Limea

Limea https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481662/bmid_limea-tio-481662.png 4 259 76

Netradiční fantasy romance od autorky bestselleru Kroniky prachu Limea je dívka z ostrovního národa Sorayů, která se rozhodla stát nejlepší lovkyní ze všech – do cesty za naplněním tohoto snu se jí však postaví nečekaná překážka. Když objeví zraněného cizince, kterého na pláž vyvrhlo moře, nedokáže ho nechat zemřít. Muž se stříbrnýma očima jí dává naději, že by se mohla vymanit přísným pravidlům svého kmene. Může mu však věřit? Nebo jsou její pocity jako klid před hrozivou bouří, která už se sbírá na obzoru?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)
Originální název:

Limea: Innerer Sturm , 2019


více info...

Přidat komentář

evismaior
dnes 2 z 5

40% - Od autorky znám Kroniky prachu a to nebylo špatné, takže jsem chtěla dát šanci i její fantasy knížce. Ale z té jsem rozpačitá. Myšlenka střetu dvou rozdílných světů je docela zajímavá - hlavní hrdinka Limea pochází z uzavřeného kastovního ostrovního národa stromových lidí, takových Amazonek, kde nejvyšší status mají ženy lovkyně, muži mohou leda tak doma připravovat jídlo a lidu vládne Rada starších s hlavním heslem zachovat izolaci a vyhýbat se cizincům. Jenže jednoho dne Limea jednoho takového polomrtvého cizince vyvrženého mořem na pláž zachrání - no a jeho národ zase podle popisu nejvíc připomíná Vikingy vládnoucí hrubou silou, kde naopak žena může jen mlčet a podvolovat se. Limea ho ukryje, vyléčí a začínají spolu navazovat vztah. A pak se u ostrova objeví loď plná jeho bývalých druhů, proti nimž ostrovanky nemohou mít šanci. Nebo ano?
Podobně jako Kroniky prachu i tahle knížka se dá nejvíc charakterizovat slovem rozvleklost. Ten příběh by se klidně vměstnal do delší povídky a já měla občas dojem, jako kdyby si autorka o čtenářích myslela, že jsou výjimečně nedovtipní, když se podvacáté potřebují ujistit o tom, jak je cizinec nesvý z Limeina nedostatku oblečení a ona je celá hotová z jeho svalů. Jednotlivé motivy se do nekonečna opakují (zabedněná členka Rady, romantická sestra, motýli v břiše, když se cizinec dotkne Limey), samotný střet s cizinci je naopak odbytý a podobně jako v Kronikách prachu konec velmi uspěchaný. A o tom, co je tohle vlastně za svět a proč takhle funguje, se nedozvíme prakticky vůbec nic. Další knížky této autorky už si nejspíš nechám ujít.

ElessaRiverbow
20.03.2024 2 z 5

Na knihu jsem se těšila a měla velká očekávání hlavně kvůli dvěma věcem - ta překrásná obálka a fakt, že od autorky jsem už četla Kroniky prachu a zamilovala si je. Mno, tohle ale dobré vůbec nebylo. I když se to četlo vcelku dobře a rychle, bylo to takové natáhlé a nudné. Některé věci tam byly zopakované snad stokrát a jiné, mnohem zajímavější, vysvětlené nebyly. Kniha je prezentována jako fantasy, ale jako fantasy mi to vůbec nepřišlo (spíš bych to zařadila do YA romantiky). Velký problém jsem měla také s postavami, hlavně Limeou. Polovinu času se chovala hloupě, až jsem se podivovala nad jejím myšlením. Romantická linka mi přišla trochu padlá na hlavu - neznali se ani týden a je to láska na celý život? Ummm, to úplně asi ne. Navíc chemie mezi nimi byla nulová. Nějaká akce se uskutečnila až během posledních padesáti stran, ale přišla mi příliš uspěchaná. Ani závěrečný epilog bohužel dojem z knihy nijak nespravil.

~1,5/5 ~


smisekL
07.03.2024 5 z 5

Nádherná knížka. Nemohla jsem se odtrhnout.

essene
14.01.2024 4 z 5

Krásný příběh-takové pohlazení

viola5163
13.11.2023 4 z 5

Dobrodružný a romantický příběh z prostředí ostrova odstřihnutého od zbytku světa. Hezké, milé a osvěžující. :)

nela3812
23.10.2023 2 z 5

Autorka vytvořila krásný svět, který tvoří především spousta zeleně a jedna malá osada někde na nějakém ostrově. Bohužel se však nedozvíme nic víc o samotném ostrově, zbytku světa a jeho komplexním fungování. Navíc nemáme žádné informace o osadě a je tak velmi obtížné pochopit, proč se její obyvatelé chovají dle určitého vzorce nebo proč jejich osada vypadá právě takto. Je zda zajímavý kastovní systém a rozdělení práce mezi muže/ženy. Přičemž ženy jsou lovci a muži kuchařky.

Mezi Limeou a podivným cizencem začne vznikat pouto, které však většinu času nevidíme. Autorka je přebornicí slow burn romantiky, tak bych ráda věděla, kde nechala hlavu, když psala tuto knihu? Absolutně žádná romantika, žádný rozvíjející se vztah. A když už to někde konečně naťukne, tak se tomu nedá uvěřit. Příliš jednoduché, málo uvěřitelné.

Poslední "třešničkou na dortu" je gradace děje. Ta je prosím kde? Když už se schyluje k něčemu zajímavému, autorka to velmi rychle a především velmi jednoduše utne. Jednoduchost můžeme přisuzovat tomu, že se jedná o divochy. Ale to nás opět vrací k tomu, že nevíme nic o celé osadě a nezbývá nám, než nespravedlivě soudit.

Obrovský potenciál, ale zpracování tomu bohužel neodpovídá. Jediným plusem je ta krásná příroda a poměrně rychle se odvíjející dějová linka, ač velmi prostá a plochá.

Hodnocení: 1,5/5

lucakuca
05.07.2023 3 z 5

Ostrov, kde muži jsou bábovky a ženy bojovnice :-). A pak se zjeví obří viking a z lovkyně je hospodyňka.
To přeháním, tak to není.
Zajímavý kastovní systém, který je jen lehce naťuknutý, aby se mi asi nezačalo kouřit z hlavy, ale hlavně tam je láska a láska přece lidi mění a hory přenáší a předsudky bortí a hrdinky zkrásní a postaví se proti celému světu s borečkem po boku.
Spíš bych řekla , ze všechno proběhlo tak nějak lehce. Uzdravení, láska, seznámení s rodinou/kmenem, příprava na boj, samotná bitva. Hrc prc a byl epilog.
Vlastně, když o tom tak přemýšlím, šlo o velmi závažnou věc, rozhodnutí, porušení a vlastně všechno a všichni v pohodě :-)
Asi se na ten ostrov odstěhuju...

M.C.SMITH
30.06.2023 3 z 5

Vůbec nevím, jak tuhle knihu hodnotit. Námět super, potenciál to mělo, ale nějak mi to nesedlo. Přišlo mi to nemastné neslané.

1259
25.06.2023 5 z 5

Celkový příběh se mi hodně líbil, i když se tam stále opakovalo pár vět a ten konec byl takový smutný, ale i tak sem ráda, že sem překecala sama sebe a knihu si přečetla.

Magdyla.8
08.06.2023 3 z 5

Těšila jsem se na knihu, kterou zkusím od opěvované spisovatelky Riny. Bohužel kniha skrývá více potenciálu než ji bylo využito. Z národa Sorayů a jejich pravidel se toho moc nedozvíme, není nám nic ujasněno. Dá se říct, že hlavní hrdinka má ve všem volnost a nějaké přísná pravidla zde nejsou popsána. Škoda, těšila jsem se na propracovaný svět, ale ten jsem bohužel v této knize nenašla. Spíše se příběh zaměřoval na romantickou linku a budnoucnost hlavních hrdinů.

Moniska2410
19.05.2023 2 z 5

Tak nějak ani nevím co o knize napsat.

Dvě a půl hvězdičky dávám za krásnou obálku, pěkný ilustrace a neotřelé téma.

Fantasy????

A v čem přesně????

Kniha není až tak špatná, hlavní hrdinové jsou docela sympatičtí. Romantická linka byla hodně rychlá a nějak mi mezi nimi nefungovala jejich chemie.

Námět skvělý, jen dějově mě kniha vůbec nebavila.

Nenadchne, neurazí a já si časem ani nevzpomenu o čem kniha vlastně byla.

Princezna22
15.05.2023 2 z 5

Absolutně bez děje, nějak se kniha táhne jak derava bota... Příběh mě nijak nezaujal.. Škoda, ale obálku má pěknou.

jitka_dankova
04.05.2023 3 z 5

Naivní roztomilá pohádka pro náctileté slečny. Fantasy to není ani omylem, spíš prostě jen divošský kmen na ostrově, který je nucen čelit cizincům na lodi. Celý způsob boje proti cizincům mi přišel poněkud přitažený za vlasy, ale to je tím, že už nejsem cílová skupina. Jestli vám není "náct", tak vás kniha nemá čím pohltit, děj je rozvláčný a postavy takové ploché. Ale cílové skupině by se na oddech líbit mohl.

LussyP
13.04.2023 3 z 5

- Některé lásky člověk nikdy nepřekoná. -

Autorka napsala i Kroniky prachu o kterých bylo jednu dobu hodně slyšet, mě ovšem učarovala až obálka této knihy. Když jsem pak zjistila, že se jedná o neotřelé fantasy, nemohla jsem odolat.
Tím také přišlo první zklamání... Podle mého názoru se opravdu o fantasy nejednalo, protože kdyby se ten ostrov, kde Limea žije, jmenoval Madagaskar, už by tam nebyl fantasy prvek naprosto žádný. Pokud hledáte fantasy příběh, tuto knihu přeskočte... Pokud ale hledáte zajímavou YA romantiku v netradičním prostředí, Limea je pro vás dokonalá.
Příběh vás ničím nepřekvapí, romantická linka je jedno velké klišé. Příběhu podle mě chybělo vyprávění jiných postav, celou knihu nás provází pouze hlavní hrdinka a ta je občas... Na pár facek.
Feministickou dušičku by mohlo nalákat, že hlavní hrdinkou je žena, která žije v osadě, kterou ženy vedou a mají i důležitější roli v hierarchii. Bohužel, ani v tomto směru by kniha neuspěla, jelikož o silných ženských postavách se nedá moc mluvit.
Pokud bych měla dojmy shrnout, tak knížku doporučím jako velice oddechovou, od začátku víte jak to skončí, co se stane, ale občas se budete pitomě usmívat. Mně je 24 let momentálně a přišlo mi občas, že mi bylo znovu tak 16.

Jaehyun
06.04.2023 4 z 5

Mrzí mě, že má Limea tak malé hodnocení, protože je to skvělá knížka! To byl vlastně i důvod, proč jsem se ji od prosince 2021 ani nedotkla, právě kvůli těm špatným recenzím.
Ten děj je sice pomalejší a předvídatelný, ale já si užila každou stránku. Tohle bylo přesně to, co jsem potřebovala, život na ostrově, moře, příroda, odlehčený příběh zalitý sluncem, který se skvěle četl..
Určitě si od autorky někdy přečtu i Kroniky prachu.

betule3
25.03.2023 3 z 5

Jednoduchá fantasy, jejíž prostředí mi připomínalo matriarchální verzi avatara. Nápad výborný, provedení už potom tolik ne. Nevím, jestli je to tím, že se po celou dobu nehneme z místa (vážně jsem snad ještě nečetla dobrodružný příběh, ve kterém by hrdinové nevytáhli paty ze své vesničky), ale celé se to nepříjemně táhlo. Konec mi na druhou stranu přišel šíleně uspěchaný - válka, ke které se celou dobu schylovalo se bleskově vyřeší během dvaceti stránek, přihodíme k tomu lehké nervové zhroucení hlavní hrdinky, a masterpice je na světě. Mrzí mě to, protože je vidět velký potenciál, který autorka knize vdechla. Ráda bych ovšem vyzdvihla grafickou podobu, obrázky byly úžasné zpestření, které moc často v knihách nevídám. A Nóatún byl taky fajn. :D

whiolet
04.03.2023 3 z 5

Bylo to pohodové čtení, ale čekala jsem trochu něco jiného.
V knize bylo málo děje i romantické linky, což byla škoda.
Na druhou stranu mě neskutečně bavil Bardin, ten příběhu dodal ten správný říz.
Jako celek to hodnotím spíš průměrné.

Lavina
23.01.2023 4 z 5

Překvapivě pěkné.Nečekala jsem,že mě to zaujme přece jen jsem jiná věková kategorie a už knihy pro děti a mládež skoro nečtu.Ale protože se mi líbily jiné knihy od autorky,zkusila jsem to.
Moc pěkný příběh,romantika,boj, přátelství... Úžasné prostředí,jen by teda mohlo být víc popsáno.Vesnici jsem si moc nedokázala představit.A teda úžasně veršované poděkování...Super

TBRbezkonce
20.01.2023 2 z 5

Já nevím, co jsem čekala, ale tohle ne. Podle mě by měla mít fantasy (a to i young adult) nějaký děj, jenže tahle je prakticky bez děje. První polovině se skoro nic neděje, tloušťku knize dávají rozsáhlé popisy líbání (ano, i přes několik stran) a jediné, co knihu drží nad vodou je jednodenní válka a různé konflikty k ní vztahující se v druhé polovině. O nepředvídatelných zvratech či popohánění děje si musíte asi nechat jen zdát. Je to škoda, protože téma matriarchátu a úplně odlišné kultury by šlo, podle mého, rozvést mnohem lépe.

Luc00inka
06.01.2023 5 z 5

Knížka se mi velmi líbila. Podle popisu se podle mě tolik nedá odhadnou, o čem přesně vlastně je. Neobvyklé prostředí se smyšleným světem a národem Sorayů na mě působil takovým „magickým” dojmem. Myslím si, že se nabízí pustit uzdu své fantazie, protože já osobně jsem nic podobného nečetla, a ani jsem neviděla o tom neviděla film. Mě to vlastně i bavilo představovat si, jak jednotlivé postavy a jejich svět vypadají.

Štítky knihy

pro dívky romantika

Autorovy další knížky

Lin Rina
německá, 1987
2019  87%Kroniky prachu
2020  85%Pár stránek navíc
2021  72%Limea
2022  74%Kufr z nebe
2024  78%Ztracené vzpomínky

Kniha Limea je v

Právě čtených8x
Přečtených329x
Čtenářské výzvě41x
Doporučených14x
Knihotéce261x
Chystám se číst239x
Chci si koupit70x
dalších seznamech7x