Počátek

Počátek https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371132/mid_liga-spravedlnosti-pocatek-PRh-371132.jpg 4 99 15

Liga spravedlnosti série

< 1. díl >

Je to úsvit nové éry. Superhrdinové – jako například Superman v Metropolisu nebo záhadný Batman v Gothamu – jsou pro svět něčím novým a děsivým. Když však série podivných útoků rozpoutá hrozbu, která na Zem přichází z jiného světa, musí tito hrdinové spojit své síly... pokud se budou schopni vzájemně snést!

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Justice League, Volume 1: Origin , 2012


více info...

Přidat komentář

ariannpHm
16.12.2023 4 z 5

Super. Jeden z mích nejoblíbenějších komiksů. Zábavné postavy, dobrá zápletka. Na mě ale moc krátké.

georginaa
09.12.2021 5 z 5

Tak jsem si přečetla i tento první díl a je to zábavné, pěkné a naprosto vyhovující na jedno odpoledne.


Eillen
16.06.2020 5 z 5

Ten zelený cvok s prstenem mě na začátku vytáčel a fakt byl zralý na průplesk zleva i zprava. Ale ke konci se trochu uklidnil :-)
Musím říct, že jsem si komiks užila. Kresba je nádherná a je to snad poprvé, co se mi líbí obličej Bruce Waynea.

Kate18
28.01.2020 5 z 5

Setkáme se se 7 členy Ligy Spravedlnosti, i když, počkat.. to se ještě neví... takže, je tu Skvělá Sedmička! S mimozemšťany, kteří napadnou svět bojují Batman, Green Lantern, Superman, Flash, Wonder Woman, Cyborg a Aquaman. Na několika místech se objeví zvláštní tvorové, kteří umisťují kryptokrabice. Za křiku: Pro Darkseida tvor spolu s krabicí vybuchnou. O co tady jde? Navíc tyhle potvory začnou odnášet lidi na svou loď. A hrdinové se jim musí postavit.

JaninaCZ
19.01.2020 5 z 5

Tohle mě bavilo. Můj první přečtený komiks ze série The New 52 a naprostá spokojenost. Perfektní kresba, zábavný příběh, který měl spád a akci. Pro fanoušky DC jasná volba.

ladyKristyn
26.07.2019 5 z 5

Moji oblíbení super-hrdinové, není co vytknout. Kdo má rád tento žánr bude nadšen.

Lenka.Vílka
30.01.2019 5 z 5

("Blood in our hearts, Blood on our hands, We're human, We reason, We're breathing, Protecting, You're living and dying, surviving, we're trying, To breathe in safety, Come home safely." ... Justice And Mercy - Flyleaf)

("Jaké máš ty vlastně schopnosti? Lítat neumíš." "Ne." "Nadlidská síla?" "Ne." "No tak moment...neříkej mi, že jsi jenom nějaký chlápek kostýmu netopýra! Děláš si ze mě legraci?")

Úvodní scéna musí být akční! I když vám nedává smysl, na tom nezáleží. Prostě být musí. A musí obsahovat dialogy typu "vypadni z mého pískoviště", proto černej a zelenej se chovaj jako malý děti. Ale je sranda to pozorovat. Stále jsem čekala, až jeden zakopne, druhej se začne smát, ale u toho zakopne sám, a oba zachrání někdo další (pravděpodobně omylem, než mu dojde, že se vlastně taky chce prát). Ale teď vážně. Ještě se k nim přidá červenej a červenomodrej. Já mám začátky ráda. Když se ty dobrý rubou mezi sebou, když to jde vyřešit i jinak. Třeba si sednout a v klidu to probrat. Což by ale nebyla taková sranda a taky je tam moc kohoutů na najednou, takže by to asi nevyšlo. A aby to nebylo nudné, přiskočí princezna a jako vždy to rozčísne delfín. Jak už víme, Aquaman není trubka, ale je to řízek, jehož příchody vždy stojí za to.

("Kdo tady tomu velí? Hlasuji pro sebe.")

Jo, a děj. Invaze, nově formovaná liga se tomu snaží zabránit, jedna rubanice za druhou. Nó...a to je tak nějak všechno. Ono by toho asi na jednoho bylo moc, je mi to jasný. Protože, o čem asi tak může být kniha, která má ve svém názvu slovo "počátek"? Hmm. Jo, bingo, další z dalších startů ligy. A víte co? Mě to bavilo. Machýrek a megaloman v jedné osobě Johns mě baví. Kdekoliv, kdykoliv. A k tomu kresba, která sice není ničím odlišná, ale zároveň je prostě dobrá. Jednu stránku budete číst dlouho. A potom se budete kochat. A všechno si to vychutnávat. Aby jste zvládli pochytat všechny vjemy. Je to barevný, občas mi oči předcházely (třeba 3D kresba. Tady jsem zjistila, že mi vadí ještě víc než 3D v pohybu), ale i tak nádherný. Nebo to prostě přečtěte s tím, že "dobrý a hezký". Já když se pro něco nadchnu jsem v tom svém pozitivizmu otravná.

Co mě mrzelo a u prvních dílu bude mrzet vždy je prostě ten "faktor prvního dílu". Sice se něco dozvíte o postavách (proto si nemyslím, že je to zase tak úplně pro nové čtenáře, jak se píše zezadu knihy, protože origin si tady odbyde jenom Victor), ale nic víc. Takže pokud jste z jiné planety a nevíte nic o nikom z nich, udělejte mi radost a tohle nečtěte. Nejdřív si dejte něco jiného, ok? Protože tady není prostor na rozjímání. Tady se dávají dohromady. Takže vážně filozofický rozbor duše nečekejte. Není na to čas. Uvidíme v druhém dílu :)

Začnu pár fakty. Mrzí mě, že jsem sérii nečetla před Válkou velké trojky. Bohužel. Ale plakat kvůli tomu nebudu. Budu plakat, pokud u nás nevyjdou další díly, protože v nich je moje vyvzdychané pokračování Války velké trojky. No, nějak mi datumy vydání  nepřidávají víru :(
Nebudu porovnávat s filmem, a přemýšlet nad tím, jestli je film podle komiksu nebo jestli to Geoff napsal "na zakázku", když vezmu v potaz velkou změnu v jeho kariéře v loňském roce. Dnes chci číst dobrý komiks místo řešení konspiračních teorií.

Ale ještě trochu toho, co se nepovedlo...
Počátek má (opět) problém s neokraji a přestože si (opět) chcete užít barevnou mainstreamovou kresbu, kvůli které jste si komiks koupili v tušení, že tam budou (opět) celostránkové a (opět) dvojstrankové kresby, kvůli vazbě (opět) utřete. Já vím, chytráci z vydavatelství asi jedou v teorii, že co nestojí přes litr, to nestojí za námahu vymazlit, že jo? To mě (opět) vážně naštvalo. A dost to snižuje kvalitu komiksu po technické stránce. Protože v komiksu si nekupujete jenom příběh, ale i ty blbý obrázky. A o okrajích by mohly vyprávět třeba Mýty. To jsou další a další detaily, které signalizují, že tohle je pro sice pro čtenáře náročného, aby v tom hnedal mouchy, ale zároveň pro konzumenta, který se chce jenom pobavit.

Na konci je jako vždy pár alternativních obálek, přepis výslechu, skic, složky zaměstnanců a  trochu záhadna ohledně díla Davida Gravese. Trochu nepřehledně poskládané, ale ok.

dexterman
06.04.2018 5 z 5

Je to prostě boží . Mé první setkání a JLA nezklamala. Má to grády , tempo , akci a hlavně nadprůměrnou ilustraci . Jde vidět že je to děláno pro mladé a možná i začínající čtenáře comicsů . Což ale vůbec nevadí . Náramně jsem si to užil . Doporučuji číst tohle než koukat na nepovedené filmové zpracování . I když kdo koukal předem na film jako já tak u ví co asi od tohoto čtiva může čekat .

fvalek
06.03.2018 4 z 5

Začnu takovým zamyšlením, neznám přesný kontext tohoto komiksu a četl jsem jiné Ligy spravedlnosti, ale asi se správně domnívám, že jde o jeden z posledních restartů, a to asi pro účely ucelenosti příběhu pro využití v DC filmech? Nebo spíše naopak, filmy si tento komiks vzaly jako předlohu, ale prostě to propojení se v tom nezapře.

Jim Lee nám opět předvádí nálož úžasného vizuálu v ještě sytějších barvách, než jsem byl zvyklý. Celkově je kresba hodně hutná, občas jsem strávil vážně hodně času zkoumáním co, a kdo kde zrovna je... Velké nakupení postav a prvků do malého prostoru bylo sem tam divoké, ještě ve spojení těch barev, ale to je na komiksu právě zajímavé.
Co někdo považuje za výhodu jsou dvojstrany, nebo prostě kresby formátu A4 na šířku, to mi ale trošku vadí, protože je-li postava uprostřed, tak mi velký kus z ní skryje vazba komiksu (takový ten prostřední spoj prostě). A další věc je, že to je komiks bez okrajů, takže kousky textů a části postav občas do vazby také zapadnou, i když nejde o dvojstranu (ačkoliv možná jde o to, že nerad knihu otevírám úplně naplocho). To samozřejmě není hodnocení komiksu, to je čistě můj názor na věc.

Co se týče děje, tak mi přijde hodně dobrý. Je logický, navazuje na sebe, dá se říci, že i když se tam objevují různé neznámé věci, tak vše je dobře vysvětleno a neměl jsem nedostatky v pochopení komiksových reálií i celkové zápletky. Sledovat osudy hrdinů "nováčků" je fajn, je to vždy lepší, než když už je hrdina zaběhnutý a zpohodlnělý. Co mě ale mrzelo byl konec, který mi přišel hrozně nedotažený, trošku i špatný ve smyslu negativního konce (ti odnesení lidé se už asi nevrátí). S nepřítelem si poradili oklikou, která buď naváže dalším dílem, nebo byla prostě odfláknutá, aby se vyhnuli delším bojům. Žádný z hrdinů mě výrazně neuchvátil, dokonce i můj oblíbený Superman byl spíše v pozadí.

Neodpustím si malé porovnání s filmem, který měl prakticky vzato stejný nedostatek jako tento komiks a to je ta celkově slabá zápletka a nedotažený konec. Méně Supermana (ostatně o čem by komiks a film byly, kdyby zase vše zařídil jen Superman) a ve filmu navíc úplná absence Green Lanturna (s tím hrozným filmem o něm asi dost očekávané).

Celkově ale komiks opravdu moc hezký, snad další díly odhalí kvalitnější zápletky, protože potenciál na to má.

hroubek
26.07.2017 4 z 5

Mainstreamová lahůdka. Geoff Johns se s ničím nepáře a hned od první stránky nás vtáhne do akce, která pokračuje po celý komiks. V každém sešite naskočí do příběhu nový hrdina a na konci máme převyprávěný zrod Ligy spravedlnosti. A mě to hodně moc bavilo, i přestože jsem viděl několikrát animovaný film. Velmi mě potěšila kresba Jima Leeho, která je doslova pastvou pro oči a jeho dvoustránkové kresby bych si klidně nechal zarámovat. Komiks má velmi rychle tempo a na nějaký psychologický rozbor postav není čas. Nejvíce prostoru pak dostane čtveřice Batman - Green Lantern - Flash - Cyborg. Zbytek postav má své využití pro příběh, ale moc se o nich nedozvíme. Na seznámení s postavy z Ligy spravedlnosti to funguje skvěle a taky to skvěle vypadá, jen to mohlo být trochu propracovanější.

Khagrael
01.09.2016 5 z 5

Muj prvni komiks o Lize spravedlnosti, ktery jsem kdy cetl a jsem velmi mile prekvapen. Hlavne naprosto uzasna kresba.

martinstefko
13.11.2015 2 z 5

Pro mě je tenhle komiks klasickým mainstreamem, který nemám moc co nabídnout navíc. Ano, dostanete akci, dostanete "velký" příběh, bandu lidí ve velmi barevných oblecích, a k tomu nepřítele, který většině lidí nic moc neřekne. Kresba Jima Leeho je ale obrovským tahákem. http://www.comics-blog.cz/2013/11/392-liga-spravedlnosti-1-pocatek-50.html

aalexiis
29.06.2015 3 z 5

Líbilo se mi to více než třeba Green Lantern, protože zrovna toho moc nemusím, takže skupinka více superhrdinů fungovala dobře, ale přesto to asi nebude můj oblíbený "druh" komiksů...

3DD!3
15.12.2013 3 z 5

Originy jsou vždycky fajn, postavy se neznají a jsou trochu neotesanější ke svým budoucím přátelům na život a na smrt. Oproti Morrisonově sérii jde o pomalejší a plynulejší příběh, bohužel bez nečekaných point a ujetých zvratů, ale není to zrovna na škodu. Baví mě neotesaný Superman i fanatická Wonder Woman, všichni členové jsou drobet jiní než je známe. Na další sešity o "Skvělé sedmičce" jsem zvědavý, přesto mě však Morrisonovy šílené eskapády baví o trochu víc.

jh666
15.11.2013 4 z 5

Můj první svazek od DC, a první DC komiks, který jsem četl v češtině. Poprvé jsem byl nadšený, ale když jsem si přečetl něco dalšího musím hodnocení snížit. Pořád trvám na skvělé kresbě (dvoustrany!!!) a akce je dobrá. Ale šlo to asi líp.