Přidat komentář

tittanie
28.07.2020

Z dopisů jde poznat, jak se vyvíjel vztah Karla a Olgy. Některé byly dlouhé, některé jen vzkazy, ale moc se mi to líbilo. No, nebylo by krásné dostávat dopisy?

Nočnípták
21.05.2019 4 z 5

Nemohu říct, že bych knihu četla od začátku až do konce. To určitě kdysi, poprvé ano, ale teď v ní jen tak listuji, kousek přečtu, zase listuji, čtu, vrátím se. A tak pořád dokola. Je to skoro román, který vznikl z korespondence dvou lidí. Dvou velice přímých a charakterních lidí, které moc obdivuji.


gubesh
09.04.2019 4 z 5

Poctivě vypracované dílo, jež vypovídá leccos o životě Karla Čapka, Olgy Scheinpflugové ale i dalších tehdejších elit národa Čsl. Jedná se o honosnou a bohatou sbírku dopisů, určenou pro lidi, co znají historii první republiky a kontext Čapkovi tvorby. Je na škodu, že se některé z pozdějších dopisů neuchovaly, avšak důvody jsou více než pochopitelné (Strach O. Scheinpflugové z gestapa). Nechybí desítky fotografií. Bystří čtenáři jsou jistě s to mnohé o povaze, názorech a rituálech intelektuála vypozorovat. Vydání sice socialistické, ale zdá se ucelené a nezávadné.

Pro čtenáře K. Č. je listování jeho starou korespondencí vzrušujícím příběhem, v němž se dozvídá o ,,backgroundu'' děl, ním napsaných, a každým dalším dopisem odkrýváním kusů kuriózní skládanky - spisovatelova života.

Bonnet
05.03.2017 5 z 5

Chtěla jsem přečíst jedním dechem, ale toliko hezkých i smutných slov a myšlenek potřebuje čas, aby se ta sdělení pěkné vsákla a nevyprchala.
První Čapkovo dílo, ve kterém jsem si povšimnula různobarevných (pravda někdy temných a smutných) odlesků Čapkovy persóny a jako autor u mne stoupl o několik příček výše.

HannyC
03.01.2013 4 z 5

Krásný román života složený z dopisů dvou charakterních lidí ... jaké osvěžení v dnešní době, kdy se dívky vrhají do postele svých obdivovatelů hned a bez zábran ... laskavý jazyk, moudrá slova ... z nichž teplo a úcta sálá všemi směry ... úcta dnešních mužů k ženám na bodě 0 ... pokud opravdu chcete potkat prince z pohádky ... charakter, který vám uctivě dává prostor žít ... nebo je vám smutno .... doporučuji ... třeba díky této knížce znovu získate kus sebeúcty ... i když jde téměř výhradně o "běžnou" korespondenci ... zjistíte, že Čapek byť "invalidní" byl skutečným rytířem .... nejen své doby ... možná bych doproučila všem našim vládním představitelům ... i když se obávám, že oni by tuto knihu ani neotevřeli ... natož aby si ji přečetli :(