Houslistka z Berlína

Houslistka z Berlína https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515783/bmid_houslistka-z-berlina-DSQ-515783.png 5 74 16

Catherine Lockhartová a Liam Taggart dostanou pozvání na večeři do italské restaurace. Tetu jejího majitele a jejich dlouholetého přítele chce z farmy v toskánských kopcích vystěhovat velice vlivná korporace, která tvrdí, že má na pozemky vlastnická práva. Catherine s Liamem dostanou jediné vodítko v podobě rukou psaného německého životopisu, v němž se ukrývá dávno zapomenutý příběh… Ada Baumgartenová se narodila v Berlíně na konci války, přesně v roce 1918. Byla dcerou uznávaného hudebníka, který hrál první housle v prestižní Berlínské filharmonii, a sama se rovněž stala geniální houslistkou. V dětství žila obklopená bohatou kulturou a vybranou společností meziválečného Berlína. Tehdy také navázala hluboký vztah s kamarádem Kurtem. Proud dějin však nabral jiný směr. Ada byla Židovka a společenské tlaky ji o přítele brzy připravily. Co se s Adou stalo? Jak je její život propojen se soudním sporem o vlastnictví toskánské farmy? Catherine s Liamem se postupně noří do hlubokých lží, korupce a lidského zla, ovšem na jejich dně naleznou příběh plný laskavosti, odplaty a naděje, jehož konec ještě nebyl napsán.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Kontrast
Originální název:

The Girl from Berlin , 2018


více info...

Přidat komentář

LéňaM
10.02.2024 5 z 5

Opět skvělé čtení od tohoto autora.
Chytne a nepustí.

Fidibus
06.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha mi dala docela zabrat. Námět se mi moc líbil a výsledně knihu hodnotím jako originální a zajímavou, ale hodně jsem se ztrácela v Adině příběhu, který byl až moc obsáhlý v porovnání se současným pátráním po majiteli vily s pozemky. Paradoxně jsem se do Gabi a jejích pocitů vcítila líp, u Ady se to působivé ztrácí v množství děje a "nejlepší", i když nejsmutnější, mi tam přijde konec příběhu v souvislosti s Kurtem a její matkou. Jinak poučné je určitě téma filharmonií a celkově osudy těchto hudebníků a téma vlastnictví židovského majetku.
Díly čtu napřeskáčku, ale určitě budu pokračovat.


Petradvorakova2
23.01.2024 5 z 5

Dnesnim dnem jsem docetla tuto knihu a Jedním slovem NADHERA. Krásné zpracováno. Přes 400 stránek krásného čtení, které se četlo samo. Velmi dojemný příběh, který sice má krutou minulost ale na konci je vše v pořádku. Velmi doporučuji.

Paja1709
17.01.2024 5 z 5

Ronald H.Balson je proste sazka na jistotu.Dalsi krasna kniha.I kdyz ma tolik stran ,tak se cetla uplne sama.Po knize Byvali jsme bratri je tato pro me druha nejlepsi ze serie.Uz se tesim na dalsi dil.

18LenkA12
10.01.2024 5 z 5

Dojemný příběh, ve kterém je spousta napětí, rodinné pospolitosti a lásky. Děj nutí čtenáře číst dál a dál. Na každé straně děj vrcholí, nečekaně se zavrtává. Musím přiznat, že ke konci i slza ukápla. Už teď se těším na další knihy od autora a znovu přečtení jeho knih. Knihu můžu Jene a jen doporučit.

GYROTOURBILLON
20.12.2023 5 z 5

Tak zde není již co dodat. Oblíbený autor dokáže udržet a nepustit. Všechny jeho knihy jsou čtivé , zajímavé i romantické, o nelehké válečné době. Od všeho kousek. Však je to znát na hodnocení.
Knihy i autora doporučuji.

Mandlevest
23.10.2023 5 z 5

Nevím proč, ale často si vybírám knihy, ve kterých sledujeme vývoj hospodářské a politické situace v Německu ve třicátých letech, která umožnila nástup Hitlera k moci, který se nezastavil u německých hranic a vedl k celosvětovému, tragickému konfliktu. Jak "málo" stačilo k tomu , aby se tak stalo, nám popisuje tento výtečný autor v knize Houslistka z Berlína. Ten retrospektivní příběh nadané židovské houslistky Ady a její rodiny jsem četla jedním dechem, ač jsem některým rozhodnutím, která vedla k lidským tragédiím, popravdě, příliš nerozuměla. Ale bohatě to vynahradilo prostředí, ve kterém se příběh odehrával, ať to hudební, s připomenutím mnoha slavných děl vážné hudby anebo geografické, protože velká část knihy se odehrává v Itálii, v Bologni, v Římě či v srdci Toskánska, ve vesničce Pienza. Tato místa umí vzít za srdce a já je plánuji, po mnoha letech, znovu v létě procestovat, o to víc mě těšila. Moc pěkné čtení, ale hlavně (přes velkou čtivost příběhu) poučné, zejména v této turbulentní době všeobecné nespokojenosti a z toho plynoucí adorace populismu v celém světě. A stačí málo a svět se zblázní. I o tomto je tato kniha a já ji doporučuji k přečtení.

intelektuálka
19.08.2023 5 z 5

Historická fikce - velmi pěkné čtení ve dvou liniích - se spoustou zajímavých komponentů ....

Ty pozitivní jsou krásná krajina Toskánska.... otázka lidské soudržnosti a přátelství ....

A samozřejmě zakázaná láska Židovky Ady a Němce Kurta .... jak může uspět ve 30 - tých letech, kdy se Hitler a jeho vrstevníci dostávají k moci ?

..... máme různé kořeny, ale náš pohled na svět je souhlasný ....

A celou knihou zaznívají houslové koncerty .... i mé oblíbené Meditace od Masseneta ....

A to největší negativum je zde válka - ničivá, rasistická a chamtivá - i vyvlastňování majetků ....

Až z dalekého Chicaga přijíždí právnička Catherine s Liamem, aby se pokusila obhájit práva staré a životem zkoušené ženy .....

Kniha zahrála na strunu mojí duše - miluji toskánské území a miluji houslové koncerty ....
Takže určitě doporučím - tam nebyla žádná zbytečná slova.

Knižní střípky
13.06.2023 5 z 5

Pan Balson má ve mně oddanou fanynku již od dob jeho první knihy Bývali jsme bratři, pak přišla Dvojčata paní Karoliny a do třetice s Houslistkou si definitivně získal mé srdce, kecám, zamilovala jsem se již při Bratrech :-). Pokud máte rádi příběhy z druhé světové války a zároveň se rádi čas od času podíváte do soudní síně, vřele doporučuji tvorbu tohoto autora. Všechny jeho příběhy jsou sice do jisté míry fikcí, ale historické pozadí je reálné a hlavně velice dobře a precizně vykreslené. Ano, prosím, mám jeho knihy moc ráda, pokud jste to náhodou ještě nepochopili. Zkuste je, čeká vás nádherný čtenářský zážitek.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

anovy64
09.06.2023 5 z 5

Opět krásná kniha od Balsona, která je plná emocí, smutku, ale i lásky a naděje. Doporučuji.

PetraN17
05.06.2023 5 z 5

Tady je to vždy sázka na jistou :)))
Výborná kniha, doporučuji

sibumi
23.05.2023 4 z 5

Na první pohled jeden z mnoha příběhů, který nás zavádí do válečného období. Na druhou stranu ale kniha vybočuje z průměru svým nadstandardním zpracováním: čtivá, brilantně popisná, měl jsem velkou radost z kariérních úspěchů mladé Ady. I když nedávám plný počet bodů, rozhodně stojí za přečtení.

veronika4937
22.05.2023 5 z 5

Překrásný historický román, kde se postupně propojí historická linka vyprávějící o výjimečně nadané houslistce Adě, a současná linka, kde se vyšetřuje podezřelý případ boje o nemovitost na slunném italském venkově. Pro mě je Houslistka z Berlína jednoznačně jednou z nejlepších knih, které jsem letos četla. Líbil se mi autorův bohatý jazyk, zajímavé prostředí orchestru, skvělá propracovanost příběhu a také množství reálných historických informací a postav, i když samotný příběh je smyšlený. Doporučuji si na závěr znovu přečíst úvod, kde autor uvádí, co je pravda a co fikce. Nebojte se do knížky pustit i v případě, že jste předchozí díly nečetli, nic vám neunikne. Já si je ale určitě časem přečtu všechny.

zdehan
14.05.2023 5 z 5

Moc pěkný přiběh ktery se četl sam.

LeNÍk32
13.05.2023 5 z 5

Smutná, ale velmi krásná kniha. Úžasně napsaná nešlo se odrhnout

AlenaF
27.04.2023 4 z 5

Jeden z mnoha smutných příběhů, které se odehrály za druhé světové války. V tomto případě i dlouho po válce. Díky trpělivemu vyšetřování Catherine Lockhartove a Liama Taggarta skončil příběh dobře.

Autorovy další knížky

Ronald H. Balson
americká, 1944
2019  91%Bývali jsme bratři
2021  91%Dvojčata paní Karoliny
2022  83%Eliho slib
2023  95%Houslistka z Berlína
2024  91%Obhajoba Britty Steinové

Kniha Houslistka z Berlína je v

Přečtených88x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených10x
Knihotéce101x
Chystám se číst105x
Chci si koupit24x
dalších seznamech4x