Zrádce přísahy

Zrádce přísahy https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15913/zradce-prisahy-15913.jpg 5 99 7

5. kniha série Letopisy z hlubin věků. Odplata. Vůle pomstít Tuleního bratránka Bala, který zahynul rukou krutého vraha kvůli zbývajícímu ohnivému opálu, nutí čtrnáctiletého Toraka aspoň zčásti odčinit, co tak trestuhodně zanedbal. Zatímco v předchozím dobrodružství osiřelý syn Vlčího čaroděje, nadaný silou toulavého ducha, na vlastní kůži poznal pocity štvance, teď proniká se svými nejvěrnějšími – čtyřnohým zvířecím průvodcem Vlčkem a Havraní dívkou Renn – jako rozlícený mstitel do Hlubokého hvozdu, od jehož hranic byl už jednou vykázán. Jenže jeho obrovitý soupeř si podle všeho honičku náramně užívá a zamýšlí něco daleko rozsáhlejšího, poněvadž vlákal místní klany Zubrů a Koní do zákeřné hry o to, kudy se vlastně bude jejich svět napříště ubírat. Jsou však hněv a hlad po pomstě dobrými rádci, nebo spočívá lidskost a splacení dluhu mrtvému příteli v něčem jiném? Co na to chlapcův zvířecí bráška Vlček? Je Dubový čaroděj Torakovým jediným protivníkem v hlubokých lesnatých údolích, kde se cizincům běžně usekávají pro výstrahu ruce, kde se stromy obřadně natírají narudo a kde se rozhořel nemilosrdný požár na pláních a v lidských srdcích? Jak dopadne zúčtování na Posvátné mýtině pod Velkým tisem a kolik nového se chlapec dozví o podlostech Pojídačů duší, s nimiž se kdysi zapletl jeho tatínek a jejichž lačnost po moci a jediné pravdě vnucované ostatní navždy poznamenala Torakův osud v příšeří mladší doby kamenné? Pravěká báj Michelle Paverové, patřící k nejvýraznějším dílům britské prózy pro mládež v posledním desetiletí, pokračuje pátou částí. Ocitáme se v ní v důvěrně známém prostoru zeleného nitra našeho kontinentu, jak asi vypadalo před šesti tisíci lety, a očima statečného chlapce a jeho společníků sledujeme nejen život tehdejších lidí, ale především jejich obavy z neznámého. Aby je obyvatelé Hlubokého hvozdu zaplašili, neváhají vytáhnout po zuby ozbrojení od bitvy, jež by jejich výsostnému území zaručila staré pořádky, ze kterých budou těžit opět pouze někteří. Nenávist má totiž bez ohledu na letopočet nebo sladké řeči vůdců davu stále stejně falešný zpěv.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Oath Breaker , 2008


více info...

Přidat komentář

mataaskorice
09.08.2023 5 z 5

Skvělá. Jako vždy.

anibeni
29.08.2022 5 z 5

Příběh Toraka, Renn a Vlčka pokračuje... naši hrdinové dospívají a tíží je již daleko závažnější věci... neuvěřitelné, jak autorka zvládla napsat tuto sérii..


NemmamSlov
15.01.2022 5 z 5

„Torak...“ šepol Fin-Kedinn a jeho prenikavé modré oči sa zahľadeli do Torakových. „Hľadáš pomstu. Nedovoľ však, aby pohltila celú tvoju myseľ. Pomsta spaľuje, Torak.“ povedal Fin-Kedinn, keď ho rieka odnášala preč. „Spaľuje srdce. A prehlbuje bolesť. Nedovoľ, aby sa to stalo aj tebe.“

Znova som rozmýšlal, že dám len 4*, no záver ma potešil. Torak sa choval ako úplny idiot a keby stál vedľa mňa, tak mu dám pár faciek. Strašne mi vadilo to jeho sobecké správanie, nelogické konanie a zbytočné žiarlenie. Mám pocit, že v celej Kronike dávnoveku, je jediná rozumná osoba, a to Fin- Kedinn. Áno, je to zamerané na mladšie publikom, ale všetko má svoje hranice. Dokonca požierač duší bol nečakane hlúpy.

Nakoniec som dal 5*. V tejto časti navštívime hlboký les, ktorý ma tajomnú atmosféru. Pasáže s vlkom opäť pobavili, hlavne pasáž, keď si uvedomuje, že Torak nie je vlk. Torak v tomto diele prichádza o ďaľšiu blízku osobu, samozrejme kvôli tomu, že je blb, ale nejdem viac prezrádzať. Po 4 knihách to určite odporúčam prečítať a sám som zvedavý na ukončenie celej série.

Ailee
16.04.2021 4 z 5

Miluju, jakým způsobem autorka popisuje Torakův svět. Dech hvozdu - mlha, a podobně. Jakoby vás to vtáhlo přímo do té doby, do života mezi kmeny hvozdu. Odhalují se nám také některá tajemství, která se objevila již dříve.

Eremites
20.06.2017 4 z 5

Pokračování fantastických Letopisů z hlubin věků. Torak dospívá a stává se chvílemi nesnesitelným puberťákem, který musí mít vždycky pravdu (kopie toho, co mám doma :-) Tentokrát je příběh hodně těžký, plný morálních otázek (můžu zabít, když jde o pomstu?), plný bolesti. S každým dalším pokračováním Letopisů přichází více a více temna. Vlastně jsem byla docela ráda, když jsme dočetli a ani jsem neměla chuť sáhnout hned po posledním dílu celé série. Ne proto, že by byla špatná - ro rozhodně ne. Jen už té tíhy a bolesti světa bylo k neunesení. Na druhou stranu by moje děti zase po delším čase ztratili nit a souvislosti, takže jsme se nakonec do závěru pustili hned. Jsem zvědavá, jak závěr celé série autorka uchopí.

Filastin
06.10.2013 4 z 5

Veľmi dobrá kniha, zaujme najmä mladších čitateľov. Určite stoji za prečítanie

Ondro85
16.12.2011 5 z 5

Dobrá kniha.Všetkym odporucam