší povahy se mohou otřásat děsem až odporem...

To všechno nemá chybu! Pro mě však bylo krom ostatního hodně zajímavé čtení popisující úsilí části obyvatel amerických kolonií, podléhajících anglické koruně, o osvobození z nadvlády a ustavení vlastního státu.
Suchopárná stručná fakta ze školního dějepisu, dávno zapomenutá, a k tomu jako kontrast popisy bojů a všemožných hrozných událostí, které se děly na teritoriu New Yorku té doby... Tak to je opravdu "iné kafé". Vřele doporučuji!

Hezký komentář níže od hankapimi :-).

hankapimi
18.04.2023 5 z 5

Absolutní nadšení , další moje nově objevená skvělá autorka ! Neobyčejně poutavě namíchaný historický román o budování New Yorku holandskými osadníky, počátky lékařství, léčitelství, očkování a chirurgie. Náboženská nesnášenlivost, která je z dnešního pohledu naprosto nepochopitelná. Katolická, protestantská či židovská víra je člověku naprosto k ničemu, kručí-li mu hlady v žaludku. A k čemu je Američanům vláda, sídlící až v Londýně ? Po mnoha bojích za nezávislost v čele s Washingtonem a průtazích ratifikovala tato bývalá britská kolonie společnou ústavu a stala se součástí Spojených států amerických. Nechybí ani pohled do obyčejného života chudých i bohatých, vojáků i prostitutek, lidí statečných i nečestných, otroků. A také špetka lásky a nenávisti, zrada a pomsta, hrdinství, statečnost a zbabělost. Moc sem si četbu užila a vychutnala, popřeji románu netradičně plný počet, doporučuji.

evineckY
03.03.2023 5 z 5

Tak tahle kniha jsou 3 v 1 a naprostá pecka !
Pro všechny, kteří rádi čtou výpravné historické romány.
Dovíte se zde o nejrannější chirurgii, operace bez anestézie, léčení, bylinkářství, zakládání New Yorku, válčení s indiány a brity...
Spisovatelka píše čtivě a i když je kniha rozsáhlá, neztrácíte se v ději.
Moc, moc doporučuji.

markulina711
06.04.2022 3 z 5

Hodně syrové líčení počátků chirurgie, včetně podrobného popisu tehdy možných operačních zákroků bez umrtvení. To mě nadchlo,míň už rozmíšky několika generací spřízněných rodin Turnerů a Devreyů. Naštěstí poslední část knihy poutavě a barvitě popisovala americkou válku za nezávislost. Dám tomu ještě šanci a zkusím další díl. I když tady mi teda žádná postava k srdci nepřirostla.

FoxFox
07.09.2021 5 z 5

Tahle knížka mi na mém TBR ležela hodně dlouho a nakonec jsem ji zvolila jako čtení na dovolenou. Není to žádná oddechovka, knížka je celkem bichle a dala mi docela zabrat. Nejvíce mě bavily části z lékařské historie. Za přečtení určitě stojí, dozvěděla jsem se spoustu nových informací.

broskev28
08.05.2021 5 z 5

Skvělá kniha, doporučuju všem, kdož rádi čtou historické romány.
Je zalidněna postavami mnoha odstínů (a to doslova), není sladká a už vůbec ne útlocitná. Nechtěla bych v té době žít, ale tuze mě baví o ní číst. Přeskakování v čase mi nevadilo, protože rodokmen na prvních stranách mě vždycky přivedl na správné místo a ke správným postavám. Úžasná byla ta "indiánská uvození" jednotlivých knih, autorčina záliba v historii činí z této knihy výjimečné dílo. A velkou poklonu určtě zasluhuje i pan překladatel, také jeho zásluhou máme k dispozici 500 stran skvělého čtení.
Za velmi povedený komentář děkuju esma, ale i mnoha dalším čtenářům. A i když kniha už dávno není v prodeji, plánuju její nákup v antikvariátu, protože tohle je opravdová lahůdka, kterou chceme mít v naší knihovně.
Takové americké Pilíře země; pan Follet určitě promine a pochopí.

"Stateční a hrdí náčelníci musí někdy chtě nechtě vstoupit na válečnou stezku, a proto Kanarsiové mnohokrát zabíjeli své nepřátele.
Boj proti vnějším nepřátelům se pokládal za činnost hodnou statečných bojovníků. Ale bratrovražedný boj s lidem vlastní krve se podobal střetnutí dvou orlů, kteří si ostrými pařáty vzájemně vyrvou oči z důlků. Oba jsou nakonec slepí.
Za každou cenu je třeba se vyvarovat vstupu na Stezku pařátů, jež rvou oči z důlků."

uzivatel7630
14.04.2021

Já obvykle takovýhle bichle nečtu, ale nahodou jsem tu knihu otevřel, začal číst první stránku, druhou a pak už jsem sháněl další dva díly. Román je tak drsně naturalisticky napsán, že hned první stránkou jsem se dostal 100% do děje. Zároveň poučný- historie NY/usa. DOPORUČUJU!

MagicKleeo
10.01.2021 5 z 5

Zpočátku jsem se bála, že se nebudu umět začíst, ale kniha je poutavá a sleduje zajímavé příběhy lidí. Lékařské objevy, dřívější techniky... Zajímavě popsáno. Neobjevují se zde zbytečné popisy, které by pouze nastavovaly děj. Kniha mě zaujala a pro dlouhé zimní večery je fajn.

AlenaF
25.12.2019 5 z 5

Ke knize jsem se vrátila po dvou letech a nelitovala jsem. Opět jsem byla pohlcena dějem.

esma
24.04.2019 5 z 5

Můžeme si o Americe myslet co chceme, ale nemůžeme ji upřít, že přitahovala a dodnes přitahuje ty, kteří sní o lepším životě, ať už to znamená cokoliv. Autorka je historička a otisk let 1661 (doba intenzivního osídlování) až po 1783 (odchod vojsk patřících bývalé mateřské zemi) prezentuje velmi autenticky a hlavně čtivě. Nevyhýbá se konfliktům s indiány, kterým osadníci zabírali jejich teritoria, popisuje vzpoury otroků, kterým byla ukradena identita, dějiny, vlast. Ten rozpor je vidět : lidé přicházejí s touhou po svobodě a současně svobodu a vlastnictví upírají jiným. Ale vývoj člověka a společností byl a je velmi bolestný a provázel i tuto část rané americké historie. (Bohužel tendence k nadřazenosti a podléhání manipulacím je součásti naši DNA).
Atraktivní generační příběh dvou rodin, profesně se věnujících léčitelství a výrobě medikamentů vtáhne do děje i ty čtenáře, kteří preferují před historii dramatické lidské příběhy.
Knížku mám od roku 2003, kdy vyšla, a teď jsem si vzala znovu do rukou, neodolala jsem totiž srovnávání s dnešním Manhattanem. Našla jsem Perlovou uličku, zorientovala se v místech, kde probíhala válka : Brooklyn, New Jersey, kráčela po Broadway vybudované v místě bývalé indiánské stezky táhnoucí se od severu až na jih ostrova, kde byla při ústí řeky Hudson založena holandská osada. Ale Ostrov vysokých kopců jsem měla zobrazen jenom v myšlenkách, současný stav všichni známe díky elektronické době. A v té naštěstí teď my žijeme a o dobách minulých pouze čteme.

Teri27
10.03.2019 5 z 5

Opravdu moc dobrá knížka, na kterou nejde zapomenout

hanzmb
08.03.2019 5 z 5

Trochu jsem měl strach z toho, že to bude takový napůl román pro ženy. Pánové nebojte se, nějaká ta láska tam je, ale jinak je to opravdu tvrdé. Autorka nechává plynout dějiny dost bokem, jen podmalovávají 2 stěžejní linie. Vztahy mezi členy rodiny a vývoj lékařství. Přesněji chirurgie. Na tehdejší lékaře se většinou dívá přes prsty. Oboje je teda dost krvavá záležitost. K tomu prémie v popisu tehdejšího New Yorku ( jen nevím co to může být ta Broad Way). Dost mi nejprve vadilo přeskočení 1 generace, ale pak jsem si uvědomil, že autorka potřebovala příběh zalidnit a i lékařství dostat do doby rychlejšího vývoje. Při srovnání s Průkopníky od Jakese je tohle o třídu výš. Tam ta inklinace k románu pro ženy je mnohem silnější, i když do toho dost přidává válečné scény.

JiříŠkorpík
04.09.2018 5 z 5

K této sérii mě dovedla četba knihy Plantáž Shadowbrook a musím říct, že Město snů mě nezklamalo. Opět čtení pro lidi co zajímá historický podtext románu.

Pavlaj
28.07.2018 5 z 5

Kombinuje historii New Yorku a historii lékařství, osudy jsou ne vždy s happy-endem, takže uvěřitelné. Skoky v čase byly z hlediska jednotlivých postav a jejich příběhů nepříjemné, ale z hlediska vylíčení historických událostí dávaly smysl.

1amu
28.03.2018 4 z 5

Vše od Beverly Swerling mi doporučila na jedné své autogramiádě paní Ina Rottová a já jsem jí za tato doporučení vděčen. Vůbec jsem nevěděl nic o této americké spisovatelce, což je má chyba. Historie NY je fascinující, třeba Wall street byla kdysi bažinatá stezka s ohyzdnou zdí a něco podobného Brodway, původně indiánská stezka. Způsoby řezání dolních i horních končetin v té době spíše dělaly z pacientů hrdiny, více méně bez anestézie. Vše je pouze kulisou vlastního děje, který je neméně zajímavý. Byť mnoho stránek, i tak je četba příjemná.

Tiffany
20.11.2017 3 z 5

Přiznám se, že i když mě knížka v celku bavila, tak jsem ji v půlce odložila, protože mi přišlo, že je to stále dokola. Přes 500 stránek většího formátu..., nevím, přestalo to mít spád.

JanLucky
20.08.2017 5 z 5

Poutavě psaná kniha plná příběhů. Počátky lékařství, léčitelství a chirurgie, pohled do života chudiny, otroků a boháčů, láska, nenávist, zrada, pomsta, nemohla jsem se od ní odtrhnout.