Pojídač duší

Pojídač duší https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15912/pojidac-dusi-15912.jpg 5 125 8

Únos. Jediné Torakovo zaváhání na zimním lovu jeho nepřátelům stačí, aby zasáhli chlapcovo nejzranitelnější místo. Drží teď jeho vlčího brášku, vlečou ho sněhem kdovíkam na Sever a prolitá krev svědčí o tom, že se schyluje k nejhoršímu! Třináctiletý sirotek s klanovým znamením Vlků, na něhož mají spadeny všechny nečisté síly všude kolem, se proto s Havraní dívkou Renn bez meškání vydává po stopách Vlčkových věznitelů – ale jen s mlhavým tušením, co na ně za nejzazší výspou Hvozdu číhá. Podivín od Jezera sekyr je sice za křesadlo a vlídné pochopení nasměruje k Oku zmije, jenže co přesně to má být? Neumrznou děti dřív, než se k zlověstnému brlohu doplazí nekonečnými závějemi, převisy a dalšími nástrahami rozzlobeného severního větru, který je krutý a usmyslel si zabít každičkého vetřelce? A pokud mu odolají, co když je cestou sežere lední medvěd: obávaný nepřemožitelný lovec, pro něhož je jakýkoliv živáček pouhá kořist? Pravěké dobrodružství v podání Michelle Paverové pokračuje třetí částí, která se v bájném příšeří radostí i obav prvních lidí rozhodně nedá zahanbit předešlými svazky. Torakovi protivníci tu konečně dostávají tvář z masa a kostí, i když je to někdy podoba děsuplná. V příběhu ohnivého opálu, jehož prostřednictvím zamýšlí Pojídači duší ovládnout démony Onoho světa a vnutit klanům jednotný řád, však už autorce nepůjde pouze o uvažování lidí na úsvitu věků, ale také o podobenství, ve kterém je Zlo zdánlivě tak uhrančivé a šlechetné. V nelítostné ledové krajině tím dostává vyprávění Paverové zadumanou tóninu hodnou skandinávských velikánů pera, pro které žádná oběť není dost dobrá, aby potvrdila odhodlání lidí přežít. Co však bude třeba vykonat, aby démoni nezaplavili svět? Kromě kuráže nemají Torak s Renn zprvu ani potuchy, čemu všemu budou čelit, a pak zase nemají na vybranou. Mají jen to, co je odjakživa nejcennější: jeden druhého.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Soul Eater , 2006


více info...

Přidat komentář

Martin-M
19.10.2023 5 z 5

Hoci je to ťažko aj predstaviť si, tretia časť Torakovej Kroniky temného dávnoveku je v súlade so svojim názvom ešte temnejšia, krutejšia a beznádejnejšia ako prvé dve... čo príjemne prekvapuje s ohľadom na to, že ide predsa len o mládežnícku sériu. Okrem toho je to od začiatku do konca, od prvej strany po poslednú, jediný akčný a nezastaviteľne sa valiaci príbeh, ktorý sa nedá prestať čítať, nie je ho kde prerušiť a odložiť na neskôr. Hoci som nepredpokladal, že by som neprečítal všetky časti, až pri tejto jazde mrazivou pustatinou a horúcim podzemím som začal byť naozaj nedočkavý ohľadom ďalších dielov, s čím ešte autorka príde a kam to dokáže ďalej posunúť...

mataaskorice
18.04.2023 5 z 5

Parádní - stejně jako předchozí díly. Začátek knihy se mi tentokrát zdál už krapet ohraný, ale ve Zmijím oku... To byla porce napětí! Jsem ráda, že jsem na tuto sérii narazila.


anibeni
10.08.2022 5 z 5

Skvělá série pokračuje i skvělým třetím dílem - tentokrát odehrávající se na studeném severu.. Po výborném druhém díle jsem se trošku bála toho, aby mě to nepřestalo bavit - ale kdepak... dobrodružství Toraka, Renn a Vlčka pokračuje a je stále napínavé..

Ailee
08.02.2021 5 z 5

Skvělá série s originálním a poutavým námětem. A ty obálky jsou skvělé a naprosto sedí k příběhu. Knihu jsem poprvé četla jako dítě a teď, mnohem mnohem starší si ji pořád vychutnávám. Navíc jsem zjistila, že loni v originále vyšel nový díl! Kéž by jen vyšel i u nás!

NemmamSlov
17.09.2020 5 z 5

„Duch Sveta zvádzal strašný boj s Veľkým Aurochom, najmocnejším z démonov. Nakoniec Duch sveta zhodil horiaceho démona z oblohy, no ako padal, vietor rozniesol jeho popol na všetky strany a drobná vločka sa dostala do špiku kostí každého tvora na zemi. Zlo existuje v každom z nás, Torak. Niektorí proti nemu bojujú, iní ho v sebe živia. Tak to bolo odjakživa."

Torakov príbeh pokračuje a jeho osud ho tento krát zavádza do ďalekého mrazivého severu. Brat vlk je unesený a Torak s Renn neváhajú a utekajú vlkovi na pomoc. Dlho nebude trvať a Torak zisťuje, že za všetkým opäť stojí pätica Požieračov duší.

Znova sa dozvedáme niečo o minulosti Toraka. Puto medzu Torakom a Renn sa začína ucelovať, nachádzajú nových priateľov a hlavne nám príbeh ukazuje, aké kruté môžu byť severné mrazy. Kronika zatial nesklamala a v každej nadchádzajúcej časti prináša niečo zaujímavé, čo čitateľa núti zotrvať pri čítaní.

Eremites
02.04.2017 5 z 5

Další, neméně strhující a napínavý, díl Letopisů z hlubin věků. Opět se potkáváme s Torakem, Renn a Vlčkem - a taky s Pojídači duší v tváří tvář. Tento díl je mnohem temnější než díly předchozí, kromě odvahy a pevného pouta přátelství z minulých dílů přichází na řadu i pochybnosti a zjištění, že v každém z nás se nachází kousek zla - a někdo ho ovládá a někdo se jím nechá ovládat....
Mimořádný vypravěčský talent Michelle Paverové nenechá čtenáře vydechnout ani na okamžik.

Vyzdvihnout musím i nádherné ilustrace na přebalu jednotlivých dílů - korespondují s dějem a výborně doplňují atmosféru.

AjťačkaTýnka
29.08.2013 5 z 5

Bylo mi 15 let, když jsem tuto knihu četla a uchvátila mne stejně, jako mého o pět let mladšího bratra. Děj je napínavý a místy i strašidelný (v mrazící-kůži smyslu slova).

oldshatterhand
10.05.2012 3 z 5

Tato kniha již od první strany uchvátí především mladší čtenáře a to tím, že hlavní hrdinům je teprve 13 let a především tím že tento příběh ukazuje události, a to jak na ně reagují pohledem čtyř různých osob, totiž : Renn, Toraka, Vlčka a (sice nejméně, ale přece) Fin-Kedina. Tato kniha nepatří mezi typické ságy, a proto si myslím že tato kniha se velmi dobře hodí jako dárek k narozeninám, svátku a nebo již předem k vysvědčení či vánocům.

Štítky knihy

dobrodružství pro mládež fantasy

Autorovy další knížky

Michelle Paver
britská, 1960
2005  91%Bratr vlk
2021  68%Děs sídla Wake's End
2012  76%Kroky v temnotě
2010  92%Lovec duchů
2006  92%Pojídač duší

Kniha Pojídač duší je v

Přečtených223x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených22x
Knihotéce105x
Chystám se číst24x
Chci si koupit3x