Věčné zlo

Věčné zlo https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418308/bmid_vecne-zlo-Smu-418308.jpg 5 25 5

ZLO JE RELATIVNÍ Něco takového nejmocnější hrdinové světa nečekali. Zatímco mezi sebou ochránci naší planety řešili svoje vlastní půtky, bytosti z temné dimenze přihlížely. Trpělivě čekaly a plánovaly dokonalý útok. Poté udeřily. A hrdinové padli. Liga spravedlnosti je pryč. Nahradil ji Zločinecký syndikát, tyranské vraždící uskupení nadlidí, jejichž schopnosti a osobnosti jsou zvrácenou verzí Supermana, Batmana, Wonder Woman a dalších. Jejich cíl je prostý: vládnout světu. V čele tajného společenství superpadouchů postupovali po celém světě jako armáda a zlikvidovali jakýkoliv odpor. Žádný hrdina se jim nedokázal postavit. Ale Lex Luthor není hrdina. Ultraman a zbytek Syndikátu mu nevěnovali dostatečnou pozornost, a tak je nyní Supermanův úhlavní nepřítel poslední nadějí pro Zemi. Aby porazil dobyvatele z temné dimenze, spojí se s nesourodou skupinkou zločinců – a jedním legendárním hrdinou. Válka se blíží, bitva zlého génia vůči surové síle, důvtipu vůči násilí. Válka takových rozměrů, že může dát zrod ještě smrtonosnějším nepřátelům. A ať prohraje kdokoli, zlo zvítězí. Úspěšná autorská dvojice GEOFF JOHNS (LIGA SPRAVEDLNOSTI) a DAVID FINCH (BATMAN: TEMNÝ RYTÍŘ) posílá padouchy proti padouchům v zatím nejambicióznějším příběhu New 52 zvaném VĚČNÉ ZLO. V sérii - 5.5... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , BB art
Originální název:

Forever Evil , 2014


více info...

Přidat komentář

hroubek
26.12.2023 5 z 5

Velká spokojenost, u které jsem si říkal, že je super, když se Geoff Johns může utrhnout ze řetězu. Nejlepší na tomto komiksu je to, že hlavní hrdinové jsou klasický záporáci, kteří se rozhodli zachránit svět a Ligu spravedlnosti. Ale nejsou jako Sebevražedný oddíl. Tohle jsou naštvaný záporáci, co se bojí, že by mohli přijít o smysl své existence, a jsou naštvaný na jiné záporáky, kteří ničí staré pořádky a nedodržují jistá pravidla hry. Johns krásně naznačí, že všichni hrdinové potřebují své záporáky (a naopak), protože kdyby je neměli, tak jejich existence postrádá smysl. Proto Joker nikdy nezabije Batmana, protože pak by se nudil. A s tímto motivem pracuje Johns skvěle. Johns nám dává prostor abychom lépe poznali, co motivuje Luthor. Proč dělá, to co dělá, a že když je potřeba, tak se umí postavit na tu správnou stranu. Totéž platí i pro Black Adama, Sinnestra nebo Captaina Colda. Osobně jsem si hodně moc užil druhou půlku komiksu, která je našlapaná neskutečně. Hlášky, úderné dialogy, nečekané úmrtí a pak samozřejmě epická bitva, která přinese několik super zvratů. Jediné, co mi vadilo je to, že to tady nevyšlo pohromadě v jedné knize, kde by byly komiksy Věčné zlo, Věční hrdinové a Americká liga spravedlnosti 2: Následky zla. To by byl skvělý omnibus. Takhle musíte číst tři komiksy, které se následně prolínají a navzájem se doplňují. Je to prostě bordel a velká škoda. Věčné zlo je moc dobrý komiks, který se četl parádně a udělal mi velkou radost.

martunka
11.07.2020 5 z 5

Paráda. Tak tenhle příběh byl fakt zajímavý... Mělo to grády i zajímavou myšlenku.


Lenka.Vílka
01.04.2020 5 z 5

"Born With Nothing, Die With Everything - Papa Roach"

Už to asi začínám brát jako samozřejmost. Že nejkrásnější kresba je vždy zkažená vydavatelem. Jak stojí Syndikát před všema padouchama země? Za ty prachy bych nečekala...tohle provedení. No, dost to otráví hned v úvodu! :(

Což je škoda, protože úvod je skvělý. Syndikát sejmul ty dobrý a osvobodil ty špatný. Je čas se spojit. Ale ne všichni o to mají zájem. A protože ne všichni dobrý jsou ze hry, je čas na útok zpátky. Protože plán k odhalení zbytku hrdinů je svou jednoduchostí vlastně geniální.

A kde je Lex? Čeká na něj a jeho "nedopečeného" společníka práce...

Nešetří se ubližováním postav. Jak dobrým, tak špatným. A zohlednění, že i padouši mají jistý morální kompas a do toho co je už moc, nejdou jenom proto, že to po nich Syndikát chce. Čili, kdo z padouchů se přidá k Lexovi?

A kde je Batman s Catwoman a jeho tajemstvíčka v boji proti Syndikátu?

A kdo z klaďasů se přidá k Lexovi?

Hláška knihy rozhodně patří Black Mantovi: "Syndikát zabil Aquamana. Vzali mi to jediný, co jsem kdy chtěl. Tak na oplátku vezmu všechno já jim."

Protože v okamžik, kdy se to roztýmuje a do písku se nakreslí čára, začne ta nejzajímavější část knihy, přestože to předtím bylo taky dost poučné.

Nemám obavy, vím to jistě. Kdyby tuhle sérii psal někdo jiný než Geoff, není to tak dobré a epické. A hezky to do sebe zapadne s knihou 3,5 a Americkou ligou. Navíc...Finch. Nebýt těch pár vad ze strany vydavatele, které jeho kresbu narušily, nic to nemění na tom, že je na "ach" i "wow". A jak mě máte prokouklou, tohle je největší možné znamení spokojenosti.

Věčně zlo mi udělalo radost. Navíc se teď moc těším na Věčné hrdiny. Už jsem v to ani nedoufala, že vydají i další díly série. Jupí!!!

fvalek
28.02.2020 5 z 5

Po dlouhé době, kdy se tři vydání věnovaly téměř stejnému tématu a měly stejný konec (Válka velké trojky, JL America a JL) se konečně dostáváme v příběhu dál a je to moc příjemná změna a vyvrcholení. Hlavní postava v podobě Lexe Luthora je sice trošku předimenzovaná, ale celý koncept Injustice se mi líbí a ukazuje, že záporáci nejsou jen hňupové, co s hrdiny vždy prohrají. Navíc se ukazuje další důležitá věc, že ne každý záporák je vždy zlý - miloučký Bizzaro, velmi loajální Black Adam, odvážný Black Manta a celkově dost ochotný a milý Sinestro, dokonce i Lex, kterého čeká velké prozření... Vážně mě to potěšilo, každý potřebuje smysl života a někdy je to prostě jen mít koho zničit, ale neznamená to, že jsme prohnilí do morku kostí. Další prvek, co se mi líbil, bylo ponechání Batmana. Protože není tak nezvyklé, že jakmile se má dít něco špatného, hned vyřadí Supermana a Wonder woman, vlastně to je takové první pravidlo všech střetů... Ale většina komiksů se neodvažuje vyřadit Batmana... to po technické stránce ani tady, Batman zůstal, ale oproti Lexově bandě byl naprosto neschopný, takže krásný kontrast, který nenarušily ani zadní vrátka pro další díl JL v podobě Cyborga. Celá kniha pak ukazuje, že i padouši potřebují týmovky a kéž by jich postupně vznikalo víc.

Praví záporáci jsou tedy Syndikát, ale ani ten není úplně destruktivně zlý jako totálně evil, třeba Darkseid... Jsou to sice většinou hajzlíkové, ale také mají svoje cíle a touhy, kvůli kterým to dělají, jen je jejich podstatou zlo, co se dá dělat. Nakonec můžeme vidět i jejich lidské stránky, což je tedy hlavně slabost, ale ukazuje na složitější vývoje než povrchní zkaženost. Owlmanovy rodinné vazby, Superwomanina touha zabezpečit si rodinu, Ultramanův strach z bezmoci proti horšímu nepříteli, Power Ringova úleva z osvobození apod. Ostatně svou milosrdnou stránku nám ukázali už v krizi na nekonečnu zemí, kde i přes svou zlou povahu zachraňovali svou Zemi před koncem. Absence hrdinů podtrhuje celý tenhle celek "antihrdinské epické události". Potěšila mě spousta detailů, nejen tohle, ale bylo by to příliš na dlouho... zmíním namátkou třeba konec Atomicy (jupí!) nebo odvaha zakomponovat do děje spoustu smrtí, protože tak to prostě je, když bojujete proti zlu, nepřemlouváte ho, aby se chovalo hezky, prostě bojujete... Adamovy zuby, Ringova ruka, Bizzarův pohled - Johns se hodně snažil. kresbu komentovat nemusím, pro tuhle sérii je typická a pro mě asi nejlepší.

Ve výsledku prostě úžasný crossover, který se zaměřuje na postavy, které mají co nabídnout, ale často jsou generalizovány jako takový ten zlý odpad co potřebuje za vyučenou, a i když konkrétně Lex třeba fakt potřebuje srazit ego, tak i ten se tu předvedl dost hezky. Těším se na další díl, ne konkrétně Injustice, tuším, že to bude JL5, i když podle popisku se bude odehrávat ve stejné době jako Věčné zlo, ale chci odhalovat další detaily a postupně se snad složí ještě lepší příběh. Protože tu máme číhajícího Antimonitora a ještě jedno miminko, takže na to jsem zvědavý! :)

3DD!3
21.11.2019 5 z 5

Čistokrevný popcorn, který ukazuje že když se Johns rozjede, tak umí. Poražení původní Ligy spravedlnosti se sice odehraje hodně mimochodem, ale zlá verze Supermana (závislák na kryptonitu) a spol přirostou k srdci hned. Luthor jako hlavní hrdina funguje výborně a celý dějový oblouk Věčného zla je v podstatě o něm. Vizuální stránka z pera Davida Finche často bere dech. Neskutečně propracované výjevy akčních scén a konfrontací jednotlivých bijců jsou materiálem na plakáty do pokojíčku. Nemá to zásadnější hloubku, ale jasně je zde vidět proč DC týmovky selhaly. Nevybudovali dostatečné základy, na to aby na nich mohli postavit takové monumentální scény jako je rubačka Alexandra Luthora s Ultramanem.