Opál - Risknú všetko...

Opál - Risknú všetko... https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438254/bmid_opal-risknu-vsetko-Dvu-438254.jpg 4 124 14

Lux série

< 3. díl >

NIKTO NIE JE AKO DAEMON BLACK Keď sa rozhodol, že mi svoje city dokáže, netrepal len tak do vetra. Už o ňom nepochybujem. Podarilo sa nám zdolať ťažké obdobie, no spontánne sa objavujú ďalšie prekážky. Ani on však nedokáže ochrániť svojich blízkych pred nebezpečenstvom, ktoré ich čaká, ak sa pokúsia vyslobodiť milovaných. Po tom všetkom už nie som rovnaká Katy ako kedysi. Zmenila som sa. Neviem presne, čo sa z toho nakoniec vykľuje. A počas toho, ako odhaľujeme pravdu o tajnej organizácii, ktorá je zodpovedná za mučenie a testovanie hybridov, si čoraz viac uvedomujem, že nepoznám hranice svojich schopností. Smútok zo straty niekoho blízkeho vo mne naďalej tlie a pomoc prichádza z toho najmenej pravdepodobného zdroja. Z priateľov sa stávajú úhlavní nepriatelia, ani to nás však nezastaví. Aj keby sa náš svet mal rozsypať ako domček z karát. Spolu sme silnejší... a oni to dobre vedia.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Zelený Kocúr
Originální název:

Opal , 2012


více info...

Přidat komentář

Majuš333
20.12.2023 5 z 5

"Nebodaj sa tu koná pyžamová párty? Ako to, že ma nikto nepozval?"


Daemona a Katy budú pre mňa navždy stvárňovať Pepe a Sztella a naozaj si neviem predstaviť nikoho iného (lepšieho) na prebaloch kníh Lux série :)


Mama si založila ruky na hrudi. "Katy, čo som ti hovorila o chalanoch v tvojej izbe?"
A to som si myslela, že už sa nedokážem viac pýriť. "Mami..."
Zatiahla som za Daemonovu ruku, on sa však ani nepohol. Jeho výraz sa nezmenil.
Povzdychla som si. "Mami, nebudeme mať sex, keď si doma."
"Zlatko, som veľmi rada, že máte sex, len keď nie som doma."
Daemon zakašľal, akoby sa snažil potlačiť úsmev.

TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5

Tretiu časť som doslova zhltla.
Konečne tam bolo celý čas napätie, plánovanie ako zachrániť Beth, tréningy a konečne toľko fantasy, že som bola spokojná.
Dve postavy pri ktorých mi bolo hneď jasné, že s nimi to nebude ružové ale Katy sa konečne zachovala ako hrdinka.
Samozrejme vzťahy medzi Katy a Daemonom sa konečne dali do poriadku a veľmi sa mi páči, že aspoň v tomto diely bola Katy konečne ako hlavná postava silná a dávala to najavo.
Záver knihy bol ohromujúci a veľmi smutný a ja už sa neviem dočkať pokračovania


knihomolka78
29.05.2023 4 z 5

Jsem ráda, že jsem sérii po prvním díle, který pro mě byl tak trochu utrpením, nezavrhla, protože další dva díly jsou opravdu dobré.
Po prvních dvou dílech už mi dokonce přestává vadit Katy, její chování se zlepšilo, jakoby dospěla. Naopak Dee se chová jako naprostá blbka a její přístup ke své nejlepší kamarádce je naprosto příšerný. Chápu, že jí Katy lhala a díky tomu se stala velká tragédie, ale ona za ni rozhodně nenesla stoprocentní vinu. Vztah mezi Katy a Daemonem se konečně stabilizoval a je z něj cítit opravdová láska.
Kniha je plná napětí, zvratů, bohužel i zklamání, zrady, strachu a bolesti.
Ze začátku pro mě byly šíleně otravné neustálé poznámky překladatele - vysvětlivky, co tím bylo myšleno. Myslím, že se to v textu dalo vysvětlit jinak, než "poznámka překladatele". Připadalo mi to, že překladatel (nebo autorka?, podle množství hrubek sázím na to první) si myslí, čtenář je úplně blbej. I když to kolikrát byly věci, které ne každý znal, dalo se to do textu zakomponovat jinak.
Konec jsem tak trochu očekávala, i když mě samozřejmě rozhodil, takže si jdu rychle přečíst čtvrtý díl, protože potřebuju vědět, jak to dopadne...

suzanne1997
02.06.2022 5 z 5

Wow, vážně jsem si nemyslela, že to napíšu, obzvláště, když je tahle série z žánru fantasy a cílená na mládež, ale tohle bylo skvělý.
Ale pěkně od začátku... Na sérii jsem narazila úplnou náhodou, doslova jsem o ni zakopla, a nedalo mi to první knihu neotevřít. Jenže pak ... Já prostě nemohla přestat. Střídavě po večerech, odpoledních a volných chvilkách jsem otáčela jednu stránku za druhou, dychtíc po pokračování. Autorka rozhodně nenechává nic náhodě, dokáže čtenáře chytit a nepustit, vtáhnout do děje a nechat ho si hlavní hrdiny více než oblíbit.
Pohledy Daemona a Katy se střídají, což příběhu dodává jiskru a něco navíc. Autorka díky tomuto počinu dokázala, že si dokáže poradit s rozličnými žánry i věkovými kategoriemi. Děj ubíhá a neztrácí na intenzitě. Emoce tryskají a všechno působí natolik věrohodně, že se nad tím čtenář ani nepozastaví.
Za mě je tohle přesně to dílo, kterým autorka překvapuje a boří hranice. Jediná věc, až na těch pár přehlédnutelných drobností, které jsem si všimla už na začátku - a tou hlavou mi prostě vrtá, je přílišná podobnost se Stmíváním, tedy až na ty upíry. Já osobně bych děj knihy posunula časově trošku dál, namísto střední školy by hrdinové končili vysokou a celkově by mohli být trošičku vyzrálejší. Takto je ta časová linka, jakože je jim necelých dvacet, za mě není úplně nejšťastnější volba. Ještě přidám drobný poznatek, a to, že by si série zasloužila protáhnout, po těch téměř pěti dnech se mi ještě nechce hrdiny opouštět. Za mě tedy to nejlepší hodnocení, které mohu dát a u autorky stoprocentně zůstanu.

Áža707
20.03.2022 3 z 5

Bohužel musím přiznat, že se mi kniha četla těžko. Přišlo mi, že se tam furt nic neděje a zajímavá část knihy přišla až na posledních 70 stranách. Takže v podstatě třičtvrtě knihy bylo naprosto o ničem a pak se to autorka pokusila strhnout na konci. Osobně musím přiznat, že právě konec knihy mě trochu motivuje k tomu, abych se pustila i do dalšího dílu. I přesto, že jsem si říkala v průběhu čtení, že se na to vykašlu a dal číst nic nebudu.

Pravdou je, že v této knize se chování hlavní hrdinky vylepšilo, ale naopak Dee se chová jako naprostá blbka a její přístup ke své nejlepší kamarádce je naprosto příšerný a vyčítá ji něco, na čem není jen její 100% vina.

Opět zde máme nový charakter a to Dawsona, který je bratrem Dee a Damona a velmi jsem si ho oblíbila. Objevuje se zde i Blake, i když to nikdo nečekal a začne se chovat trochu jinak. Musím říct, že jsem mu to úplně nevěřila.

Jak už jsem psala výše, tak konec byl doopravdy zajímavý, a mě to nalákalo na další díl. Celkový příběh bych ovšem zkrátila tak o 100 stránek, protože mi přijde, že většina děje se motá ohledně toho, jak Daemon a Katy chtějí žít normální život a vlastně jim to furt nevychází.

Na knize mě baví názvy jednotlivých kamenů, které vždy mají význam v knize a to příběh posouvá na trochu jinou úroveň. Jinak bohužel mi stále příběh značně připomíná Twilight, který na mě ale působil propracovaněji a více čitelněji. Osobně si myslím, že kdybych na tyto knihy narazila tak před 6-8 lety, tak by mě bavily více.

Doufala jsem, že 3 díl zvedne hodnocení, ale bohužel vyšší počet hvězd si za mě kniha nezaslouží. Knihu bych doporučila milovníkům Twilight a mimozemšťaňů. Myslím, že je vhodnější pro mladší a méně náročné čtenáře.

⭐ 3/5

Libris_Na_Ex
18.12.2021 2 z 5

Uf. Zatím nejhorší díl série a to jsem od knihy, žádná velká očekávání neměla.
Děj se točí v kruhu a dal by se seškrtat tak na polovinu, ne-li na čtvrtinu. Mám pocit, že jsem některé scény četla tak třikrát.
Kniha samozřejmě končí obrovským zvratem, který dává čtvrtému dílu šanci, že by mohl být lepší než tento, takže sérii ještě šanci dám.

jitka_dankova
07.11.2021 5 z 5

Třetí díl této young adult série s tématem nadpřirozených věcí byla celá opravdu hodně o otázce důvěry a nedůvěry. Opravdu jsem nevěděla, komu a jak tam lze věřit a bála jsem se, co se na každé další stránce pokazí a nevěděla jsem, na čem hrdinové jsou. Bylo to krapet na nervy, ale chtěla jsem vědět, jak celá ta série dopadne. Alespoň, že vztah dvou hlavních hrdinů už se celkem stabilizoval, to bylo příjemné.
Kniha je zatím dostupná jen ve slovenštině.

ardeas
21.08.2021 3 z 5

Som asi jedna z menšiny, ktorej idú tie fakt náhle zvraty trosku na nervy :) Doslova sa topím v tejto knihe, v pocite, ze na kazdej ďalšej strane bude zas celý svet hore nohami... Ak máte radi neutíchajúcu akciu, je to pre vas ako stvorené. Mne to uz v 3 knihe začína pripadať otravné. Plus tie všetky konšpiračné pochody Katy... neraz som to proste musela preskočiť. Mam radšej keď si môžem domyslieť niečo z faktov a deja sama, ako keď autor mysli za mňa...

petrzel
30.12.2020 5 z 5

skvělé.

SknihouVrukách
19.06.2020 4 z 5

Medzi moje najobľúbenejšie série patrí aj séria Lux a práve včera sa mi podarilo dočítať jej tretí diel Opál. No, som strošku sklamaná. Nie preto, že by kniha bola zlá, ale preto lebo bola trochu slabšia ako ostatné dva diely. Chápem, je to už tretí diel, čiže už nemôže byť tak akčný. V knihe sa stále niečo dialo, ale nebola tam akcia, až v poslednej kapitole. Postavy som si opäť zamilovala. Tie postavy sú dokonalé, podľa mňa si ich všetci obľúbite a hlavná hrdinka je knižná blogerka. Akurát škoda, že tam bolo málo Dee, keďže ju mám ako postavy veľmi rada. Autorka veľmi dobre píše. Má úžasný nenáročný štýl písania, vďaka nemu sa kniha dobre číta. Aj keď v knihe nebola tak veľká akcia, tak tam boli zvraty. Zvraty, ktoré som nečakala a dostali ma. Posledná kapitola, ach. To čo sa tam na konci stalo som nečakala. To podľa mňa nikto neočakával. Nedojalo ma to až tak ako niektorých, ale bola som z toho smutná. Neviem ako vydržím čakať na štvrtý diel. Knihu vám môžem odporúčiť (aj celú sériu), aj keď je to trošku slabšie ako Obsidián a Ónyx. Verím, že ďalší diel bude bombastický. 4⭐/5⭐
Ďakujem vydavateľstvu @zelenykocur.sk za poskytnutie knihy k recenzii ????

Vknihách
02.05.2020 4 z 5

Trochu som sa obávala, že mi čítanie bude trvať dlho, alebo sa nebudem vedieť napojiť na predchádzajúci diel. To sa však nestalo, pretože sú v knihe jemne spomenuté pojítka na 2.diel série, ktoré značne napomáhajú čítaniu. Mám pocit, že v každej kapitole sa niečo dialo… náhody, ktoré sa prežívali postavy ústili do rôznych dejových situácii,zvratov a zapletiek. Možno mi nepadla sánka úžasom nad originalitou, ale autorka píše naozaj dobre a celý dej plynie hladko.Nie sú tu žiadne násilne vsunuté zvraty.   Takmer každá jedna recenzia poukazuje na perfektný záver, s čím musím len a len súhlasiť. Maximálne napätie, sklamanie, zrada, strach, bolesť, úzkosť, láska... posledné strany sú proste taký záver, že netrpezlivo budem vyčkávať na ďalšiu preloženú časť tejto série.  Musím sa priznať, že prvá časť sa mi páčila najmenej. Bola najmenej originálna. Autorka akoby okopírovala námet Twilightu a namiesto upírov použila verziu LUX...No nakoľko som Twilight fanúšička, nedá sa mi nemilovať túto sériu a vyzdvihujem, že Jennifer je časť od časti kreatívnejšie a nápaditejšia. Jediné mínus, ktoré knihe vytikam je pusinkovanie hlavných postáv. Neviem si pomôcť,ale toto mi na knihe vadilo. Poslednú vec, ktorú ku knihe mám a chcem vyzdvihnúť je práca Silvinky (Silvia Palušková), ktorá si na jazykovej korektúre dala naozaj záležať. Osobne mi je ľúto, keď zaplatím za knihu 13€ a hneď na prvých stranách sú chyby, ktoré bijú do očí. Ja sa na to nesťažujem pri žiadnej knihe,sme predsa ľudia,nikto nie je neomylný,ale práve z tohto dôvodu musím vyzdvihnúť túto knihu, pretože som v nej nevidela žiadnu chybičku. Možno keby chyby zámerne vyhľadávam, nájdem...ale popri čítaní mi nič "nepadlo do oka" a verím, že korekcie sa dajú robiť tak,ako ich robí Sisa ️   

Damienronnie
24.04.2020 5 z 5

Presne som vedela že to takto skončí :) , keď nevydajú ďalšiu časť tak má porazí

Majuš333
19.04.2020 5 z 5

Za mňa skvelé ako vždy :) Daemon Black a Katy Swartz sú moja srdcovka a nezmení sa to ani o 20 rokov :) A vôbec mi neprekáža, že séria Lux už dávno nespadá pod moju vekovú kategóriu: "Keď niečo miluješ, nie je čo riešiť..." A teraz si už prosím Origin a hneď aj Opposition, pretože sa veľmi teším na fešáka Archera a jedno podstatné zadosťučinenie :)

Myška43
03.04.2020 5 z 5

Opět skvělý díl. Příběh se nadále úžasně vyvíjí, Daemona zbožňuji.Už se těším na pokračování.