Lovec duchů

Lovec duchů https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57401/lovec-duchu-57401.jpg 5 97 7

Zúčtování. Torak ví, že ho čeká a nemine. Je mu přece souzeno změřit síly s Výří čarodějkou Eostrou – poslední členkou spolku Pojídačů duší, kteří zabili jeho tatínka. Jenže soupeřka vyčkává. Až na sklonku podzimu popelavé můry, stínová nemoc a mocná ledová bouře naznačí, že patnáctiletý chlapec se má vydat na cestu, z níž není návratu. Nelítostná Eostra chce, aby jí čelil dočista sám, a vábí ho k sobě neslýchanými čarami. Že by Torakův tatínek, jenž zahynul tlapou medvědího démona před třemi zimami, zůstal ve skutečnosti naživu? Anebo je to přelud, který má chlapce vylákat na místo, kde ho chce Pojídačka mít? A co stojí za zběsilým útokem výřího dravce na rodinu Torakova zvířecího brášky Vlčka, který se neobešel bez obětí? To chlapec nezjistí, dokud nedorazí na nejzazší kout světa: na Horu duchů vysoko nad zimovišti Ledových klanů, kde si jeho úhlavní sokyně zřídila brloh. V okamžiku, kdy je měsíc nejtemnější a klany si připomínají Noc duší – noc, kdy jsou si živí a mrtví nejblíže -, hodlá Výří čarodějka Torakovi odebrat schopnost toulavého ducha, aby se stala nesmrtelnou a navěky dusila Hvozd, Moře i Led bezcitností, proti níž se už nikdo nepostaví. Přemůže hrdina s pomocí svých nejvěrnějších Eostřiny podlé úklady a krvelačné stvůry, anebo je tahle protivnice nad jeho síly? Naplní se ponuré proroctví a on bude navěky plout po nebi jako Zatracený? A kdo je onen tajuplný pomocník, pro něhož se Havraní náčelník brodí závějemi?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Ghost Hunter , 2010


více info...

Přidat komentář

mataaskorice
07.10.2023 5 z 5

Tak... A celá série je za mnou. Achjo... Bylo to pěkné, napínavé, svižné. Torak, Renn i Vlček mi budou chybět. Jsem ráda, že jsem na tuto báječnou sérii narazila. Dala mi toho hodně - zamyšlení nad vnímáním přírody a běhu času, přemýšlení o tom, co bylo pro lidi zásadní kdysi a jaké povrchnosti vrchol pomyslného žebříčku obsadily dnes, zejména mi ale Letopisy z hlubin věků daly příjemné chvíle, během nichž jsem se přemístila do jiného světa, v němž jsem se často bála, v němž jsem hltala moudra prastarých národů, kde jsem se ale díky autorčině živosti vypravování cítila jako doma. Knížky o toulavém duchovi a jeho přátelích budou zcela jistě v mé mysli patřit k těm, na které se nezapomíná.

anibeni
29.08.2022 5 z 5

Tak a je to - poslední díl série o Torakovi a jeho smečce je za mnou... byla to nádherná knižní série, překvapivě nádherná, protože jsem ji objevila víceméně náhodou.. Michelle Paver umí psát, každý díl měl svoji zápletku, každý díl nám poodkryl vždy něco nového z Torakovy minulosti ( a nejen jeho) a každý díl nám přitom přiblížil jiný druh kmenů.. Opravdu velmi povedené..


NemmamSlov
22.04.2022 5 z 5

"Horúce žiarivé oko vystúpilo vysoko hore a zalialo Les svetlom. Vlk cítil, že je to tak dobre. Tmavosrstá a mláďatá už neboli pri ňom a budú mu vždy chýbať, ale chápal, že nemôže byť s nimi. Aj Dlhý Bezchvostý a Bezchvostá patria do jeho svorky a potrebujú ho. Žiadny vlk neopúšťa svoju svorku."

Záverečný diel Toraka nás zavedie do vysokých hôr, kde hrdina s jeho vlkom čelia poslednému živému Požieračovi duší. Neprekvapuje ma väčšie prepojenie s ostatnými knihami, kde sa do deja vracajú starý známi, ale samozrejme nechýba ani Ren a Fin-Kedinn. Požieračka Orlej sovy sa schovala do vysokých hôr, aby mohla vstupovať do sveta mŕtvych, nalákať Toraka do pasce a zmocniť sa jeho túlavých duší. Celkom som rád, že to skončilo šťastným koncom, príbeh si to v skutočnosti žiadal.

Celú sériu hodnotím veľmi pozitívne. Pre obecenstvo young adult ako stvorené. Prvý krát som Brata vlka čítal ešte keď čerstvo vychádzal a až po čase som sa odhodlal znova pustiť do príbehu a knihy si zaobstarať do mojej knižnice. Veľmi ma mrzí, že nie su ďaľšie časti. Celkové vnímanie prírody a aj časti príbehu ako to vidí samotný vlk boli vynikajúco spracované, čo dodalo na kvalite kníh. Celú sériu hodnotím na 5*. Nenáročné čítanie, ktoré nikoho neurazí.

Ailee
26.04.2021 4 z 5

Důstojné zakončení série. Sice mi posledních pár dílů ty konce přišly bez napětí, nebo mě aspoň nedokázaly tak upoutat, jak bych chtěla, ale to vynahradily okamžiky v ději předtím. Pojídači jsou konečně pryč a odhalení tajemství jedné z postav, která celou sérií tak nenápadně proplouvala, to bylo něco.

Eremites
26.07.2017 4 z 5

Tak jsme celou sérii (já i děti) zvládli do úspěšného konce. Michelle Paverová psát umí a celou sérii lze zařadit mezi to nejlepší z knih pro mládež. S nesmírnou citlivostí a empatií přibližuje dětem (nebo spíše juniorům) svět zvířat, přírodu, vztahy mezi lidmi včetně složitého dospívání. Její příběhy jsou hluboké, plné odvahy ale i lidského pochybování a selhávání, postavy úžasně propracované a rozhodně ne černobílé. Mé srdce "staromilce" plesá nad jemně a nenásilně vyzdvihovanými ctnostmi jako jsou přátelství, pravda, čest, úcta k přírodě a zvířatům.
Konec vlídný a milý, a ač nejsem zrovna fanoušek happyendů, v tomto případě jsem za to ráda, děti mají na fázi skeptického cynismu (do kterého často upadám já) času více než dost.

Opravdu mimořádná záležitost v žánru literatury pro mládež. Autorce za ní děkuji.

Pelunka
21.09.2015

Na tuhle sérii jsem narazila opravdu náhodou a vůbec toho nelituji. Hned první díl mě neuvěřitelně uchvátil a musela jsem číst hnedka další a další. Celá série je chytlavá od začátku až do konce. Každý díl má svoji zápletku a opravdu se nenudíte. Je to opravdu napínavé čtení.

ElisR1
29.07.2013 4 z 5

Tato série se mi velmi líbila. Příběh byl většinou dost předvídatelný, ale přesto poutavý. I když s koncem jsem nebyla moc spokojená. Série mi přijde spíš odpočinková, ale jsou tam i místa, kdy nemůžete přestat číst. Nakonec musím uznat, že to byl příjemně strávený čas u čtení tohoto příběhu.

Štítky knihy

dobrodružství pro mládež fantasy

Autorovy další knížky

Michelle Paver
britská, 1960
2005  91%Bratr vlk
2021  68%Děs sídla Wake's End
2012  76%Kroky v temnotě
2010  92%Lovec duchů
2006  92%Pojídač duší

Kniha Lovec duchů je v

Přečtených172x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených20x
Knihotéce87x
Chystám se číst27x
Chci si koupit13x