Malý hrdina

Malý hrdina https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143206/maly-hrdina-143206.jpg 4 22 6

V prostredí večne upršaného Írska sa odohráva dojímavý osud malej siroty bez mena, chlapčeka, ktorého zo súcitu nazvali Drobček. Najprv sa dostal do rúk krutej pestúnky, potom rovnako neľútostného potulného komedianta, do biedneho mestského útulku a napokon slúžil na zámku u namysleného lorda a jeho rozmaznaného syna. Medzitým drobček zažil aj malý kúsok šťastia, keď sa nad ním zľutovala rodina statočného írskeho farmára a vzala ho k sebe. Smelý chlapec sa však nevzdával a podarilo sa mu vydobyť si svoje miesto v živote, ba pomôcť aj priateľom.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

P'tit-Bonhomme , 1893


více info...

Přidat komentář

st18321
07.08.2022 5 z 5

O této verneovce jsem nikdy neslyšel ale musím říci, že byla přímo vynikající. Je to úplně něco jiného než na co jsem byl u Julese Verna zvyklý. Trochu mi to připomínalo knihu Nabarvené ptáče. Příběh se točí okolo malého chlapce, který prochází těžkými zkouškami. Během své pouti potká spoustu lidí z niž někteří dobráčka přímo týrají.
Knihu všem doporučuji. Má velmi silný příběh.

Luigi1
24.05.2022

Zde je popsán život sirotka od tří let,který nepoznal ze začátku nic než bič a nadávky.


NemmamSlov
21.11.2019 4 z 5

Jules Verne neustále dokazuje svoj obzor o svojich cestovateľských vedomostiach. Malý Hrdina sa odohráva v Írskom prostredí, kde Írsko zužovali nepokoje a chudoba. Drobček mi pripomínal príbeh Olivera Twista. Napriek tomu sa Drobček k svojemu úspešnému životu dostáva svojou šikovnosťou a múdrosťou, pričom Oliver Twist sa spoliehal hlavne na pomoc druhých. Neviem ako to fungovalo v minulosti, ale zdalo sa mi trošku divné, že chlapec v mladom veku, už mohol podnikať vo vlastnom predaji tovaru. Príbeh obsahuje veľa krásnych a smutných pasáži.

DarekDevil
19.12.2014 5 z 5

Kniha je moc pěkná a dojímavá. Je psána starším jazykem. Autor moc pěkně popisuje reálie Irska. Doporučuji

Eigis
22.08.2013 4 z 5

Kniha mě bavila, ale ten věk, vzhledem k morálním vlastnostem a dovednostem je absolutně mimo.

vitavita
06.04.2012 2 z 5

Osudy sirotka jsou napsány s citem a porozuměním.